Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Na co zwrócić uwagę, wybierając płytki na podłogę w kuchni?
Podłoga w kuchni jest miejscem narażonym na działanie szeregu niekorzystnych czynników. Płytki ceramiczne położone w takim miejscu będą musiały sprostać wilgoci, dużemu natężeniu ruchu i częstym zabrudzeniom.
Porada 1: Podłoga w kuchni, także pokryta płytkami, musi spełniać odpowiednie wymogi techniczne
Nie powinny też być zbyt śliskie. Ważne parametry, na które szczególnie trzeba uważać, to:
- klasa jakości: płytki do kuchni mogą występować w pierwszej klasie, pozbawionej uszkodzeń i skaz, lub w drugiej
- ścieralność: oznaczona normą PEI; najbardziej odporne płytki podłogowe to PEI 5 - do kuchni zaleca się przynajmniej produkty oznaczone jako PEI 4
- antypoślizgowość: umożliwiają ją reliefy i ryfle na powierzchni; ten ważny parametr oznacza się literą R, gdzie optymalna wartość dająca bezpieczeństwo wynosi R 8
- odporność na wodę: płytki kuchenne powinny mieć odpowiednią porowatość oznaczaną literą E; najlepiej, żeby produkty przeznaczone do tego pomieszczenia miały niską nasiąkliwość w zakresie E = 3-6 %
- odporność na zginanie: od wielkości czynnika wyrażanego w megapaskalach zależy, przy jakim nacisku płytka się łamie; płytki kuchenne podłogowe powinny mieć wartość 22 MPa
Wielkość kuchni
Jednym z podstawowych elementów, które muszą być uwzględniane przy projektowaniu kuchni i pokrycia podłogi, jest wielkość pomieszczenia. Ważny jest też oczywiście rozkład sprzętów i instalacji.
Porada 2: Wielkość płytek nie musi być koniecznie dobrana do rozmiarów pomieszczenia
Największą dowolność w aranżacji daje duża kuchnia, gdzie będzie pasował zarówno gres, jak i płytki kuchenne ceramiczne. Można w niej położyć zarówno mniejsze, jak i bardzo duże egzemplarze, które preferuje się w nowoczesnych aranżacjach.
Jakie płytki na podłogę do małej kuchni?
Podobnie nie ma powodu, żeby rezygnować z położenia dużych płytek w zupełnie niewielkiej kuchni, jeśli bardzo tego chcemy. Zwykle rezygnuje się z takiej opcji z powodu dużej ilości cięć, które trzeba wykonać układając wielkoformatowe płytki podłogowe do kuchni gdy jest ona mała. Może się okazać, że tylko niewielka ich ilość będzie położona na podłogę w całości. Zaletą małej kuchni jest to, że można w niej wykorzystać drobną glazurę o wysokiej cenie. Nasz portfel nie ucierpi tak bardzo z uwagi na małe zużycie materiału.
Porada 3: Niektóre kolory mogą optycznie powiększyć podłogę w kuchni
Pomieszczenie wyda się bardziej przestronne, gdy płytki podłogowe do kuchni o małych wymiarach będą jasne i błyszczące. Najbezpieczniejsza jest biel, ale mogą to być też barwy pastelowe. Bardzo ważne, żeby we wnętrzu nie panowała duża różnorodność kolorów, bo będzie się ono wydawało jeszcze mniejsze.
Kuchnia w kształcie litery L Fot. Shutterstock
Styl kuchni: o czym warto pamiętać?
Porada 4: Spójność przede wszystkim
Naczelną zasadą przy wyborze powinna być dbałość o spójną aranżację kuchni, która wręcz musi być dobrze przemyślana, bo jest inwestycją na długie lata. Płytki podłogowe muszą być doskonale dopasowane do wystroju ścian, mebli i dodatków. Jeszcze przed przystąpieniem do prac wykończeniowych podłoga w kuchni powinna już być wpasowana w ogólny projekt.
Porada 5: Płytki heksagonalne - jeden z gorących trendów wnętrzarskich
Przywykliśmy widzieć płytki kuchenne heksagonalne raczej na ścianach, niż kładzione na podłogę, ale również w ostatniej wersji wypadają świetnie. Można je kłaść w różnych wariantach kolorystycznych - również mieszając kolory. Wówczas takie płytki podłogowe mogą być wykorzystane do wydzielenia stref w przypadku kuchni otwartej na salon.
Porada 6: Płytki patchwork - unikatowe rozwiązanie
Doskonała opcja dla inwestorów, którzy lubią rozwiązania dające niecodzienny efekt. Płytki kuchenne patchworkowe nawiązują do starych technik polegających na łączeniu materiałów w rozmaitych kolorach. Świetnie sprawdzą się na podłodze.
jamanka
0
My mamy płytki drewnopodobne z salonu Bokaro, płytki, znakomicie imitują drewno są one z kolekcji cersanit I love wood.