Pojemniki do przechowywania żywności - jakie najlepiej wybrać?

Chcąc zorganizować i uporządkować przestrzeń w kuchni przydadzą się pojemniki do przechowywania żywności. Pomogą one nie tylko przechowywać sypkie produkty w kuchennych szafkach i szufladach, ale też gotowe potrawy w lodówce. Jakie pojemniki do przechowywania żywności najlepiej wybrać? Plastikowe, ceramiczne czy może szklane? Podpowiadamy!

Pudełka do przechowywania jedzenia - czy warto je mieć?

Pudełka do przechowywania to zdecydowanie must have w każdej kuchni, pomogą w organizacji. Wiemy, jak uciążliwe są porozrywane papierowe torebki z cukrem, mąką, bułką tartą czy opakowania z kawą w ziarnach czy makaronem, który się rozsypuje, przez co na kuchennej półce panuje totalny chaos i bałagan. Przechowywanie sypkich i drobnych produktów w pudełkach i pojemnikach pozwoli nad tym zapanować. Pojemniki do przechowywania żywności pozwolą dłużej zachować smak i aromat produktów. Idealnie sprawdzą się również do przechowywania gotowych, wcześniej przygotowanych dań obiadowych w lodówce. W pojemnikach śmiało możemy również mrozić warzywa i owoce. Szczelne pudełka na żywność stworzą barierę, a zapachy przypraw i potraw nie będą się ze sobą mieszały.

W sklepach i na stronach internetowych znajdziemy całe mnóstwo pudełek i pojemników. Jeśli decydujemy się na zakup pojemników przezroczystych, wykonanych ze szkła, łatwo będzie ocenić i rozpoznać zawartość, z kolei pojemniki we wzory, ceramiczne czy puszki warto oznaczyć specjalnymi etykietami z napisem, co znajduje się w środku. Etykiety na pojemniki do przechowywania jedzenia w łatwy sposób można wykonać samodzielnie, projektując w programie, szukając wzoru w Internecie, a następnie wydrukować na papierze samoprzylepnym i umieścić na pudełku czy słoiku. Jeśli wolimy gotowe rozwiązania, bez problemu etykiety ze wszystkimi nazwami znajdziemy i kupimy przez Internet.

Pojemniki ceramiczne na żywnośćPojemniki ceramiczne na żywność Fot. shutterstock

Jakie pojemniki do przechowywania żywności?

Zastanawiasz się w czym przechowywać żywność - przychodzimy z pomocą. Najlepiej mieć w swojej kuchni różne rodzaje pojemników na jedzenie, dzięki czemu łatwo będzie dostosować pudełko do rodzaju przechowywanego produktu. Puszki będą idealne do przechowywania ciastek, słodyczy czy cukierków, dzięki czemu kruche ciastka nie stracą swojej chrupkości, nie rozmiękną i będą długi czas świeże. Pudełka na jedzenie ze szczelnymi pokrywkami, z silikonową uszczelką oraz pojemniki hermetyczne będą doskonałe do przechowywania dań obiadowych, warzyw oraz owoców, a także przygotowanych wcześniej sosów do kanapek czy sałatek - zapachy zamkniętych potraw nie będą mieszały się z pozostałym jedzeniem z lodówki.

Pudełka do przechowywania plastikowe sprawdzą się na produkty sypkie. W sklepach internetowych można znaleźć praktyczne pojemniki wykonane z tworzywa, z nakrętkami w różnych kolorach, dzięki czemu dopasujemy je do kuchennej aranżacji. Od tej pory: makarony, kasze, ryż, mąka czy cukier nie będą rozsypywały się w szafkach. To także najlepszy sposób, by produkty nie nabrały wilgoci.

Zabierasz ze sobą do pracy śniadanie lub obiad? Pojemniki na przechowywanie jedzenia powinny być szczelne, tak by po drodze sos nie wyciekł poza pudełko, brudząc przy tym wszystko co spotka na swojej drodze. Pudełka śniadaniowe oraz lunchboxy pozwalają zabrać ze sobą z domu zdrowe, pożywne, ulubione posiłki. Kupując pudełko na jedzenie warto zwrócić uwagę czy ma ono potrzebne atesty, które pozwalają na kontakt z żywnością. Pojemniki na obiad do pracy powinny być przystosowane na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu będzie można bez problemu przygrzać obiad w kuchence mikrofalowej bez potrzeby przekładania potrawy na talerz.

Warto mieć także pojemniki o różnych wielkościach. Duże pojemniki do przechowywania sprawdzą się w przypadku, gdy chcemy zamrozić obiad dla całej rodziny lub większą ilość warzyw. Tanie pudełka do przechowywania znajdziemy w sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego.

Pojemnik na cukierPojemnik na cukier Fot. shutterstock

Pudełka pojemniki do przechowywania: szklane czy ceramiczne?

Do przechowywania produktów sypkich, kawy, herbaty najczęściej wybieramy pojemniki szklane i ceramiczne, z kolei plastikowe służą raczej do krótkotrwałego przechowywania.

Jakie zalety mają szklane pojemniki na żywność? Przede wszystkim są ekologiczne i bezpieczne w kontrakcie z żywnością. Sprawdzą się do przechowywania nie tylko przygotowanego już jedzenia, ale też surowego mięsa. Szklane pojemniki na żywność są łatwe do utrzymania w czystości, można myć je w zmywarce, są odporne na działanie zarówno niskich, jak i wysokich temperatur, dzięki czemu można w nich podgrzewać i mrozić produkty. Pojemniki na żywność ze szkła są hermetyczne, dzięki czemu nie rozprzestrzeniają zapachów potraw, zapobiegają psuciu.

Pojemniki na żywność ceramiczne również mają swoje zalety. One tak samo jak szkło nie wchodzą w reakcję z żywnością. Dzięki nieprzezroczystym ściankom pojemnika śmiało możemy w nich przechowywać produkty wrażliwe na światło. Pudełka ceramiczne są wytrzymałe, ale też bardzo estetyczne - znajdziemy je w przeróżnych wzorach i kolorach, dzięki czemu staną się świetną dekoracją w kuchni, ładnie prezentują się na kuchennym blacie.

Szklane pojemniki na żywnośćSzklane pojemniki na żywność Fot. shutterstock

Więcej o:
Copyright © Agora SA