Jakie warzywa na grilla? Poznaj najlepsze opcje i przepisy na grillowane warzywa!

Grillowanie to dla Polaków dziecina, która przerodziła się w mały sport narodowy. uwielbiamy grillować, dania z rusztu to nasza specjalność! Kiełbaski, drób, ryby, karkówka... mhmmm! Jak pysznie! Grillowanie stało się sztuką na tyle ciekawą i zajmującą, że pojawia się coraz więcej przepisów i potraw, które możemy grillować. Szczególną popularnością cieszą się grillowane warzywa - doskonały dodatek do grillowanego mięsa. Zobacz, dlaczego i daj się skusić na coś smakowitego!

Jakie warzywa nadają się do grillowania? Przygotuj je odpowiednio przed grillowaniem

Niestety, nie wszystkie warzywa nadają się do grillowania. Na grilla wybieraj zawsze warzywa świeże, mrożone lub częściowo mrożone do grillowania się nie nadają. Aby grillowanie nie trwało długo, a warzywa były dobrze zrobione, należy wcześniej umyć je i pokroić w słupki lub w talarki. Całe warzywa grillują się długo i bardzo rzadko właśnie w ten sposób się je przyrządza. Duże kawałki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mniejsze grilluje się na aluminiowej tacce lub nadziewa na patyczki do szaszłyków. Do grillowania wykorzystuje się często grille ogrodowe oraz grille gazowe.

Zobacz, jak grillować różne warzywa!

Warzywa na grilla to doskonały sposób, aby zaskoczyć swoich gości! Zanim położysz warzywa na ruszt lub na tackę polej je oliwą, dzięki czemu ich nie przypalisz. Jeśli warzywa grillowane posypiesz ulubionymi przyprawami, będą jeszcze smaczniejsze.

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw na grilla. Wybierz do grillowania młode, niezbyt duże sztuki. Umyj warzywa, zanim zaczniesz je przyrządzać. Cukinie możesz pokroić w paski i grillować bezpośrednio na ruszcie. Kawałki pokrojone w kostkę możesz nadziewać na patyczki i wraz z innymi warzywami robić szaszłyki. Drobno pokrojoną cukinię wymieszaj z innymi warzywami i grilluj na tacce aluminiowej.

Grillowane warzywa
Grillowane warzywa Fot. shutterstock

Kolejnym warzywem, które grilluje się dość często, jest bakłażan. Podobnie jak w przypadku cukinii wybieraj młode, nieduże warzywa. Paski możesz grillować bezpośrednio na ruszcie, mniejsze kawałki na tacce. Bakłażany wyróżniają się delikatną goryczką, jeśli chcesz się jej pozbyć, posyp pokrojone warzywa solą, odstaw je na 15 minut, a dopiero potem grilluj.

Papryki są również popularnie grillowane. Pokrój je w paski i grilluj na ruszcie lub w kawałeczki i przygotuj na tacce. Przed położeniem na ogniu usuń dokładnie gniazda nasienne. Wyjątkowo dobrze smakują warzywa, które są nadziewane np. farszem serowo-mięsnym. Mięso mielone podsmaż i wystudź. Wymieszaj ze startym serem, przypraw. Warzywa przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i połóż na ruszcie wnętrzem do dołu. Gdy ta część podgrzeje się, napełnił papryki farszem i grilluj z drugiej części. Idealne do przyrządzenia tego przysmaku są grille z zamykaną pokrywą, papryka podgrzeje się w nich równomiernie.

Pieczarki grilluje się podobnie. Oczyść je i usuń nóżki. Całe grzyby grilluj z obu stron na siatce, pokrojone - na tacce. Pieczarki możesz również faszerować. Do faszerowania pieczarek użyj jednak mieszanki ziołowo-serowej.

Cebula z grilla to doskonały dodatek do grillowanych, mięsnych potraw! Najlepiej wybrać cebulę czerwoną, jest o wiele łagodniejsza i przyjemniejsza w smaku niż biała. Pokrój ją na grube plastry (uważaj, aby warstwy się nie rozpadły, inaczej ciężko będzie Ci utrzymać je na prętach rusztu) i grilluj z obu stron.

Wśród grillowanych warzyw znajdziesz także ziemniaki. Te przepyszne warzywa możesz przygotować w mundurkach lub kroić w plastry. Aby upiekły się szybciej, warto wcześniej nieco je podgotować (przez maksymalnie 10 - 15 minut, aby nie były zbyt miękkie). Świetnie sprawdzą się również ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, o ile nie były tłuczone. Ziemniaki koniecznie skrop oliwą - oliwa zapobiegnie przypaleniu i nada ziemniakom przyjemnego smaku. W trakcie grillowania ziemniaczki możesz przyprószyć przyprawami: papryką wędzoną, bazylią lub ziołami prowansalskimi.

Potrawy z grilla przygotujesz także z innych warzyw. Wykorzystaj szparagi, marchewkę lub nawet owoce!

Potrawy z grilla - warzywa
Potrawy z grilla - warzywa Fot. shutterstock

Jak podawać warzywa z grilla? Zaskocz gości nietypowym podejściem!

Grillowane warzywa to doskonały dodatek do mięs lub kiełbasek. Możesz przygotować je razem z mięsnymi kawałkami i zrobić z nich szaszłyki. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie sosu. Prosty sos czosnkowy możesz zrobić w kilka minut. Kilka ząbków czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Włóż do miseczki, dodaj cztery - pięć łyżek śmietany oraz łyżkę majonezu. Wymieszaj. Dodaj ulubione przyprawy, sól i pieprz. Wymieszaj ponownie. Sos jest gotowy!

Więcej o: