Szkło kryształowe do kuchni, które warto mieć. Rabat nawet -75%

Poznaj transparentne i kolorowe szkło kryształowe do kuchni. To piękne kieliszki do wina, szklanki, karafki czy misy marki Novita Home, która ozdabia i urządza domy już od 1982 roku. Teraz kupisz je z rabatem nawet 75%.

Szkło kryształowe.Szkło kryształowe. Fot. Shutterstock

Co to jest szkło kryształowe? To szkło, które zawiera tlenek ołowiu –  PbO, dzięki któremu jest niezwykle plastyczne, błyszczy, a często także przepięknie mieni się w promieniach słońca. Kuchnię i jadalnię najczęściej zdobi w formie szklanek, kieliszków, karafek, mis czy pater. Szkło kryształowe używane do wyrobów artystycznych wyróżniają piękne szlify, które stały się popularne dzięki  warsztatom obróbki kamieni szlachetnych. Pierwsze z nich były przeróbkami wzorów znanych z wyrobów jubilerskich, m.in. szlif brylantowy, dzięki któremu wiele naczyń wygląda, jakby były ozdobione diamentami. Na przykład piękne wzory szkła kryształowego można zobaczyć na biżuterii Daniela Swarovskiego - technika jego obróbki jest tajemnicą do dnia dzisiejszego. 

Szkło kryształowe, a zwykłe? 

Różnice między szkłem kryształowym a zwykłym można dostrzec gołym okiem. Różnią się między innymi masywnością, grubością, błyskiem, przejrzystością czy strukturą produktu. Na przykład szkło kryształowe ma większą przejrzystość, lepiej błyszczy w blasku promieni słonecznych, jest dużo cięższe, jak też bardziej dźwięczne w porównaniu do szkła standardowego. 

Szkło kryształowe.Szkło kryształowe. Fot. Novita Home

Jak czyścić szkło kryształowe? 

Szkło kryształowe jest mniej odporne na wyższą temperaturę i środki czyszczące od produktów standardowych. Dlatego zaleca się je myć w zimnej wodzie, z niewielką ilością łagodnego płynu do naczyń. W innym razie szkło kryształowe może zmatowieć. 

Po każdym umyciu warto też przepłukać szkło kryształowe zimną wodą z dodatkiem octu – na jeden litr wody należy wlać około 1/3 szklanki octu. To pomaga w pozbyciu się zacieków. Kiedy wyschnie – warto je wypolerować miękką ściereczką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA