Te noże kuchenne powinien mieć amator gotowania, jak też szef kuchni

Noże kuchenne są niezbędnymi elementami wyposażenia każdej strefy przygotowywania posiłków. Wpływają na tempo i staranność krojenia różnorodnych produktów. Dlatego nie tylko profesjonaliści i pasjonaci gotowania powinni zaopatrzyć się w ostre i precyzyjne noże kuchenne. Powinny być także w domu początkujących amatorów gotowania, ponieważ bez nich nie da się przygotować nawet najprostszego, kilkuskładnikowego dania.

Nóż kuchenny do warzy i owoców.Nóż kuchenny do warzy i owoców. Fot. Shutterstock

Jakie noże kuchenne są niezbędne w domu? Można je podzielić na kilka grup - z każdej z nich chociaż jeden powinien się znaleźć w domu. Dzięki temu już nie trzeba będzie męczyć się z pokrojeniem miękkiego pomidora, twardego ananasa czy siekaniem cebuli. Każdy też powinien wiedzieć, że uniwersalne modele noży kuchennych nie wystarczą do pokrojenia każdego produktu. Zupełnie innego noża używa się do krojenia marchewki, innego do siekania wołowiny, a jeszcze innego do pokrojenia świeżego chleba. Pewno jest jedno - używanie niewłaściwych noży kuchennych może nieźle uprzykrzyć życie. We współczesnej kuchni nie powinno być zatem miejsca na tępe i niewyważone ostrza. Ponadto ich rozmiar też ma znaczenie! Duże produkty wymagają noży kuchennych z proporcjonalnie dużym ostrzem. Dlatego im większe jest na przykład warzywo do pokrojenia, tym odpowiednio duże powinno być ostrze. To nie tylko ułatwi krojenie, ale przede wszystkim zmniejszy ryzyko skaleczenia się nożem kuchennym. Pomoże też zaoszczędzić czas przygotowania posiłków. Przy pomocy małych noży kuchennych ciężko jest przekroić jednym ruchem duże owoce, warzywa, mięso, a nawet pieczywo, co wydłuża czas pracy. Jakie noże kuchenne powinny się znaleźć w każdej strefie przygotowywania posiłków? Podpowiadamy.

Noże kuchenne do warzyw i owoców

Noże kuchenne z małym ostrzem, ząbkowaną krawędzią i zaokrąglonym czubkiem ułatwiają krojenie warzyw i owoców. Powinny być częścią wyposażenia każdej kuchni, ponieważ są bardzo praktyczne i uniwersalne. Noże kuchenne z falowanym ostrzem dobrze pokroją pomidory, a także inne warzywa czy owoce z twardą skórką i miękkim środkiem. Świetnie nadają się również do rozsmarowania masła lub dżemu na świeżym pieczywie.

Do obierania twardych warzyw i owoców przydają się noże kuchenne z niedużą, zakończoną w szpic klingą.

Noże kuchenne do porcjowania

Porcjowanie mięs takich jak indyk, udziec wołowy czy łopatka jagnięca należy wykonywać za pomocą solidnych noży kuchennych z szerokim ostrzem, które łączą w sobie idealne wyważenie i funkcjonalny kształt, gwarantując wygodę, a także przyjemność użytkowania. Takie narzędzia powinny być w każdej kuchni. To noże kuchenne, które zapewniają wystarczającą precyzję, aby poradzić sobie nawet z największym kulinarnym wyzwaniem. Idealnie sprawdzą się także do krojenia arbuza.

Na pewno znacie lub chociaż o nim słyszeliście o nożu, który nazywa się tasak. Nie bez powodu. Ma szeroką klingę w kształcie prostokąta i świetnie radzi sobie z krojeniem kości i innych twardych części. 

Noże kuchenne do filetowania

Filetowanie ryb będzie o wiele przyjemniejsze, jeśli użyje się do tego odpowiedniego noża kuchennego. Najlepsze będą modele długie, z wąskim ostrzem. Noże kuchenne do filetowania ryb powinny być dobrej jakości i posiadać sztywną, naostrzoną klingę. 

Noże kuchenne do chleba i ciast

Nóż do chleba i ciast.Nóż do chleba i ciast. Fot. Shutterstock

Każdy świeży chleb jest pyszny, ale będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli zostanie odpowiednio podany. Warto zainwestować w noże kuchenne, które bez problemu pokroją każdego rodzaju wypieki - pszeniczne, chleb na zakwasie, ciabattę z oliwkami czy różne ciasta. Polecamy noże kuchenne o solidniejszej formie, z ząbkowaną krawędzią ostrzy. Poradzą sobie nawet z najtwardszą skórką różnorodnych odmian pieczywa. 

Noże kuchenne do serów

Sery najlepiej kroić nożami kuchennymi, które mają ostrze z otworami. Dzięki temu nawet najcieńsze plasterki nie powinny przywierać do noża. 

Noże kuchenne santoku

To noże kuchenne z japońskiej stali, których największą zaletą jest uniwersalność. Świetnie radzą sobie z krojeniem owoców i warzyw, ryb, a nawet mięsa. Standardowe noże kuchenne santoku są połączeniem dużego noża szefa kuchni oraz małego tasaka. Mają wygodne rączki oraz ostrze, które jest zakończone niewielkim łukiem. To modele zaprojektowane przez Japończyków. Noże kuchenne santoku występują w wersjach o różnej długości, od 10 do ponad 20 cm. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.