Patelnia wok - naczynie must have dla miłośników orientalnej kuchni

Karolina Kielak
17.06.2021 11:11
Lubisz gotować? Uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej? Jeśli tak, to z pewnością słyszałeś o naczyniu nazywanym wokiem - to podstawowy element kuchennego wyposażenia, który pozwoli przygotować orientalne jedzenie. Wyjaśniamy co to jest patelnia wok, jakie ma zastosowanie i jaki model naczynia wybrać.

Co to jest patelnia wok?

Wok jest patelnią o wyjątkowym kształcie - spełnia jednocześnie rolę garnka i parowara. Wok jest głęboki, a do smażenia nie jest konieczna duża ilość tłuszczu - wystarczy wlać odrobinę oleju, który rozchodzi się po naczyniu w równomierny sposób. Warto pamiętać, że należy poczekać, aż olej lekko zadymi, a dopiero po chwili wrzucać na patelnię składniki dania. Patelnia wok służy do smażenia potraw w ruchu, trzymając za uchwyt. Skąd taki kształt wok patelni? Wygląda jak miska, dlatego, że kuchenki węglowe w dawnych Chinach miały szerokie otwory, a w nich umieszone były woki. Przygotowywanie orientalnych potraw odbywało się nad ogniem, dlatego szukając odpowiedniego naczynia z powodzeniem znaleźć je można pod hasłem "patelnia wok na ognisko". 

Potrawy przygotowywane w woku są zdecydowanie mniej tłuste, a warzywa nie tracą wartości odżywczych - są zdrowe i świeże. Składniki smażone w woku są soczyste i bardzo aromatyczne.

Patelnia wokPatelnia wok Fot. shutterstock

Patelnia wok - zastosowanie

Na patelni typu wok możemy przygotować każde danie, nie tylko to o orientalnym charakterze. Dzięki swojej głębokości naczynie to świetnie sprawdzi się do duszenia, gotowania w wodzie czy na parze.

Umieszczając produkty w naczyniu wok, najpierw wkładamy te twardsze, następnie stopniowo dodajemy te bardziej miękkie. W późniejszym etapie do patelni wkładamy makaron i sosy. Wszystko krótko podsmażamy, jedynie do momentu wymieszania smaków. Warto pamiętać, by patelnię cały czas utrzymać w ruchu, podrzucać lub energicznie mieszać jej zawartość.

Patelnia wok - indukcja

W miarę popularności kuchni i opisywanych naczyń powstały patelnie wok na indukcję, które mają płaskie dno. Patelnia na indukcję wytwarzane są ze stali nierdzewnej lub węglowej - takie naczynie szybko nabiera odpowiedniej temperatury.

Patelnia wok - z czego? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Najważniejszą sprawą przy wyborze patelni wok jest zwrócenie uwagi na materiał, z którego jest ona wykonana. Najlepiej sprawdzają się modele żeliwne, które szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, są jednak bardzo ciężkie. Lżejsze są modele węglowe, które równie świetnie przewodzą ciepło.

Patelnia wok kamienna ma nieprzywierającą powłokę, do smażenia wystarczy niewielka ilość tłuszczu oraz jest bezpieczna dla zdrowia. Warto podkreślić, że jest odporna na zadrapania i uszkodzenia, nie zmienia smaku potraw, a także łatwo ją wyczyścić.

Patelnia wok ceramiczna będzie świetnym wyborem, jeśli zależy Ci na bardzo zdrowych posiłkach. Do przygotowywania potraw w tym naczyniu, nie musimy używać żadnego tłuszczu, a pod wpływem obróbki termicznej struktura patelni nie wytwarza żadnych toksyn, ani nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Najtańsze są woki aluminiowe, pokryte nieprzywierającą powłoką, na przykład teflonem. Naczynia te są wytrzymałe, mają gładką powierzchnię, jednak trudniej utrzymać w nich stałą temperaturę.

Kupując naczynie do przygotowywania dań kuchni orientalnej najlepiej sprawdzi się patelnia wok z pokrywką, która w pełni pozwoli wykorzystać możliwości woka. Dobrym wyborem będzie także patelnia wok z odpinaną rączką. Patelnia wok z uchwytami zapewni wygodę podczas gotowania, odpowiednie pochylenie i stabilność.

Patelnia wokPatelnia wok Fot. shutterstock

Budowa woka

W sklepach znajdziemy 3 rodzaje woków, które różnią się od siebie budową.

Wok tradycyjny - najczęściej wykonany jest z żeliwa, stali węglowej lub żelaza, ma półokrągłe dno. Model kantoński ma po bokach 2 rączki, jest bardzo ciężki, więc trudno nim poruszać podczas smażenia. Wok madaryński jest lekki, ma długą rączkę, dzięki czemu łatwo podrzucać i potrząsać składniki znajdujące się w naczyniu. Wok pekiński jest najczęściej wybierany, świetnie sprawdzi się w domowej kuchni. Jest lekki, poręczny i łatwy w operowaniu.

Woki z płaskim dnem - znajdziemy niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Przystosowane są do płyt indukcyjnych, gazowych oraz standardowych. Naczynia z płaskim dnem mają różne wielkości, grubości oraz kształty, wykonywane są z żeliwa, żelaza oraz stali.

Wok elektryczny - wystarczy podłączyć do gniazdka z prądem. Dzięki mocy 1800-5000 W danie przygotujemy w mgnieniu oka. Urządzenie wyposażone jest w pokrętła do regulacji mocy oraz lampki kontrolne; wiele z tych urządzeń działa na podobnej zasadzie jak płyty indukcyjne - wytwarzają pole magnetyczne.

Danie orientalne w patelni wokDanie orientalne w patelni wok Fot. shutterstock

Więcej o: