Smaczne, zdrowe i bezpieczne grillowanie. Te metody i akcesoria to umożliwią

Grillować można na kilka różnych sposobów. Są tak samo istotne w przygotowaniu zdrowych, wartościowych i smacznych dań, jak prawidłowo dobrany sprzęt do grillowania. Poznaj metody, a także akcesoria do bezpiecznego i prawidłowego grillowania.

Grillowane warzywa.Grillowane warzywa. Fot. Shutterstock

Sezon na grillowanie można uznać za rozpoczęty. Można to robić w domu na specjalnej patelni do grillowania, ale również w ogrodzie. Każde grillowanie to dobry pomysł na przyjemne spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi. To również okazja, by podszkolić swoje umiejętności kulinarne. Tylko jak grillować zdrowo, smacznie i bezpiecznie? Podpowiadamy i przedstawiamy najważniejsze metody i zasady takiego grillowania. Mamy również ciekawe akcesoria do grillowania, które to ułatwią! Teraz można je kupić w specjalnej ofercie, z ogromnym rabatem, nawet 70%. To dobry czas na rozpoczęcie przygotowań do grillowania. 

Smaczne, zdrowe i bezpieczne grillowanie

Właściwe grillowanie może być nie tylko przyjemne i smaczne, ale również zdrowe i bezpieczne. Na smak i jakość potraw wpływa wiele czynników. Trzeba tylko użyć odpowiedniego sprzętu do grillowania, właściwie wybrać produkty i przyrządzić dania z grilla. Jak grillować? Przedstawiamy najważniejsze zasady i metody grillowania, które pozwolą odpowiednio dobrać dania i zachować ich wartości odżywcze. 

Grillowanie bezpośrednie – idealne dla dań, które wymagają szybkiej obróbki termicznej

Patelnia do grillowania.Patelnia do grillowania. Fot. Echtwerk

To grillowanie na żeliwie lub ruszcie grilla węglowego, elektrycznego czy też gazowego, bez pokrywy. Czas grillowania bezpośredniego nie powinien przekraczać 30 minut. Dlatego warto dobrać produkty wymagające podobnego czasu obróbki cieplnej. Duże kawałki mięsa i potrawy, które składają się z kilku różnorodnych produktów należy grillować metodą pośrednią. 

Grillowanie bezpośrednie na grillu węglowym pozwala na wytworzenie różnych temperatur, które mogą być regulowane za pomocą tzw. płyty do grillowania – plancha. To świetne rozwiązanie, które pozwala dostosować temperaturę grillowania do poszczególnych gatunków i kategorii produktów. Jak grillować? Jeśli chcemy obsmażyć lub opiec dania, warto układać podwójną warstwę węgli. Pojedyncza jest dobra do grillowania w średniej temperaturze. 

Pamiętaj! Grillowanie na grillu gazowym z pokrywką i metodą bezpośrednią, pozwala osiągnąć temperaturę nawet 290°C. Dlatego warto regularnie obracać produkty, by ich nie przypalić. Takie są bardzo niezdrowe. 

Płyta do grillowania.Płyta do grillowania. Fot. Echtwerk

Grillowanie pośrednie

Grillowanie pośrednie możliwe jest tylko na grillach z pokrywką. Świetne, jeśli mamy duże kawałki mięsa i warzyw, które wymagają dłuższej obróbki termicznej. Dzięki pokrywce grillowanie wszystkich produktów odbywa się w tej samej temperaturze, która nie jest tak wysoka, jak w przypadku grillowania bezpośredniego. 

Co można grillować i jak to robić na grillu gazowym metodą pośrednią? Do takiego grillowania warto wybierać delikatne ryby czy duże kawałki mięsa. Grilowanie pod pokrywką pozwoli na osiągnięcie świetnych walorów smakowych i zapachowych. Warto tylko pamiętać, by rozkładać na obrzeżach odpowiednio dobrany do takiego grilla węgiel. Natomiast wszystkie składniki powinny być układane pośrodku.

Grillowanie powinno być nie tylko przyjemne, ale też bezpieczne

Podczas każdego grillowania warto pamiętać o kilku zasadach, które dotyczą wybieranych produktów, ich  układania, a także bezpieczeństwa.

Zanim przystąpimy do grillowania w ogrodzie, warto się upewnić, czy grill jest czysty, bez resztek przypalonego jedzenia i czy stoi stabilnie. Przygotowanie ułatwią i zwiększą bezpieczeństwo odpowiedni dobrane akcesoria. Dobrze mieć na przykład ochronne rękawice i specjalne szczypce do obracania produktów, które zabezpieczą przed poparzeniem. Przydadzą się również długie zapałki lub specjalna zapalarka. 

Inne zasady grillowania? Produkty do grillowania warto wcześniej przygotować, pokroić, odpowiednio przyprawić, na przykład ziołami czy zamarynować, co poprawi ich smak. Co można grillować? Najlepiej warzywa, owoce, chude ryby i mięso. Nie powinno się wybierać produktów z dużą ilością tłuszczu, nie tylko ze względu na ich sporą kaloryczność. Kapiący na węgiel tłuszcz może mieć działanie rakotwórcze. Układanie wszystkich produktów i ich grillowanie warto rozpocząć dopiero, gdy kawałki węgla czy brykietu będą rozżarzone, a ogień nie będzie duży. Posiłki tak grillowane są zdrowsze. W innym razie produkty tylko niepotrzebnie spalą się z zewnątrz, co będzie szkodliwe dla zdrowia. Ich stopień upieczenia warto sprawdzać za pomocą długich wykałaczek lub specjalnego szpikulca. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas grillowania, wybieranie odpowiednich produktów, metod i temperatur to klucz do smacznego, zdrowego i bezpiecznego grillowania. 

Grillowanie na patelni

Jeśli chcesz być eko, a lubisz potrawy z grilla, możesz skorzystać z domowej patelni do grillowania! Daje ona sporo możliwości. Grillowanie na patelni sprawdza się bez względu na pogodę, bo robisz to w domu. Najlepszy sposób grillowania zależy od indywidualnych preferencji.

Patelnia do grillowania.Patelnia do grillowania. Fot. Shutterstock

Jeśli wolisz tradycyjne sposoby grillowania, do wyboru są przenośne grille węglowe, elektryczne i gazowe. Wiele nowoczesnych modeli jest wykonanych z dobrych materiałów odpornych na korozję. Grille wyposażone są w pokrywę z regulacją dopływu powietrza, odpowiednie akcesoria do czyszczenia, konserwacji i przygotowywania posiłków. 

Zobacz też inne drobne akcesoria do grillowania, które warto mieć

Więcej o:
Copyright © Agora SA