Toster to najlepszy sposób na szybkie, pyszne, chrupiące, ale i pożywne śniadanie. Tosty stały się powszechną opcją śniadaniową. Przygotujemy je łatwo i szybko. Kromki chleba wystarczy włożyć do urządzenia, wcisnąć odpowiedni przycisk i po kilku chwilach gotowe mamy grzanki, które wystarczy posmarować dżemem, masłem orzechowym, serkiem czy położyć na wierzch wędlinę i warzywa.
Co jemy najczęściej na śniadanie? Oczywiście kanapki. Popularne są na zimno, ale grillowanie smakują jeszcze lepiej. Wystarczy ser, wędlina, ulubione pesto lub camembert i warzywa. Do przygotowania tych drugich przyda się funkcjonalny opiekacz. Różni się od tostera tym, że jest zamykany, przygotowaną kanapkę wkładamy i zamykamy urządzenie, dzięki czemu równomiernie się podpieka, a ser pozwala na połączenie ze sobą dwóch kromek. To urządzenie powinno znaleźć się w prawie każdej kuchni, nie jest drogim wydatkiem. Zaoszczędzi czas rano i uatrakcyjni śniadanie.
Najprostsze modele tosterów kupić można już od 50 złotych, w sklepach ze sprzętem AGD, a także supermarketach. Przed zakupem warto przemyśleć, jaka szerokość wkładów będzie dla nas idealna, w zależności od tego czy lubimy opiekać chleb tostowy, bułki czy bajgle.
Jaki model wybrać? Różnią się kształtem przygotowanych kanapek – możemy je mieć w kształcie trójkąta lub kwadratu. Nie przywierające płytki sprzętu zapewnią, że kanapka nie przyklei się do opiekacza. Diody umieszczone na wierzchu urządzenia zasygnalizują kiedy opiekacz się nagrzeje, a kanapki z całą pewnością nie spieką się za bardzo. Warto pomyśleć o zakupie tostera z wymiennymi wkładami, w razie gdy ulegną zużyciu można wymienić je na nowe i cieszyć się urządzeniem dłużej. To doskonała opcja, jeśli w opiekaczu chcemy przygotować także gofry, wystarczy kupić odpowiednie wkłady i nie ma potrzeby zagracania kuchennej przestrzeni kolejnym urządzeniem.
Wybierając toster do swojej kuchni warto pomyśleć ile osób jednocześnie będzie z niego korzystało podczas śniadania. W sklepach znajdziemy tostery jednoszczelinowe, które mają jeden otwór, na jedną kromkę chleba, lub dłuższy na kilka. Kolejną opcją jest toster dwuszczelinowy, najbardziej popularny, z dwoma otworami, zmieszczą się 2 lub 4 kromki, jeśli sprzęt jest długi. Najrzadziej spotykane są tostery czteroszczelinowe, z 4 otworami.
Lubisz frytki, a szukasz zdrowej alternatywy? Zobacz frytkownice beztłuszczowe >>
Choć na pierwszy rzut oka wszystkie tostery wyglądają niemal identycznie różnią się od siebie. W zależności od tych różnic uzyskamy różny stopień podpieczenia pieczywa. Wybierając urządzenie do swojej kuchni przede wszystkim warto zwrócić uwagę na regulację stopnia zarumienienia – niektórzy lubią chleb lekko zarumieniony, inni mocno podpieczony i bardzo chrupiący. Toster z regulacją pozwoli na sprostanie wymaganiom wszystkich domowników.
Kolejną istotną kwestią jest moc. Im jest ona wyższa, tym urządzenie szybciej się nagrzewa. Na sklepowych pólkach znajdziemy modele od 800 do 1900W.
Nie bez znaczenia jest łatwość utrzymania urządzenia w czystości. Warto zwrócić uwagę na to czy toster posiada wysuwaną tackę na okruchy, a opiekacz ma możliwość wyjmowania wkładów – ułatwi to mycie.
Wszystko zależy od preferencji. Jeśli jesteś miłośnikiem grzanek, dżemu czy serka lepiej wybrać toster, z którego wyskoczy podpieczona kromka ulubionego chleba czy bajgla. Miłośnicy kanapek z nadzieniem powinni zdecydować się na opiekacz, potocznie nazywany tosterem, w którym przygotują 2 lub 4 kanapki na ciepło z wędliną, serem i warzywami. Dobrym pomysłem jest też zakup grilla elektrycznego, w którym przygotujesz zarówno grzanki, jak i kanapki, a dodatkowo ugrillujesz warzywa lub kiełbaski.