Panele podłogowe do kuchni - jaki materiał wybrać? Inspiracje

Podłoga w kuchni podlega nieustannej eksploatacji - samo tylko gotowanie wymaga od nas zrobienia niesłychanej liczby kroków. Zdarzają się też przykre wypadki w postaci wylania czegoś lub upuszczenia ciężkiego przedmiotu. Jakie panele podłogowe do kuchni warto więc wybrać?
Kuchnia
Kuchnia Fot. Shutterstock

Panele do kuchni: jaki mamy wybór?

Najczęściej bierze się pod uwagę klasyczne panele drewniane, najbardziej popularne panele do kuchni laminowane i ich udoskonaloną wersję, czyli panele podłogowe do kuchni laminowane odporne na wodę. Rozważane bywają też panele winylowe.

Jakie panele do kuchni?

Bez wątpienia trzeba zwrócić uwagę na następujące parametry:

  • cena
  • łatwość samodzielnego montażu
  • dostępność bogatej gamy wzorów
  • łatwość w utrzymaniu czystości
  • odporność na wilgoć
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne

Panele drewniane - wady i zalety

Panele podłogowe kuchenne z drewna bez wątpienia są bardzo stylowym rozwiązaniem jeśli chodzi o aranżację. Moda na nie nie jest chwilowa i raz położone, mogą służyć na długie lata. Naturalny charakter wpływa też na możliwość ich odnowienia po pewnym czasie. Panele kuchenne tego rodzaju składają się najczęściej z trzech warstw klejonego drewna. Pod spodem umieszcza się dwie warstwy materiału niższej jakości, najczęściej pochodzącego z drewna iglastego, na zewnętrznej stronie zaś 2 do 4 mm materiału wysokogatunkowego impregnowanego olejem lub lakierowanego. Co przemawia za ich wyborem? Trwałość, nieskomplikowany montaż i nadawanie wnętrzu przytulnego charakteru.

Jakie wady mają drewniane panele podłogowe w kuchni?

Kuchnia w kolorach bieli i naturalnego drewna.
Kuchnia w kolorach bieli i naturalnego drewna. Fot. Merkury Market
  • niższa odporność na wilgoć (narażone zwłaszcza na łączeniach)
  • skłonność do odkształcania
  • wyższa cena dobrej klasy modeli

Panele laminowane - wady i zalety

Laminowane panele podłogowe są produktem drewnopochodnym. Składają się z trzech warstw łączących warstwę stabilizującą z celulozy i sztucznych żywic, stabilizującą z płyty HDF i dekoracyjną stanowiącą o tym, jak prezentuje się panel. Wiele zależy od warstwy środkowej: między innymi poziom odporności na wilgoć i trwałość. Warto je wybrać do kuchni z uwagi na odporność odnośnie zarysowań i wgnieceń. Panele laminowane do kuchni łatwo się montuje, nie wymagają klejenia i późniejszej impregnacji. Można je montować na ogrzewaniu podłogowym. Takie panele na podłogę są tanie, jednocześnie występują w dużej liczbie kolorów i wzorów, które w każdej chwili dostępne są w najbliższym markecie budowlanym.

Jakie są wady paneli laminowanych?

  • pomimo tego, że nie odkształcają się z powodu temperatury i wilgoci, to w podstawowej wersji nie nadają się do wilgotnych pomieszczeń (kuchnia niekiedy bywa poddana działaniu wilgoci)
  • podłogi z nich ułożonej nie da się odnowić

Panele laminowane odporne na wodę

Chęć wyboru paneli podłogowych do kuchni o optymalnych parametrach, nakazuje rozważyć też możliwość zakupu modeli wodoszczelnych. Właściwie trudno odróżnić je od klasycznych. Podłoga z nich wykonana ma ten dodatkowy parametr, że nie zaszkodzi jej np. przypadkowe wylanie dużego garnka cieczy. Zwykle też ten rodzaj paneli jest pozbawiony wad takich, jak niska klasa ścieralności czy tendencja do zmiany koloru. Ich cena jest z reguły o wiele niższa, niż wspominanych paneli winylowych. Na opakowaniu powinny się znajdować oznaczenia Aqua-resistant lub Aqua-stop.

Klasa ścieralności paneli podłogowych

Podłogi przeznaczone do kuchni powinny też być odpowiednio wytrzymałe z powodu bardzo dużego ruchu panujący najczęściej w tym pomieszczeniu. Klasa ścieralności wyrażana jest w sześciu stopniach. Panel do kuchni powinien mieć ją przynajmniej na poziomie AC2 (przeciętna), ale najlepiej gdyby była to AC3 (dobra). Ostatni wybór będzie dawał gwarancję dość długiego użytkowania. Nie zaszkodzi jednak jeśli zainwestujemy w modele oznaczone jako AC4 i AC5.

Panele w kuchni - walory estetyczne

Panele kuchenne podłogowe w każdym z omawianych rodzajów mogą posiadać wysokie walory estetyczne. Oczywiście te z drewna raczej nie będą mogły imitować kamienia, ale ich piękno tkwi w uroku naturalnego materiału.

Więcej o: