Kuchenka mikrofalowa - czy warto mieć ją w kuchni?

Kuchenka mikrofalowa ma swoich zwolenników oraz przeciwników. Jedni nie wyobrażają sobie kuchni bez tego sprzętu, inni uważają, że to zbędny wydatek, a podgrzewane w ten sposób jedzenie nie jest zdrowe. Sprawdziliśmy, jakie zalety i wady ma ten sprzęt i czym kierować się przy jego wyborze.

Kuchenka mikrofalowa - jak działa?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie AGD spotykane w większości domów. Wybór modeli jest ogromny. Możemy kupić kuchenki wolnostojące oraz te do zabudowy. Jak działa popularne urządzenie? Mikrofalówka zamienia energię elektryczną pobraną z gniazdka na promieniowanie elektromagnetyczne. Fale elektromagnetyczne wprawiają w drgania cząsteczki wody, które trą o siebie i w ten sposób jedzenie zostaje podgrzane. Kuchenka jest wyposażona w obrotowy talerz, dzięki czemu żywność podgrzewa się równomiernie. 

Wszystkie urządzenia mają regulator mocy - użytkownik sam może ją ustawić, w zależności od potrzeb. Wyższa moc oznacza, że kuchenka wytwarza więcej fal elektromagnetycznych, a tym samym żywność podgrzewa się szybciej.

Kuchenka mikrofalowaKuchenka mikrofalowa Fot. shutterstock

Kuchenka mikrofalowa - zalety urządzenia

Największą zaletą kuchenki mikrofalowej jest szybkość podgrzewania żywności. Co możemy w niej podgrzać? Praktycznie wszystko: gotowy obiad, mięso, ziemniaki, pizzę, zapiekankę, makaron, zupę, warzywa, parówki. Warto pamiętać, by podczas obróbki termicznej płynnych potraw w międzyczasie otworzyć drzwi mikrofali i zamieszać potrawę - pozwoli to na równomierne podgrzanie żywności, a nie tylko jej górnej warstwy.

Używanie kuchenki mikrofalowej to duża oszczędność czasu. Żyjemy w biegu, często też jemy w biegu, a podgrzewanie obiadu na płycie kuchennej zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż w mikrofalówce. W międzyczasie możemy przygotować sobie kawę lub chwilkę odpocząć.

Kuchenka mikrofalowa nie jest ani dużym, ani masywnym urządzeniem, a więc zmieści się w każdej kuchni. Nowoczesne modele są naprawdę ładne, dlatego nikogo nie razi widok tego sprzętu na blacie kuchennym.

Mikrofalówka to urządzenie stosunkowo tanie, dlatego każdy może sobie na nią pozwolić. Najprostsze kuchenki mikrofalowe wolnostojące znanych firm kupić można już od 300 złotych, droższe są urządzenia przeznaczone do zabudowy. Kuchenka mikrofalowa nie zrujnuje domowego budżetu z powodu wyższych rachunków za prąd. Urządzenie pracuje intensywnie, ale zaledwie kilka minut.

Niektórzy uważają, że podgrzewanie żywności w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe. Nic bardziej mylnego, to mit! Jedzenie podgrzewane jest bardzo krótko, dlatego nie traci cennych wartości odżywczych, a wytwarzane fale radiowe są bardzo słabe, a więc nikomu nie zaszkodzą.

Kuchenka mikrofalowa w zabudowieKuchenka mikrofalowa w zabudowie Fot. shutterstock

Kuchenka mikrofalowa - wady

Kuchenki mikrofalowe mają zdecydowanie więcej zalet niż wad. Z kolei potencjalne wady przez wiele osób nie będą za nie uznawane. Mikrofala to urządzenie, które generuje dodatkowe zużycie prądu oraz zajmuje miejsce na kuchennym blacie lub w pionie szafek. Jednak w kuchniach średniej wielkości lub o dużym metrażu zdecydowanie nie będą przeszkadzać.

Kolejną kwestią jest konieczność czyszczenia dodatkowego urządzenia. Dbając o higienę i sterylność urządzeń AGD, kuchenka mikrofalowa wymaga regularnego mycia wnętrza. Warto pamiętać, że dania z sosem podczas podgrzewania mogą "strzelać".

Kuchenka mikrofalowa do zabudowy - czy warto?

Kuchenka mikrofalowa to najlepszy wybór, jeśli urządzasz tak kuchnię, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń lub gdy zależy ci na wkomponowaniu urządzeń w meble. Pozwoli to na zaoszczędzenie miejsca na kuchennym blacie. Kuchenka mikrofalowa najczęściej montowana jest w słupku nad lub pod piekarnikiem, dzięki czemu sprzęty są zgrane ze sobą pod względem stylistycznym. Warto dodać, że mikrofalówki do zabudowy z zasady pracują ciszej niż modele wolnostojące, są one także wyposażone w więcej dodatkowych funkcji.

Kuchenka mikrofalowa - dodatkowe funkcje

Najprostsze modele kuchenek mikrofalowych mają możliwość rozmrażania żywności oraz regulacji mocy podczas jej podgrzewania. Bardziej rozbudowane modele wolnostojących urządzeń, a także kuchenki mikrofalowe do zabudowy wyposażone są w szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają funkcjonowanie w kuchni. Na uwagę zasługuje kuchenka mikrofalowa z opiekaczem, dzięki czemu można w niej przygotować tosty, zapiekanki czy pizzę. Kuchenka mikrofalowa z grillem sprawdzi się w przypadku miłośników potraw z grilla, możliwe będzie grillowanie niezależnie od pory roku. W sklepach znajdziemy także kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem, kuchenkę mikrofalową z piekarnikiem, a także z rożnem i z funkcją crisp.

Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to często wybierany model. Do urządzenia dołączone jest specjalne naczynie, wykonane najczęściej ze szkła żaroodpornego - w jego dolnej części znajduje się pojemnik na wodę, a w górnej umieszczamy żywność przeznaczoną do gotowania. Jak to działa? Po włączeniu urządzenia woda zamieniana jest w parę wodną, która podgrzewa żywność.

Kuchnia z kuchenką mikrofalową w zabudowieKuchnia z kuchenką mikrofalową w zabudowie Fot. shutterstock

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.