Szkło do kuchni - ponadczasowe naczynia, warto je mieć

Karolina Kielak
23.03.2021 15:53
Szkło to materiał ponadczasowy, mimo upływu lat moda na nie nie mija. Jakie szkło do kuchni wybrać? Jakie naczynia warto mieć i do jakiego stylu pasują? Czym różni szkło hartowane od lacobel'u? Wyjaśniamy!

Szkło do kuchni - jakie szkło do kuchni wybrać?

Szkło to materiał uniwersalny. Niezależnie od stylu, w jakim urządzone jest wnętrze, naczynia wykonane ze szkła zawsze będą pasowały, są łatwe do utrzymania w czystości, higieniczne oraz trwałe. Szkło doskonale komponuje się z innymi elementami zastawy, porcelaną czy ceramiką. Niezależnie od tego czy właśnie urządzasz nowy dom lub mieszkanie, dokupujesz brakujące elementy wyposażenia kuchennego, a może szukasz uniwersalnego prezentu na parapetówkę do kogoś bliskiego - szkło do kuchni sprawdzi się zawsze!

Wybór naczyń wykonanych ze szkła jest naprawdę ogromna. Najbardziej popularne są szklanki i kieliszki. Szklanki, kubki i kieliszki znajdziemy w każdym domu, to całkowite must have wśród wyposażenia kuchennego. Szklanki, kubki i kieliszki wykonane ze szkła są powszechnie dostępne, znajdziemy je w każdym sklepie z wyposażeniem gospodarstwa domowego. Szeroki wybór kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów pozwoli na dopasowanie naczyń do własnych preferencji, a nawet kolorystycznie do aranżacji kuchni czy jadalni. Kubki ze szkła i szklanki używane są przez nas każdego dnia, podczas każdo-krotnego picia kawy, herbaty, wody, napojów. Szklane kubki przydadzą się w kuchni także do odmierzania składników podczas gotowania czy pieczenia. Dobrze wiemy, że standardowy kubek czy szklanka mają pojemność 250 ml, zdecydowanie pomoże to wyjść z opresji, jeśli nie mamy wagi kuchennej lub dzbanka z miarką, a jesteśmy w trakcie przygotowywania ciasta czy sosu do obiadu.

Szklane kubki i filiżanki warto wybierać z dużym uchem, co umożliwia swobodne przenoszenie napoju, jeśli jest gorący i uniknięcie poparzeń. Jak wiadomo, szkło bardzo szybko się nagrzewa, utrzymuje również dobrze temperaturę. W sklepach i na stronach internetowych kubki ze szkła znajdziemy o różnych pojemnościach. Warto mieć szkło do kuchni różnej wielkości. Dobrym pomysłem jest zakup kompletów.

Wśród kuchennego wyposażenia nie może zabraknąć szklanek. Sklepy oferują proste, smukłe modele, ale także modele zdobione tłoczeniami - będą one bardziej eleganckie, świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości, dodatkowo dekorując stół. Na uwagę zasługują nowoczesne szklanki ze szkła barwionego - cieszą się one ogromną popularnością do przygotowywania drinków, które pięknie się w nich prezentują. Szklanki ze szkła barwionego prezentują się naprawdę dekoracyjne. Znajdziemy je wykonane zarówno z grubego, jak i cienkiego szkła.

Miłośnicy herbaty, wyposażając kuchnię z pewnością nie zapomną o dzbanku do herbaty. Dzbanek ze szkła sprawdzi się do serowania herbaty zarówno na ciepło, jak i na zimno. W sklepach nie brakuje prostych dzbanków, które spotykane są już od kilkudziesięciu lat, jak również pięknie zdobionych szklanych modeli dzbanków. Przezroczysty materiał dzbanka może podkreślić walory napoju, jeśli dorzucimy do niego owoce czy płatki kwiatów. Dzbanek ze szkła będzie hitem podczas letnich spotkań w ogrodzie i doskonale sprawdzi się do serwowania cold brew, czyli mrożonej herbaty, z dodatkiem liści mięty, plastrów cytryny czy kostek lodu.

Szkło w kuchniSzkło w kuchni Fot. shutterstock

Jaki serwis obiadowy wybrać? Ciekawą alternatywą dla klasycznego serwisu obiadowego wykonanego z ceramiki jest serwis obiadowy szklany. Talerze i miski wykonane są w tym przypadku ze szkła hartowanego, są grube, dzięki czemu mniej podatne na stłuczenia. Hartowanie zwiększa wytrzymałość materiału. Warto dodać, że w razie stłuczenia, szkło hartowane nie rozpadnie się na cienkie igiełki, a kawałki, często też po prostu widać stłuczenie lub uszczerbek w materiale.

