Noże kuchenne - na te kwestie warto zwrócić uwagę

Karolina Kielak
08.06.2021 14:59
Nawet, jeśli nie jesteś mistrzem gotowania, porządne noże kuchenne muszą znaleźć się w Twoim domu. Odpowiedniej jakości akcesoria posłużą przez długie lata, dlatego warto w nie zainwestować. Na co zwrócić uwagę przy wyborze noży kuchennych, jakiej firmy noże kuchenne kupić i czym je ostrzyć? Podpowiadamy!

Zestaw noży kuchennych - na co warto zwrócić uwagę?

Wybór noży kuchennych dostępnych na rynku jest naprawdę ogromny, dlatego wybór odpowiedniego kompletu może stanowić problem i wyzwanie. Kluczową kwestią, na którą warto zwrócić uwagę jest przeznaczenie noży kuchennych. Część używana jest niemal codziennie, inne noże używane sporadycznie kilka razy do roku. Najpopularniejszy komplet noży zawiera: nóż do mięsa, nóż do pieczywa, mniejszy nóż do krojenia warzyw i owoców, a także poręczny, średniej wielkości model, który używamy regularnie "do wszystkiego". Nóż tasak czy nóż rzeźnicki często znajduje się w zestawie noży kuchennych, jednak przez większość z nas leży zapomniany w czeluściach szuflady.

Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę jest materiał, z którego zostały wykonane noże. Najlepiej sprawdzają się modele ze stali - nie zmieniają smaku potraw, są ostre, łatwo się nimi kroi, są odporne na korozję i posłużą przez lata.

Noże kuchenne drewniane, a właściwie stalowe, z drewnianą rączką są wygodne w użytkowaniu, a dodatkowo ładne. Ich ponadczasowy wygląd sprawia, że są często wybierane. Popularnością cieszą się także noże ceramiczne - które są zdecydowanie lżejsze, dzięki czemu wygodne podczas dłuższego krojenia. Ceramiczne modele charakteryzuje wysoka ostrość, sprawdzą się do krojenia zarówno pieczywa, mięs, warzyw czy serów.

Istotna jest twardość. Dobry komplet noży powinien mieć wysoką wartość. Stopnie twardości określane są w HRC w skali Rockwella. Najlepiej sprawdzają się ostrza o twardości powyżej 52 HRC oraz modele 54-58 - są długo żywotne, precyzyjne, a także łatwo się je ostrzy.

Noże kuchenneNoże kuchenne Fot. shutterstock

Jakie noże kuchenne wybrać - w bloku czy pojedynczo?

Gotowy zestaw noży kuchennych jest bardzo praktyczny i świetnie wygląda na kuchennym blacie. Będziemy mieć pewność, że nie zabraknie nam żadnego podstawowego modelu noża, wszystkie będą utrzymane w jednej tonacji i jednakowej jakości.

Jeśli jednak wolisz skompletować swój własny zestaw i mieć jedynie noże, których rzeczywiście będziesz używać zwróć uwagę na ich jakość wykonania, podobny styl, materiał wykonania. Istotna jest ergonomia, by nóż pasował do ręki.

Jakiej firmy noże kuchenne kupić?

Noże kuchenne ułatwią przygotowywanie posiłków każdego dnia, dlatego są niezbędnym elementem wyposażenia w kuchni. Zestawy noży kuchennych znajdziemy stalowe, często z drewnianą rączką, bądź ceramiczne. Noże to zakup na dłuższy czas, dlatego warto wybierać produkty renomowanych producentów, z gwarancją. Będą one nieco droższe, jednak bardziej funkcjonalne. Kupując noże warto wybrać cały komplet, w którym znajdzie się nóż do mięs, pieczywa, warzyw, a także ryb.

Do najbardziej polecanych kompletów zaliczamy: noże marki Zwilling, noże kuchenne Gerlach, WMF oraz noże kuchenne Fiskars. Praktycznym rozwiązaniem będą noże umieszczone w bloku, który dobrze prezentuje się na kuchennym blacie, a noże podczas przygotowywania posiłków zawsze są pod ręką.

Gdzie kupić noże kuchenne? Najprościej będzie w sklepach internetowych, bezpośrednio u producentów oraz w sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego, a także większych sklepach z RTV i AGD.

Noże kuchenne w drewnianym blokuNoże kuchenne w drewnianym bloku Fot. shutterstock

Jak ostrzyć noże kuchenne?

Noże, by spełniały swoją funkcję muszą być sprawne i odpowiednio ostre. Warto regularnie je ostrzyć, dobrze sprawdzi się do tego celu ostrzałka. Jaka ostrzałka do noży kuchennych? Dobrym wyborem będzie ostrzałka płaska, idealna do ostrzenia większości modelu noży oraz ostrzałka owalna - sprawdzi się do wklęsłych ostrzy.

Na rynku dostępne są ostrzałki do noży kuchennych o różnych gradacjach. Im nóż jest bardziej tępy, tym wybieramy niższą gradację. Czym ostrzyć noże kuchenne? Najdroższe są ostrzałki z kamienia naturalnego, jednak szybko się zużywają. Dobrym wyborem będą ostrzałki ceramiczne oraz z kruszywa syntetycznego. Ostrzałki do noży kuchennych wykonane są z płytek lub prętów, na których znajdują się drobinki pyłu z diamentów syntetycznych.

Jaki kąt ostrzenia noży kuchennych?

Pamiętajmy, że noże należy ostrzyć z obu stron. Jak dobrze naostrzyć nóż kuchenny? Przed przystąpieniem do ostrzenia warto namoczyć nóż, a podczas ostrzenia pilnować, by ostrze było cały czas mokre. Typowe noże kuchenne ostrzymy pod kątem 20-25 stopni, jednostajnym ruchem. Utrzymanie odpowiedniego nachylenia zagwarantuje sukces. Najpopularniejsze ostrzałki do noży kuchennych mają prowadnice, które ułatwią utrzymanie ostrza w odpowiednim miejscu.

Noże kuchenneNoże kuchenne Fot. shutterstock

Więcej o:
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • klamtusek

    Oceniono 16 razy 14

    Nie do wytępienia to są komary i półanalfabeci w redakcji Gazety.

  • najgorszy-sort-polakow

    Oceniono 9 razy 9

    czy pani redaktor zna inne sklepy niż zalando ? klikam w nóż a dostaję ofertę badziewia wszelakiego

  • waldemar591

    Oceniono 5 razy 5

    Zwilling J. A. Henckels to BYŁY dobre noże, zanim produkcję przeniesiono z Solingen do Chin. Dwa lata temu kupiłem zestaw w bloku i jest to zwykły badziew (rozpadające się rączki z gó...nego plastiku, potrzeba ostrzenia już po kilku użyciach ...).
    Mam też jeden nóż J. A. Henckels / Solingen z lat 60-tych który cały czas używam ... nie do zajechania.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX