Jaki grill elektryczny wybrać? Oto 6 cech, które są kluczowe

Grillowanie to wyjątkowa dziedzina, którą Polacy szczególnie sobie upodobali. Ciepłe, słoneczne dni zachęcają do zorganizowania posiłku w plenerze, a grillowanie to doskonała opcja dla tych, którzy chcieliby zjeść coś smacznego i ciepłego na zewnątrz. Grill ogrodowy, czyli grill tradycyjny lub grill betonowy, to rozwiązanie dla tych, którzy posiadają własne działki. Elektryczny natomiast to idealna propozycja dla tych, którzy kochają potrawy grillowane. Na co warto zwrócić uwagę? Spójrzcie poniżej, dzięki temu kupicie najlepszy grill elektryczny dla siebie.

Grillowane warzywa.Grillowane warzywa. Fot. Shutterstock

Grill elektryczny, a tradycyjny - dlaczego warto zdecydować się na ten pierwszy?

Aby wybrać grill elektryczny warto przyjrzeć się jego konkurentowi - grillowi tradycyjnemu. Tradycyjny wymaga rozpalenia. Możemy użyć do niego węgla lub drewna. Rozłożenie takiego grilla może być problematyczne. Nie raz ciężko rozpalić ogień, nie we wszystkich miejscach będzie to również możliwe (np. w miejscach publicznych). Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi nam elektryczny grill, którego możemy spokojnie zaprać w plener nawet w miejsca publiczne. Z grilla elektrycznego nie wydobywa się dym, dzięki czemu nie będziemy przeszkadzać innym osobom i zarażać się na nieprzyjemności. Dobry grill elektryczny na pewno będzie nam świetnie służył.

Zalety grillów elektrycznych

Grille elektryczne to na pewno doskonała opcja dla każdego. Przede wszystkim możemy z nich korzystać w przestrzeni publicznej. Grill elektryczny nie będzie przeszkadzał innym zapachem dymu. Dodatkowo, z uwagi na to, że dymu nie ma, na naszym jedzeniu nie będą osadzać się szkodliwe i rakotwórcze związki wydzielane podczas spalania węgla lub drewna. Wybór grilli elektrycznych to wybór również zdrowej i smacznej żywności.

Jaki grill elektryczny? Na co zwrócić uwagę?

Powierzchnia grillowania i rozmiary grilla

Aby dobrze wybrać urządzenie warto przyjrzeć się powierzchni grillowania. Na rynku dostępne są one z rusztem lub płytą grzewczą (płytą grzejną). Ruszty to opcja dla tych, którzy przewidują gotowanie potraw dla większej liczby osób (mają większą powierzchnię grillowania), zwykle mają duże rozmiary i są w stanie pomieścić więcej jedzenia, taki grill wyglądem przypomina te tradycyjne. Płyty grzewcze są zwykle mniejsze, będą doskonałe dla tych, którzy sami lub w parze wybierają się w plener na szybkie gotowanie (płyta szybko się nagrzewa).

Czyszczenie

Czyszczenie grilla i łatwość czyszczenia to ważny punkt. Im krócej i im łatwiej będziemy zabierać się do utrzymania w czystości grilla po skończonym użytkowaniu, tym chętniej będziemy po niego sięgać i przyjemniej będzie nam z niego korzystać. Najciężej czyści się grille wyposażone w ruszt. Tłuszcz spływa z rusztu, osadzając się pod spodem, co może wydłużyć czas czyszczenia. Zdecydowanie łatwiej czyści się płyty - często są one pokryte powłoką nieprzywierającą, wystarczy zatem przetrzeć go ściereczką lub gąbką. Łatwy w czyszczeniu grill to również podstawa przyjemności jego użytkowania, warto wybrać taki grill, którego części będą miały możliwość mycia w zmywarce. Części takiego urządzenia (np. ruszt) będziemy mogli spokojnie włożyć i umyć w zmywarce, zwłaszcza, jeśli pokrywa go nieprzywierająca powłoka.

Rodzaj

Decydując się na zakup grilla staniemy zapewne przed wyborem: stołowy, czy stojący? Grille stołowe zwykle są mniejsze, łatwe do przenoszenia, składania i rozkładania. Grill stołowy zwykle wyposażony jest również w płytę grzewczą. Stojące to grille większych rozmiarów, są wygodne w użytkowaniu, stabilne, zwykle też posiadają ruszt. Nie będą jednak wygodna opcją podczas grillowania w domu, w kuchni czy na balkonie.

Aby kupić grill będziemy musieli również zdecydować się na to, czy będzie to grill elektryczny z pokrywą, czy bez pokrywy. Grille z pokrywą, a więc grille zamykane, pozwolą na grillowanie potrawy, mięsa czy warzyw dwóch stron oraz na równomierne podgrzewanie jedzenia i zachowanie jednakowego ciepła przez cały czas (również regulacja temperatury będzie łatwiejsza). Te bez pokrywy nie opiekają potrawy z obu stron - pieczona jest zawsze tylko jedna strona.

W grillach stołowych ważny też będzie nienagrzewający się uchwyt - pozwoli na sprawne i bezpieczne przenoszenie urządzenia.

Moc

Standardowy elektryczny grill ma zwykle moc 1500 W. Moc urządzenia to ważny wskaźnik zakupu. Urządzenia o większej mocy szybciej się nagrzewają, ich cena jest jednak znacząco wyższa. Niezależnie, na jaki rodzaj grilla się zdecydujemy, omijajmy urządzenie o mocy poniżej 1000 W - nagrzewanie trwa długi i odbierze nam całą przyjemność z gotowania potraw.

Dodatkowe funkcje

Urządzenie może być wyposażony w dodatkowe, ciekawe funkcje. Między niemi może być: regulowany termostat (umożliwia regulację temperatury, ustaw też z jego pomocą temperaturę i czas), wskaźnik poziomu wysmażenia (poziomu wypieczenia), urządzenie umożliwiające pomiar grubości mięsa,

Akcesoria

Kupując grill warto kupić również akcesoria do grillowania. W grillach bez termostatu termometr kuchenny przyda się do regulacji temperatury (niektórym potrawom trzeba zapewnić szczególną, odpowiednią temperaturę). Warto również zaopatrzyć się w sztućce do grillowania oraz ruszty.

Więcej o:
Copyright © Agora SA