Jak przechowywać pieczywo, by dłużej pozostało świeże? - na te chlebaki warto zwrócić uwagę

Odpowiednie przechowywanie pieczywa pozwoli dłużej cieszyć się chrupką skórką chleba i świeżością bułek. Pieczywo w foliowych i papierowych torebkach narażone jest na szybkie czerstwienie i nieestetycznie się prezentuje. Najlepiej sprawdzi się stylowy chlebak, który nie musi być drogi. Podpowiadamy w czym najlepiej przechowywać pieczywo.

Jak przechowywać świeże pieczywo?

Jaki jest najgorszy błąd popełniany przez ogromną liczbę osób po powrocie z zakupów spożywczych? Wkładanie świeżego pieczywa do foliowych torebek lub pozostawianie go bez opakowania na kuchennym blacie. Bardzo często kupione pieczywo jest jeszcze ciepłe, wymaga ono odparowania. Umieszczenie chleba i bułek w szczelnie zamkniętej torbie prowadzi go pleśnienia i szybkiego czerstwienia, a nawet gnicia pieczywa. Pozostawienie go na szafce bez przykrycia z kolei szybko je przesuszy. Jak najlepiej przechować pieczywo? Odpowiednie przechowywanie przedłuży jego świeżość i nie zepsuje smaki, pomocny w tej kwestii będzie chlebak, czyli praktyczny dodatek w każdej kuchni.

Na świeżość pieczywa wpływa także jego rodzaj. Jako ciekawostkę warto dodać, że najdłużej świeże pozostają chleby i bułki z mąki żytniej i pełnoziarnistej, wypiekane na naturalnym zakwasie. Najszybciej czerstwieje i wysycha pieczywo jasne, z białej mąki, przygotowywane na drożdżach. Najdłuższą świeżość zachowa chleb tostowy, który ma sztuczne dodatki i konserwanty, dzięki czemu świeży jest nawet kilka tygodni.

Pojemnik - chlebak w którym przechowujesz pieczywo po przyniesieniu z piekarni lub sklepu ma ogromne znaczenie. W czym najlepiej przechowywać pieczywo? Warto zadbać, by pojemnik na chleb oraz bułki ładnie się prezentował, dzięki czemu stanie się dekoracją kuchni. Taki zakup nie musi nadwyrężyć naszego domowego budżetu.

Jak przechowywać pieczywo?

Najważniejszą zasadą jest przechowywanie pieczywa w suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej, optymalnie będzie to 18-22 stopnie Celsjusza. Jeśli nie chcemy kupować chlebaka, pieczywo najlepiej przykryć lnem - to tkanina, która zapobiegnie gniciu i pleśnieniu wypieków. Len ma także właściwości antybakteryjne i świetnie odprowadza nadmiar wilgoci. Kolejną kwestią jest owijanie pieczywa w naturalne materiały - sprawdzi się torebka papierowa, ale zdecydowanie nie woreczek foliowy. Przed przykryciem lub schowaniem pieczywa do chlebaka powinno ono ostygnąć.

Istotną kwestią jest utrzymanie chlebaka w czystości. Drobnoustroje, które zbierają się w pojemniku mogą psuć pieczywo, dlatego regularne mycie chlebaka to podstawa. Do mycia najlepiej sprawdzi się woda z octem lub kwasek cytrynowy i soda oczyszczona.

Jaki chlebak wybrać?

Ogromną popularnością cieszą się chlebaki wykonane z tworzywa sztucznego, wyposażone w przykrywkę z włókna bambusowego. Takie modele chlebaków mają rozmaite motywy dekoracyjne. Intrygujące wzory ożywią aranżację kuchni. Z kolei  bambusową przykrywkę możemy wykorzystać jako deskę do krojenia. Chlebak z deską to praktyczne rozwiązanie, które nie zajmie dużo miejsca i sprawdzi się także w postaci prezentu na parapetówkę. Pieczywo przechowywane w chlebaku bambusowym nie pleśnieje, ani szybko nie wysycha, pojemnik zapewnia wietrzenie i odpowiedni poziom wilgotności.

Najwygodniejszym modelem chlebaka jest ten w kształcie bochenka. Świetnie dopasuje się do aranżacji każdej kuchni, szczególnie, jeśli będzie drewniany lub wykonany ze stali nierdzewnej. Warto wybrać model chlebaka z otworami, które umożliwią cyrkulację powietrza, dzięki czemu pieczywo nie będzie pleśniało. Dobrym sposobem na zachowanie świetnego smaku pieczywa jest przykrycie górnej warstwy chlebaka wilgotną ściereczką.

Modele chlebaków stalowych również cieszą się popularnością. Dostępne są w żywych, intensywnych kolorach i zdecydowanie zwrócą na siebie uwagę i wyróżnią się na tle innych kuchennych sprzętów i akcesoriów. Chlebak ze stali lub żelaza nie może być trzymany w pobliżu kuchenki lub czajnika, to model, który świetnie chroni pieczywo przed nadmierną wilgotnością.

Jaki chlebak do białej kuchni? Tutaj mamy duże pole do popisu, ponieważ sprawdzi się chlebak o dowolnym kolorze, który ożywi kuchenną aranżację i nada jej stylu. Jeśli decydujemy się na styl boho lub scandi dobrym wyborem będzie chlebak bambusowy lub drewniany. Chlebaki czarne sprawdzą się w klasycznych kuchniach, wnętrzach loftowych oraz industrialnych, a także glamour.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.