Jakie wazony do kuchni? Najbardziej popularne wazony to te wykonane ze szkła. Są one droższe od swoich ceramicznych odpowiedników, jednak wszystko za sprawą ręcznego wykonania. Szklany wazon to klasa sama w sobie, jest uniwersalny. Wazony ze szkła pasują do kwiatów w każdym kolorze i prezentują się doskonale w każdym mieszkaniu, niezależnie od stylu aranżacji.

Szkło - zalety

Szkło to materiał nie zawierające żadnych dodatkowych substancji. W szkle nie znajdziemy chromu, niklu, teflonu, ceramiki czy stopów szkliw i niebezpiecznych powłok, które mogą wejść w interakcję z żywnością. Warto podkreślić, że szkło nie wchodzi w żadną reakcję z jedzeniem, nie przenika zapachów oraz się nie odbarwia. Z pewnością wiesz, jak uciążliwe może być czyszczenie naczyń z osadu z herbaty, tłuszczu, przypaleń, sosu - wybierając naczynia wykonane ze szkła zdecydowanie unikniesz takich sytuacji!

Szkło do kuchni jest idealnym wyborem w przypadku alergików i osób ze skłonnością do alergii - szkło jest nie tylko antyalergiczne, ale i antybakteryjne. Niezależnie od tego czy szklane naczynie wstawimy do lodówki, do mikrofalówki, nalejemy gorącą wodę - szkło odporne jest na zmiany temperatur. Dużym atutem szklanych naczyń jest fakt, że się nie rysują - niezależnie od tego czy używamy drewnianych, metalowych czy szklanych łyżek czy akcesoriów. Estetyczne wykonanie szklanych naczyń definiuje ich ponadczasowość.

Szklany wazonSzklany wazon Fot. shutterstock

Szkło hartowane czy lacobel do kuchni - różnice

Tapety, kafelki, gres czy kamień w kuchni pomiędzy szafkami już dawno odeszły do lamusa. Coraz częstszym wyborem i popularnością cieszy się szkło hartowane oraz lacobel do kuchni. Czym się od siebie różnią lacobel i szkło hartowane? Postanowiliśmy wyjaśnić.

Zarówno lacobel jak i szkło hartowane są idealnie gładką szklaną płytą. Istnieje jednak między nimi różnica. Lacobel jest panelem szklanym, fabrycznie lakierowanym lub pokrywanym warstwą folii, którą bardzo trudno uszkodzić mechanicznie czy zarysować, następnie poddawany jest obróbce cieplnej, która go utrwala. Lacobel dostaniemy w szerokiej ofercie kolorystycznej. Warto jednak podkreślić, że nie można nazywać nim szklanych grafik, ponieważ lacobel jest jedynie jednokolorowy - jedna strona produktu jest fabrycznie lakierowana. Lacobel odporny jest na wilgoć, tłuszcz i kuchenne zachlapania. Szkło lacobel musi być odpowiednią grubość. Wyróżniamy warstwy cieńsze oraz grubsze. Cienki lacobel nie jest hartowany, przez co ma dużo niższą odporność. Lacobel poleca się montować w miejscach, gdzie nie będzie on poddawany działaniu wysokiej temperatury czy gniazdek elektrycznych, sprawdzi się w szafach oraz szafkach.

Ile kosztuje szkło hartowane do kuchni? Wszystko zależy od producenta, lakiernika oraz grubości szkła. Średnio ceny rozpoczynają się od 370-400 do nawet 700 złotych za metr kwadratowy.

Jaki kolor szkła do białej kuchni? Najczęściej wybierane jest białe, przezroczyste, mleczne. Kolor szkła najlepiej dopasować do wystroju kuchni, mebli czy sprzętów. Możemy pokusić się o wybór szkła do kuchni w całkiem odmiennym kolorze, który będzie wyróżniał się w kuchennej aranżacji.

Szkło hartowane w kuchni między blatem a szafkami jest bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem. Dlaczego? Jest odporne na zarysowania, stłuczenia oraz działanie wysokiej temperatury. Dodatkowo bardzo łatwo utrzymać je czystości. Mycie szkła hartowanego w kuchni jest dużo przyjemniejsze i prostsze niż czyszczenie fug między płytkami.

Szkło hartowane w kuchniSzkło hartowane w kuchni Fot. shutterstock

Więcej o: