Garnki emaliowane we wzory czy jednolite? Odkryj na nowo polski skarb naszych babć!

Garnki emaliowane są cenione w polskiej kuchni i niewątpliwie nadal często ich używamy. Wpływa na to wieloletnia tradycja, ale również ciekawa forma oraz niezawodność. Marki podążają za nowoczesnymi trendami, dlatego w swojej ofercie mają najróżniejsze modele o rozmaitym przeznaczeniu. Sprawdź!

Garnki emaliowane - dlaczego warto?

Garnki emaliowaneGarnki emaliowane shutterstock.com

Garnki emaliowane są przede wszystkim bezpieczne w użytkowaniu, gdyż ich szkliwiona powłoka nie pochłania żadnych zapachów, a jej gładkość zabezpiecza przed namnażaniem się bakterii. W garnkach emaliowanych można z powodzeniem przygotować smaczną zupę, jednogarnkową potrawę czy np. podgrzać mleko. Z tymi naczyniami przyrządzisz danie smaczne i zdrowe. Co ważne, potrawy w garnku emaliowanym można przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z niej garnek wraz z zawartością od razu można podgrzać na kuchence gazowej lub indukcyjnej, gdyż garnki emaliowane są odporne na tak zwany szok termiczny. Garnki emaliowane zachwycają samym wyglądem, a mnogość kształtów, zdobień oraz kolorów zachęca, by mieć w kuchni właśnie tego typu naczynia. Możesz wybierać pomiędzy garnkami prostymi, nieokuwanymi, kojarzącymi się ze swojską stylistyką lub prezentującymi nieco nowocześniejszy design – przede wszystkim ze  stalowym wykończeniem brzegów.

Garnki emaliowane - proste czy okuwane?

Już wie, jakie garnki emaliowane masz do wyboru. Czym się charakteryzują? Garnki proste/nieokuwane to te, które nie mają stalowej opaski na rancie. Garnki te utrzymane są w bardziej rustykalnej stylistyce i budzą skojarzenia z tradycyjnymi naczyniami używanymi w domu babci. Do takich garnków pasują pokrywki w całości wykonane z emalii. Natomiast garnki okuwane zyskują zdecydowanie nowocześniejszy wygląd dzięki zastosowaniu stalowych opasek na brzegach oraz pasujących do nich szklanych pokrywek. Stalowe okucie korzystnie wpływa nie tylko na design naczynia, ale także chroni je przed obiciem.

Garnki emaliowane - dobór pokrywki i jak o nie dbać?

Kupując garnki emaliowane, musisz pomyśleć także o pokrywkach. Aby prawidłowo dobrać pokrywkę do garnka emaliowanego, należy zmierzyć jego średnicę pomiędzy zewnętrznymi brzegami. Wynik odpowiada rozmiarowi pokrywki, jaką należy dokupić. Pamiętaj, że w przypadku garnków emaliowanych rodzaj pokrywki również ma znaczenie – pokrywki szklane są przystosowane do garnków okuwanych (ze stalową opaską na brzegu), z kolei pokrywki emaliowane są przeznaczone do garnków prostych (bez srebrnych okuć na rantach). Garnki emaliowane mogą służyć ci na długie lata pod warunkiem, że będziesz odpowiednio o nie dbać. Emalia to rodzaj szkliwa nakładanego na metal i wypalanego w wysokich temperaturach. Niestety  jest ona wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne, dlatego ulega zarysowaniom lub odpada. Do mieszania potraw w garnkach emaliowanych należy używać łyżek i łopatek o gładkich krawędziach, wykonanych z drewna, silikonu lub teflonu. Nie wolno stosować akcesoriów wykonanych z metalu, które mogą powodować zarysowania. Do mycia garnków emaliowanych należy używać miękkich gąbek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA