Żeby kuchnia była ergonomiczna i praktyczna należy podzielić ją na pięć stref, ulokowanych obok siebie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Dzięki tej zasadzie podziału wnętrza na 5 stref będziemy mogli cieszyć się kuchnią idealnie dopasowanych do naszych potrzeb. W takiej kuchni będziemy swobodnie poruszali się i przygotowywali posiłki. Pomieszczenie podzielone na 5 stref ma na celu zmniejszenie ilości pochylania się, obracania i wyciągania rąk do minimum.
Wśród 5 stref znajdziemy strefy:
Funkcjonalna kuchnia powinna mieć odpowiedni trójkąt roboczy. To zasada wyznaczająca rozstawienie w kuchni trzech najważniejszych sprzętów, którymi są lodówka, kuchenka i zlew. Ma to duże znaczenie, przy zachowaniu ergonomii w kuchni. Sprzęty powinny być jak najbliżej siebie, w układzie przypominającym trójkąt. Najlepiej zachować optymalne odstępy:
Urządzanie kuchni może się okazać trudne, jeżeli nie zapoznamy się ze wskazówkami, za pomocą których meble kuchenne będą ulokowane w odpowiedni sposób. Mamy do wyboru kilka sposobów na aranżacje kuchni:
Jest najmniej praktyczna, ponieważ sprzęty i szafki są w tym przypadku umieszczone w jednej linii. W tym ułożeniu zastosowanie trójkąta roboczego nie jest możliwe. Rozkład jednorzędowy najlepiej sprawdzi się w aneksach kuchennych i w małych pomieszczeniach. Jeżeli już jesteśmy skazani na takie wnętrze, warto linię rozpocząć od lodówki, następnie umieścić blat na wyjmowane produkty, a za nim zlew, główny blat roboczy, oraz płytę grzejną.
W ergonomicznej kuchni dwurzędowej szafki powinny się znaleźć w dwóch równoległych liniach. Odległość między rzędami szafek powinna wynosić 90-120 cm, aby była możliwość na otwieranie drzwiczek i swobodne przejście. W takim układzie pod jedną ścianą powinien być zlew, blat i kuchenka, a pod drugą - lodówka.
To funkcjonalny podział w kształcie litery L, gdzie meble są ustawione prostopadle, a zlew i lodówka znajdują się na dużej ścianie, natomiast kuchenka przy krótszej. Blat w tym układzie powinien być pomiędzy zlewem a płytą grzejną. Układ w L to idealny układ dla nowoczesnej kuchni, zarówno dla małych jak i dużych wnętrz. Jego zaletą jest możliwość łatwego przejścia z kuchni do salonu lub jadalni.
W kuchni w literę G meble stoją wzdłuż wszystkich trzech ścian, a blat jest przy ścianie czwartej połączony z nimi i służy do spożywania posiłków. Tak urządzone pomieszczenie jest wygodne i praktyczne, ale rekomendowane głównie do przestronnych wnętrz. Rozkład kuchni w kształcie litery G ma dużą przestrzeń, dlatego jest dużo wolnego miejsca np. aby umieścić w kuchni stół.
Aranżacja kuchni w literę U charakteryzuje się tym, że meble kuchenne są ustawione wzdłuż dwóch dłuższych ścian i jednej krótszej. W takim układzie należy dobrze umieścić sprzęt. Kuchenkę i lodówkę warto dać naprzeciwko siebie, a zlew w narożniku. Blat kuchenny najlepiej umieścić przy oknie. Ta nowoczesna propozycja aranżacji sprawdzi się w dużej przestrzeni o prostokątnym kształcie.
Wyspa to najlepszy pomysł do stworzenia funkcjonalnej kuchni, ale wymaga dużego pomieszczenia o określonym kształcie. Na kuchennej wyspie można zaaranżować miejsce do gotowania i przygotowywania posiłków, albo do zmywania. W tym przypadku mamy dużą dowolność, aby odpowiednio ustawić sprzęt agd., ale też mamy łatwy dostęp do akcesoriów kuchennych. Wyspa w kuchni to modne rozwiązanie i funkcjonalność.
Blaty kuchenne powinny być dopasowane do wzrostu i potrzeb domowników. Wysokość blatu kuchennego powinna wynosić 85 cm. Z kolei zlew powinien mieć wys. 90 - 100 cm, natomiast kuchenka 80 - 90 cm. Te wytyczne są kierowane do dużych kuchni. Według uniwersalnych wytycznych blat powinien znajdować się ok. 10 - 15 cm poniżej łokcia stojącej osoby.
Szafki kuchenne powinny mieć ok. 85 - 90 cm wys. natomiast szafki wiszące powinny mieć 40 - 100 cm, a głębokość na ok. 30 cm. Warto pamiętać, ze kupując sprzęt do zabudowy, należy idealnie dopasować sprzęt do wymiarów szafek.
Urządzając kuchnię, możesz wybrać gotowe zestawy mebli kuchennych, albo kupić je oddzielnie.