Modne etażerki, patery i talerze - przegląd naczyń do serwowania ciast

Karolina Kielak
18.10.2021 09:00
Ciasto to najlepszy dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Powinno nie tylko świetnie smakować, ale też ładnie wyglądać. Etażerki, patery i talerze na ciasto wyeksponują wypieki i zapewnią łatwy dostęp. Przygotowaliśmy przegląd naczyń do serwowania ciast.

Etażerka - co to jest i do czego służy?

Samo słowo etażerka nie jest wszystkim znane, ponieważ nie jest powszechnie używane, jednak na pewno nie raz je widziałeś. Etażerka jest piętrowym naczyniem, idealnym do serwowania na podwyższeniu ciast, babeczek, cukierków i świeżych owoców. Jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, ze względu na fakt, że piętrowe umieszczenie wszystkich smakołyków nie tylko świetnie się prezentuje, ale też pozwoli zaoszczędzić na stole wiele miejsca. Sprawdzi się szczególnie w przypadku, gdy mamy mały stół, a zapraszamy większą liczbę gości lub serwujemy większą liczbę potraw.

Serwowanie ciasta na etażerce jest bardzo eleganckie i stanowią dodatkową dekorację na stole w jadalni lub salonie. Warto pamiętać, by największą, dolną część etażerki przeznaczyć na najcięższe ciasta lub większe owoce (banany, brzoskwinie, jabłka) umieścić, z kolei babeczki, cukierki oraz drobniejsze i lżejsze owoce, takie jak winogron na wyższych warstwach.

EtażetkiEtażetki Fot. fabrykaform, kolaż czterykąty

Jaką etażerkę wybrać?

Wybierając etażerkę warto wybrać naczynie o szerokości 25-30 cm, pozwoli to na swobodne ułożenie ciasta w niewielkich odległościach od siebie. W sklepach znajdziemy różne rodzaje etażerek. Do użytku na co dzień najczęściej wybierana jest etażerka metalowa, która jest lekka i poręczna, a dodatkowo zazwyczaj świetnie pasuje do każdej aranżacji. Etażerka z lustrem będzie świetnie odbijała światło i nawet pusta będzie doskonałą ozdobą na stole czy komodzie.

W skandynawskich aranżacjach popularnością cieszą się także etażerki drewniane lub z bambusa, które są odpowiednio zaimpregnowane i bezpieczne w kontakcie z żywnością, a podczas ręcznego zmywania nie ulegną zniszczeniu. Etażerki z drewna i bambusa nie należy wkładać do zmywarki.

Najbardziej elegancko prezentują się etażerki porcelanowe, których patery umieszczone są na solidnej metalowej kolumnie. Porcelanowe etażerki często zdobione są tłoczeniami lub delikatnymi zdobieniami z kwiatowym motywem. Uniwersalne i klasyczne będą etażerki ze szkła hartowanego, nie tylko okrągłe, ale też kwadratowe.

Etażerki dostępne są także w pastelowych kolorach - takie modele świetnie sprawdzą się podczas letnich przyjęć i grilli w ogrodzie. Warto zaopatrzyć się w także w etażerki okazjonalne - na Święta Bożego Narodzenia z czerwonym lub złotym zdobieniem, a na Wielkanoc z pastelową wstążką.

Szukasz prezentu na parapetówkę? Wybierz etażerkę - będzie praktycznym upominkiem dla każdego miłośnika słodkości.

Patera na ciasto i tort

Patera na ciasto to doskonale znane naczynie. Znajdziemy modele piętrowe, modele na nóżce, kwadratowe, okrągłe, a także patery z kloszem. Naczynie zagwarantuje przejrzystość i eleganckie wyeksponowanie wypieków na stole. Patera na nóżce pozwoli zaoszczędzić miejsce na stole, a ciasto będzie wyżej niż pozostałe dania. W sklepach stacjonarnych oraz internetowych znajdziemy różne modele pater na ciasto. Do najpopularniejszych zaliczane są modele szklane, porcelanowe oraz ceramiczne - pięknie się prezentują i są eleganckie. Jeśli zależy nam na dodatkowej dekoracji stołu, warto wybrać paterę na nóżce ze wstążką - takie modele często dostępne są na przykład w Pepco.

Chcąc serwować ciasto w całości, warto pamiętać, by wybrać paterę o płaskiej powierzchni, zapewniając łatwe krojenie wypieku. Taka patera sprawdzi się także do przygotowania tortu.

EtażerkaEtażerka Fot. fabrykaform

Talerze na ciasto

Do serwowania ciast i słodkości sprawdzą się także patery niskie, które wyglądają jak zwyczajne talerze. W zestawie bardzo często dołączoną mają specjalną łopatkę, która ułatwi nakładanie tortu czy ciasta. W zależności od okazji możemy kupić odpowiednie talerze. Talerze z motywami świątecznymi sprawdzą się, jako dodatkowa dekoracja i podkreślą świąteczny klimat. Patery w kwiaty będą idealne wiosną i latem, z kolei talerze ze szkła, ceramiki czy porcelany są uniwersalne przez cały rok i będą pasowały do każdej stołowej zastawy.

Talerz na ciasto z łopatkąTalerz na ciasto z łopatką Fot. shutterstock

Więcej o: