Rozpalanie grilla krok po kroku. Jak to dobrze zrobić?

Kamil Michaluk
25.02.2021 16:00
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale można już powoli kompletować sprzęt i doskonalić umiejętności - także rozpalanie grilla. Jak to zrobić, żeby bez problemu zapalił się nawet w niesprzyjających okolicznościach? Podpowiadamy.

Jak rozpalić grilla? O tym trzeba pamiętać

Jak rozpalić grilla bez niepotrzebnej irytacji? Podstawą jest zakupiony wcześniej węgiel lub brykiet i odpowiednie przygotowanie samego urządzenia. Ruszt musi być czysty - będziemy przecież umieszczać na nim potrawy. Trzeba więc oczyścić go z pozostałości poprzedniego grillowania i przetrzeć wilgotną gąbką lub ścierką. Brykiet lub węgiel drzewny musi być suchy i ułożony w pewnym oddaleniu od paleniska i żaru. Na półce pod spodem lepiej też nie umieszczać materiałów łatwopalnych. Istotna jest również podpałka, która skróci czas rozpalania urządzenia. Może się też przydać dmuchawa i butelka z wodą, gdyby zbyt silny ogień pojawił się na ruszcie. Tak prezentują się podstawowe akcesoria do grillowania.

Ustawienie grilla

O co jeszcze trzeba zadbać? Grillowanie musi odbywać się w miejscu osłoniętym od wiatru i takim, żeby dym nikomu nie przeszkadzał. Trzeba też przygotować ustawienie tak, żeby nie leciał też w kierunku osób biorących udział w biesiadzie. Grill musi stać na równej powierzchni. Zminimalizuje to szansę jego wywrócenia się i rozsypania żaru w niewłaściwym miejscu.

Grille ogrodowe: jakim sposobem rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla? Posługując się węglem lub brykietem, powinniśmy wiedzieć, że każdy z nich ma nieco inne właściwości:

  • węgiel drzewny - osiąga zdecydowanie wyższą temperaturę od brykietu, co przekłada się na jego całkowite wypalenie się w palenisku. Z rusztu można korzystać już w kwadrans po rozpaleniu węglem drzewnym w grillu
  • brykiet -produkt, który tworzy się z węgla i dodatków. Wystarcza na dłużej, bo spalanie zachodzi wolniej. Inaczej niż w przypadku węgli, grillować można w tym przypadku po ok. 45 minutach

Grill w ogrodzieGrill w ogrodzie Fot. Shutterstock

Sposoby na rozpalenie grilla

Sposobów, aby rozpalić grilla, jest przynajmniej kilka. Można użyć gotowej podpałki, ale jest to trochę droga na skróty. Do podpalenia brykietu lub węgla można:

  • użyć zapalarki do grilla - skutkuje przede wszystkim wtedy, gdy kawałki węgla drzewnego lub brykietu są bardzo suche
  • użyć podpałki do rozpalania grilla - popularny sposób, by szybko osiągnąć odpowiednią temperaturę do grillowania. Trzeba zacząć od wlania rozpałki do wnętrza grilla i jej zaschnięcia. Podpalenie sprawia, że szybko pojawia się żar. Trzeba jednak uważać na możliwość oparzeń. Nim położymy mięso lub warzywa na ruszt, powinniśmy mieć pewność, że ogień wypalił całą podpałkę. Na rynku dostępne są różne rozpałki - często warto przyjrzeć się etykiecie, nim postanowimy którąś wybrać.
  • użyć palnika gazowego przy rozpalaniu grilla - szybko rozpala on brykiet lub węgle dzięki dużemu natężeniu ognia. Jest przy tym zdrowszym rozwiązaniem, niż gotowe podpałki w płynie
  • posłużyć się korą brzozową, która pomoże ekologicznie rozpalić grill - iście ''harcerski'' sposób na to, żeby rozpalić grill, ale tylko przy suchym materiale może zadziałać. Nim spróbujesz posłużyć się tym sposobem, ułóż niewielki stosik z węgla lub brykietu, pod którym będzie kora. To zwiększy szanse na skuteczny zapłon, pojawienie się ognia i szybkie ogrzanie rusztu

Rozpalenie grilla. Co jeszcze warto wiedzieć?

Ile czasu trwa rozpalenie grilla węglowego? Jest to oczywiście uzależnione od wilgotności węgla lub brykietu i naszych umiejętności. Gdy uda nam się już doczekać żaru, grillowanie można najczęściej rozpocząć po około pięciu minutach. Wtedy umieszcza się ruszt z potrawami nad paleniskiem. Stosowanie gotowej podpałki może nieco wydłużyć ten czas - trzeba zaczekać, aż preparat się wypali. Zwłaszcza grille ogrodowe, w których ruszt jest mniej osłonięty, padają czasami ofiarą zbyt dużego zapłonu. Wówczas trzeba mieć w pogotowiu butelkę z wodą (przyda się też, gdy zbyt mocno polejemy podpałkę). Po umiejętnym rozpaleniu grill nie powinien już zagasnąć. Będziemy więc mogli w spokoju delektować się wypoczynkiem i smacznym jedzeniem w gronie rodziny lub znajomych.

(Barbecue,In,Nature,Being,Done,By,Friends(Barbecue,In,Nature,Being,Done,By,Friends / Shutterstock