Woki i patelnie żeliwne Le Creuset. Te produkty uwielbiają szefowie kuchni

Patelnie żeliwne są niezniszczalne, mają świetne wzornictwo, piękne kolory i świetnie sprawdzają się w kuchni do smażenia, duszenia i gotowania. Warto mieć chociaż jedną, by przekonać się o ich świetnym wykonaniu. Przygotowywanie w nich posiłków to sama przyjemność. Teraz woki i patelnie żeliwne Le Creuset można kupić z rabatem 38%.

Patelnie żeliwne znane są z doskonałej jakości i trwałości. Przy odpowiedniej pielęgnacji mogą służyć nawet przez 100 lat. Wszystko za sprawą żeliwa, które doskonale sprawdza się w kuchni. Ten materiał powstaje z odpornego na rdzę stopu żelaza i węgla. Patelnie żeliwne doskonale radzą sobie zarówno podczas smażenia, także bez tłuszczu, jak również duszenia. Przygotowywanie w nich posiłków to sama przyjemność. Bardzo dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu powierzchnia patelni żeliwnej nagrzewa się równomiernie, a to ułatwia smażenie. Świetnie nadają się również do powolnego duszenia różnorodnych potraw, przygotowywania sosów, a także gotowania. Patelnie żeliwne nie odkształcają się i nie wybrzuszają pod wpływem wysokiej temperatury. Patelnie żeliwne mają naprawdę sporo zalet, ale są też wady. Minusem jest duża wrażliwość na termiczne szoki. Patelnie żeliwne należy powoli rozgrzewać, a także nie wolno ich zalewać zimną wodą w celu wystudzenia. Musi to nastąpić samoistnie. Nieprzestrzeganie tych zasad może spowodować uszkodzenie, a nawet pęknięcie patelni żeliwnej. Zawsze po umyciu należy ją również dobrze osuszyć. Patelnie żeliwne są bardzo ciężkie. 

Jak przygotować patelnię żeliwną do użytku?

Przed pierwszym użyciem nowe patelnie żeliwne należy zawsze umyć wodą, dobrze osuszyć, a następnie nasmarować jadalnym tłuszczem, np. oliwą z oliwek. Potem dobrze jest rozgrzać ją w piekarniku, w temperaturze do 150 stopni Celsjusza. Następnie wyjąć, pozostawić do samoistnego wystudzenia, a potem oczyścić papierem spożywczym z nadmiaru tłuszczu. Czynność rozgrzewania nowych patelni żeliwnych warto powtórzyć kilka razy. Wszystkie te zabiegi są istotne. Zmniejszą ryzyko korozji i przywierania potraw, a także wydłużają żywotność patelni żeliwnych. 

Pamiętaj! Natłuszczanie patelni żeliwnych warto wykonywać regularnie, na przykład raz na miesiąc, o ile często się z nich korzysta. Ta czynność również zwiększa ich odporność na rdzę. Natomiast w celu zwiększenia zdolności do nieprzywierania potraw, trzeba konserwować patelnie żeliwne spożywczą solą, najlepiej gruboziarnistą. Po jej nałożeniu należy powoli rozgrzać patelnię żeliwną. 

Jak wyczyścić patelnię żeliwną?

Patelni żeliwnych nie wolno myć w zmywarce, wystarczy ciepła woda z kranu. Czarny osad należy czyścić twardym zmywakiem lub szczotką z twardym włosiem, niektórzy polecają również druciane modele. 

Patelnia żeliwna: Jak używać? Ważne wskazówki

Na patelnię żeliwną powinno się kłaść mięso i inne produkty w temperaturze pokojowej. Taka będzie najlepsza dla jej powierzchni, która jest wrażliwa na zmiany temperatur. Na patelniach żeliwnych nie należy też przechowywać potraw, które zawierają kwaśne składniki. Po dłuższym kontakcie mogą ją odbarwić. 

Z czasem odpowiednio pielęgnowane i dobrze zakonserwowane patelnie żeliwne są bardziej odporne na niekorzystne warunki. Często pojawia się na nich warstwa tłuszczu, której nie należy się pozbywać. Chroni patelnie żeliwne przed korozją. 

Emaliowana patelnia żeliwna. W taką warto inwestować

Sporo marek oferuje patelnie żeliwne bez powłoki. Takie są mniej odporne na uszkodzenia, korozję, wolniej się nagrzewają i wymagają lepszej pielęgnacji w porównaniu do modeli emaliowanych. Łatwiej chłoną również wszelkie zapachy!

Emaliowane patelnie żeliwne o wysokiej jakości, pięknym stylu i w różnorodnych kolorach oferuje marka Le Creuset. Na takie warto postawić. Jest tu sporo modeli powlekanych porcelaną, która zwiększa odporność na przypalanie i kontakt z kwaśnymi produktami. Emaliowane patelnie żeliwne powlekane porcelaną nie wymagają specjalnej pielęgnacji. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA