Jak zrobić grilla, który zaspokoi najbardziej wymagających gości? Przepisy i tricki

Jak samemu zrobić grilla ogrodowego? Taki element małej architektury uświetni część ogrodu, w której zwykle przyjmujemy gości. Będzie też z pewnością prawdziwą chlubą gospodarza. Jakie materiały wybrać i w jaki sposób zabrać się do budowy? Oto kilka przydatnych rad.

Gdzie jest dobre miejsce na budowę grilla?

Gdy już postanowimy zbudować grill w ogrodzie, powinniśmy dobrze przemyśleć miejsce, w którym ten element wyposażenia się znajdzie. Na całe szczęście grill traktowany jest jako element małej architektury ogrodowej. Co to oznacza? Budowa grilla nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej. Masz prawo usytuować go tam, gdzie tylko chcesz. Relaks na świeżym powietrzu wymaga jednak znalezienia ustronnego kąta w części ogrodu. Do budowy grilla możemy przystąpić:

  • blisko domu - taka lokalizacja sprawia, że w zasięgu wzroku mamy wszystko, co niezbędne do grillowania włącznie z jedzeniem, które w ciągu kilku chwil jesteśmy w stanie donieść. Grille węglowe tuż obok domu niekoniecznie są tak ciekawe, jak wśród zieleni
  • w oddalonej części ogrodu - takie rozwiązanie jest bardziej urokliwe i wiele osób chce grillowania na łonie natury. Trudniejsza jest jednak logistyka

Jak powinien wyglądać grill? Pamiętajmy, że nie jest on centralnym elementem i powinien być dopasowany do stylu urządzenia przestrzeni. W szczególności należy używać materiałów, które będą korespondowały z wyglądem domu. Grillowanie może przecież być bardzo stylowe.

Grill w ogrodzieGrill w ogrodzie Fot. Shutterstock

Z czego buduje się grille do ogrodu?

Do budowy grilli wykorzystuje się takie materiały, które gwarantują trwałość. Chodzi nie tylko o użytkowanie i odporność względem wysokiej temperatury, ale także mrozoodporność i łatwość renowacji. Chyba najczęściej przychodzi je wykonać z cegły - najczęściej jest to cegła klinkierowa połączona dzięki użyciu zaprawy, ale zdarzają się przypadki murowania grilla ze starej cegły po rozbiórce. Taki materiał ma specyficzny urok i zdecydowanie będzie ozdobą przydomowej przestrzeni. Nieco prostsze w budowie od projektu z cegieł, będzie wykonanie grilla z betonu komórkowego. Taką konstrukcję trzeba jednak odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem czynników atmosferycznych. Cały grill może wreszcie zostać wykonane z kamieni polnych.

Wiele uwagi trzeba też poświęcić sposobowi wykonania paleniska - musimy o tym pamiętać projektując grille ogrodowe. Oczywiście chodzi też o to, żeby z dobrej jakości materiału wykonać ruszt. Te niezbędne elementy powinny być zrobione ze stali. Zarówno palenisko, jak i ruszt, muszą być nierdzewne. Inaczej działanie czynników zewnętrznych wciąż będzie sprawiało nam kłopoty, gdy zapragniemy grillować.

Budowa grilla z cegieł krok po kroku

Pierwszym krokiem prac przy własnym grillu będzie dokładne wymierzenie miejsca, gdzie ten element architektoniczny się znajdzie. Po wyznaczeniu miejsca trzeba zrobić wykop pod fundament. Pamiętajmy, że nie chodzi o prowizoryczne ognisko, ale o niewielką budowlę, która dużo waży i powinna być osadzona na płycie fundamentowej. Beton powinien sięgać nawet 60 cm pod grillem. Inną opcją jest wylanie płyty 30 cm na 30 cm zagęszczonego żwiru. Musimy oczywiście odczekać na to, żeby wylewka zdążyła w pełni wyschnąć. Kolejnym etapem jest ułożenie obrysu grilla z cegły. Chodzi przede wszystkim o to, żeby pilnować kątów prostych. Przy murowaniu można użyć gotowej zaprawy do klinkieru lub sporządzić własną. W pierwszym przypadku warto przestudiować informacje dotyczące np. czasu wiązania takiej zaprawy. Klinkier układamy na zaprawie, pamiętając o elementach dystansujących. Dzięki temu fugi będą równe. Do przecinania cegieł używamy szlifierki kątowej. Trzeba pamiętać o sprawdzaniu każdej warstwy cegieł poziomicą i dystansowaniu jej od poprzedniej. Przy obmurowaniu paleniska pomagamy sobie podstemplowanymi kawałkami płyty OSB. Jako prowadnice rusztu mogą posłużyć kawałki metalowych prętów, które uprzednio pokrywa się farbą, która chroni przed korozją. Po związaniu zaprawy murujemy kolejne warstwy. Uzupełniamy spoiny, palenisko wykładamy blachą i zakładamy ruszt. Grill właściwie jest gotowy i można go już nawet rozpalać, ale można do niego domurować rodzaj blatu na narzędzia lub stworzyć przed nim bruk klinkierowy.

Grill w ogrodzieGrill w ogrodzie Fot. Shutterstock

Więcej o:
Copyright © Agora SA