Savoir-vivre przy stole, czyli jak układać sztućce? To musisz wiedzieć!

Natalia Szyperek
15.03.2021 17:30
Przygotowanie posiłku to jedno, ale trzeba jeszcze nakryć do stołu! Wiecznie nurtuje cię to samo pytanie - jak układać sztućce? Z nami dowiesz się wszystkiego! Co zrobić przed posiłkiem, w trakcie i po - rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Goście będą pod wrażeniem.

Jak się układa sztućce?

Jak się układa sztućce?Jak się układa sztućce? Fot. Pexels

Kto by pomyślał, że zwykły obiad dla rodziny lub najbliższych przyjaciół może okazać się tak dużym  wyzwaniem - i nie chodzi o samo gotowanie, a o to jak się układa sztućce! Znajomość kilku prostych zasad ułatwi przygotowania i uchroni przed niezręcznymi wpadkami. Odpowiednie nakrycie stołu przed przyjęciem jest nie tylko gwarancją pięknego wyglądu, ale także wielkim ułatwieniem dla gospodarzy i gości. Dzięki temu w trakcie obiadu gospodarze mają więcej czasu dla gości, mogą zajmować się podawaniem kolejnych potraw i zbieraniem pustych naczyń, goście natomiast nie mają wątpliwości, których sztućców należy użyć do konkretnej potrawy – po prostu sięgają po kolejne.

Od czego więc zacząć? Sztućce układaj po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: najdalej od talerza znajdą się te, które będą użyte jako pierwsze. Jak to wygląda w praktyce? Z lewej strony talerza, licząc od jego brzegu, powinny znaleźć się: widelec do dania głównego, widelec do ryb, widelec do przystawki i serwetka (umieszczona z lewej strony zastawy lub położona na talerzu). Natomiast z prawej strony talerza, licząc od jego brzegu ułóż nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy, nóż do przystawki. Nie myśl, że zapomnieliśmy o najważniejszej części posiłku - deserze! Miejsce sztućców do deseru jest nad talerzem obiadowym – widelczyk do ciasta pod łyżeczką (np. do lodów) o podobnej wielkości. Trzonek widelczyka skieruj w lewo, a łyżeczki w prawo. Talerzyki deserowe powinny znaleźć się na stole dopiero po zjedzeniu dania głównego.

Sztućce i ich rodzaje

Odpowiednie ułożenie sztućców na stole nic ci nie da, jeśli nie będziesz wiedzieć do czego konkretne rodzaje widelców lub noży są przeznaczone. Odmienne typy sztućców w ramach jednego rodzaju (łyżka, widelec, nóż) różnią się wielkością oraz detalami. Przykładowo: widelec do dania głównego tzw. stołowy jest największy i posiada cztery zęby. Do przystawek przyda się mniejszy i z krótszymi zębami. Widelec do ryb (tzw. serwingowy) również ma cztery zęby, natomiast pomiędzy środkowymi można dostrzec charakterystyczne wycięcie. Nóż do przystawek jest mniejszy od tego do dania głównego. Spłaszczony, szeroki, skośnie zakończony nóż przeznaczony jest do krojenia ryb. Jego charakterystyczny kształt, przypominający łopatkę do ciasta pomoże w filetowaniu.

Uwielbiasz owoce morza? Z pewnością przyda ci się wiedza odnośnie tego czym je jeść. Widelczyk, którego możesz z powodzeniem użyć do jedzenia ślimaków, wielkością odpowiada temu do ciast i deserów. Wydobywanie wnętrza mięczaka umożliwiają dwa szeroko rozstawione ząbki. Z kolei widelec do ostryg może skojarzyć się z łyżką wzbogaconą dwoma wciętymi ząbkami. Jego forma ułatwia nabieranie małży. Widelec do serów kończy się dwoma ząbkami, by wygodnie przenosić kawałki na talerz. Charakterystyczny i ciekawy jest także nóż do steków – ma bardzo ostrą i ząbkowaną krawędź, by skutecznie kroić mięso. Sztućce i ich rodzaje to na początku twardy orzech do zgryzienia, ale jeśli już się w to wdrożysz, zapamiętasz wszystko!

Savoir-vivre przy stole: jak używać sztućców?

Wiesz już jak ułożyć sztućce, aby nie popełnić gafy? Pora na kilka wskazówek jak operować sztućcami w trakcie posiłku! Pamiętaj, że raz podniesionych ze stołu sztućców nie możesz z powrotem na niego odłożyć, ani nawet oprzeć o talerz. Sztućce zawsze odkładaj na swój talerz. Jeśli masz zamiar kontynuować jedzenie potrawy, sztućce odkładaj skrzyżowane - tak, żeby widelec był ułożony nad nożem. Jeśli zaś chcesz zasygnalizować, że już skończyłeś, wtedy widelec i nóż kładź równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę „na godzinę piątą”. Natomiast gdy przerywasz jedzenie zupy, łyżkę zostaw w talerzu. Jeśli skończyłeś jedzenie zupy, odłóż łyżkę na talerzu będącym podstawą głębokiego naczynia. Po głównym daniu pora na deser i kawę lub herbatę, które są zwieńczeniem posiłku. Łyżeczka do kawy i herbaty zawsze pozostaje na spodku - obojętnie czy napój znajduje się w filiżance, czy też go nie ma. Fakt, zasad jest wiele, ale są do opanowania. Praktyka czyni mistrza!

Więcej o: