Te garnki żeliwne to kuchenna klasyka na lata. Gotuj, duś i smaż bez tłuszczu

Garnki żeliwne to jakość na lata. Do dziś nie zawodzą modele znane z domu babci. Jakie w takim razie są nowoczesne produkty żeliwne? Mają jeszcze lepszą jakość i styl. Dlatego wybór żeliwnych garnków może się okazać najlepszą inwestycją kuchenną.

Garnki żeliwne emaliowane.Garnki żeliwne emaliowane. Fot. Shutterstock

Jakie były garnki żeliwne naszych babć? Bardzo odporne na uszkodzenia! Choć ich styl nie był różnorodny, to jakość rewelacyjna. Garnki żeliwne powstają ze stopu węgla i żelaza, czyli żeliwa, które jest niezwykle odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia, a ponadto bezpieczne dla zdrowia. Podczas przygotowywania posiłków w takich naczyniach nie wydzielają się szkodliwe substancje, a regularne ich mycie i pielęgnacja pozwoli cieszyć się nimi przez długi czas. Garnki żeliwne mają też wiele innych zalet. Podczas gotowania ciepło jest w nich równomiernie rozprowadzane, co pozwala lepiej zachować wartości odżywcze i smak potraw. Długo utrzymują wysoką temperaturę, nawet do kilku godzin, co pozwala na serwowanie wcześniej ugotowanych posiłków bez potrzeby ich podgrzewania. Garnki żeliwne będą idealnym wyborem dla osób, które lubią zdrowe odżywianie lub są na diecie. Dlaczego? W garnkach żeliwnych można nie tylko gotować, ale też dusić i smażyć bez tłuszczu na dowolnym rodzaju płyty grzewczej – zarówno gazowej, jak też indukcyjnej! Ten, kto raz spróbuje, nie chce mieć już innych garnków w domu. Ceny? Zazwyczaj wysokie, ale na wyprzedaży stylowe garnki żeliwne znanych marek można kupić z rabatem nawet 70 %. 

Naczynia żeliwne nadają się do wszystkiego 

Garnki żeliwne są wszechstronnymi naczyniami, w których można nie tylko gotować posiłki, ale również dusić, piec i smażyć. W dodatku zdrowo! Garnki żeliwne są idealne zarówno do ugotowania zupy czy dań jednogarnkowych, jak też przygotowania mięsa, zapiekanki, a nawet upieczenia chleba. 

Garnek żeliwny do pieczenia chleba warto mieć w domu. To świetny produkt, który działa jak piec, ale w dużo mniejszej wersji. Świetnie utrzymuje i rozkłada ciepło, co pozwala na upieczenia chrupiącego i smacznego pieczywa. Który garnek wybrać? Polecamy garnki żeliwne emaliowane, które nie wymagają używania papieru do pieczenia. 

Garnek żeliwny do pieczenia chleba.Garnek żeliwny do pieczenia chleba. Fot. Shutterstock

Garnek żeliwny pozwala też na przygotowanie tzw. dania z kociołka. Służą do tego specjalne modele z przeznaczeniem na ognisko. To kociołki żeliwne o dużych wymiarach, które powstają specjalną metodą – ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa, co czyni je bardzo odpornymi na wysokie temperatury. Takie duże garnki żeliwne można zawiesić nad ogniskiem lub postawić w ogniu.

Jaki garnek żeliwny wybrać? 

Najpopularniejsze są garnki żeliwne okrągłe i owalne. Warto zastanowić się nad odpowiednim rozmiarem. Do codziennego przygotowywania posiłków warto wybrać garnki żeliwne o średnicy do 35 cm – świetne na posiłki dla małej rodziny. Garnki żeliwne o średnicy powyżej 40 cm najlepiej sprawdzą się do gotowania większych porcji, na przykład dla rodziny pięcioosobowej albo do przygotowywania posiłków na kilka dni.  

Garnki żeliwne emaliowane czy też nie? 

Garnki żeliwne emaliowane.Garnki żeliwne emaliowane. Fot. Shutterstock

Zdecydowanie polecamy garnki żeliwne emaliowane. Są dużo odporniejsze i nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Modele nieemaliowane są podatne na pęknięcia i inne uszkodzenia, korozję, wolno się nagrzewają i trzeba je regularnie nacierać tłuszczem. To wszystko wpływa na jakość przygotowywanych potraw. Garnki żeliwne nieemaliowane wolno się nagrzewają i łatwo chłoną wszelkie zapachy. Dlatego warto kupować tylko garnki żeliwne emaliowane. W ofercie producentów jest wiele świetnych modeli, które nie tylko mają doskonałą jakość, ale również styl i kolor. Garnki żeliwne emaliowane są odporne na wszelkie uszkodzenia, nie rdzewieją i łatwo je utrzymać w czystości. Polecamy żeliwne garnki Le Creuset, ponieważ są na lata! 

Alternatywa dla garnków żeliwnych emaliowanych?

Jakości garnków żeliwnych nie można porównać z innymi. Żeliwo to zupełnie inny materiał niż stal nierdzewna czy aluminium. Istnieją natomiast modele, które designem bardzo przypominają garnki żeliwne. Produkuje je na przykład marka Stoneline. Jej naczynia słyną z wysokiej jakości i dobrego stylu. Garnki Stoneline umożliwiają smażenie bez tłuszczu i oleju, zdrowe gotowanie i duszenie, a nawet pieczenie chleba. Mają nieprzywierającą powłokę Stoneline® z prawdziwymi cząsteczkami kamienia, do której nie przywierają potrawy - jest ona wytrzymała i odporna na zarysowania. Nasycone kolory tych garnków ożywią wnętrze kuchni.

Jak usunąć rdzę z kociołkowego garnka żeliwnego? 

Kociołki żeliwne z rdzą należy najpierw porządnie namoczyć, używając wody wymieszanej z octem, najlepiej w proporcjach pół na pół. Następnie pozostawić je z tym roztworem na około 2 godziny. Potem garnek żeliwny należy wyczyścić za pomocą oleju roślinnego i gruboziarnistej soli. 

Pamiętaj! Nie wolno wlewać zimnej wody do gorącego garnka żeliwnego - istnieje wtedy ryzyko popękania. Dlatego zawsze warto czyścić wyłącznie ostudzone garnki żeliwne. 

Garnki żeliwne wymagają konserwacji przed pierwszym użyciem

Świeżo zakupiony garnek żeliwny warto umyć przed pierwszym użyciem, używając  tylko wody i gąbki. Drugi krok to dobre wysuszenie naczynia. Trzeci – nasmarowanie jadalnym tłuszczem, np. oliwą z oliwek, co zmniejszy ryzyko korozji oraz przywierania potraw. Tę czynność warto powtarzać co jakiś czas. Dzięki niej garnki żeliwne posłużą jeszcze dłużej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.