Patelnia do smażenia - jakie są rodzaje? Sprawdziliśmy jaka powłoka patelni sprawdzi się najlepiej

Patelnia, tak samo jak komplet garnków stanowi podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Na rynku dostępne są patelnie do smażenia o różnym zastosowaniu. Jakie to modele? Z jakiego materiału patelnia jest najlepsza? Doradzamy!

Patelnia - naczynie niezbędne w każdej kuchni

Sekretem pysznego dania jest nie tylko przepis, ale też naczynia, w których przygotowujemy potrawy. Must have w każdej kuchni jest solidny komplet garnków i porządna patelnia. W zależności od tego, jakie dania lubimy przygotowywać powinniśmy zaopatrzyć się w modele patelni o różnym zastosowaniu, które ułatwią przygotowywanie poszczególnych dań.

Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego wykonana została patelnia oraz jej powłoka. Warto zwrócić uwagę, by mieć w kuchni naczynia bezpieczne dla naszego zdrowia i z powłoką nieprzywierającą, które pozwolą uniknąć przypalania potraw i nerwów podczas czyszczenia patelni.

Jaka powinna być idealna patelnia kuchenna? Warto mieć w kuchni patelnie uniwersalną, głęboką, a także patelnię grillową. Nie bez znaczenia jest dno patelni - zbyt cienkie pod wpływem temperatury może się odkształcać. Najlepiej sprawdzają się patelnie o grubości 4 mm, które gwarantują równomierne nagrzewanie i przewodzenie ciepła. Patelnia na płytę indukcyjną powinna mieć na spodzie specjalne oznaczenie, że jest przystosowana do użytku na takim rodzaju płyty - sprawdzi się patelnia ze spodem ze stali.

Wybierając patelnię warto od razu dokupić do niej przykrywkę - przyda się podczas przygotowywania wielu dań, ochroni także kuchenny blat i pozostałe przedmioty przed rozchlapywaniem tłuszczu, a także skróci czas smażenia.

Poniżej patelnie z granitową powłoką:

Rodzaje patelni do smażenia

Patelnia grillowa to świetna alternatywa dla grilla elektrycznego i węglowego, którą możemy wykorzystywać niezależnie od pory roku i pogody. Na patelni grillowej przygotujemy niskokaloryczne i zdrowe dania. Patelnia ma prążkowane dno, co ułatwia ociekanie mięs i warzyw z tłuszczu, dzięki czemu nie wchłaniają one oleju. Patelnia do steków powinna długo utrzymywać ciepło i podkreślać smak dania, dlatego najlepiej sprawdzi się model żeliwny.

Patelnia wok sprawdzi się do przygotowywania dań z kuchni orientalnej. Naczynie jest wysokie i wąskie, a smażenie na niej przebiega bez dodatku tłuszczu lub ze znikomą jego ilością.

Patelnia do naleśników i placków jest bardzo niska, z płytkimi brzegami i lekka. Taka konstrukcja ułatwi podrzucanie i przekręcanie naleśników bez rozrywania placka. Niskie brzegi naczynia umożliwiają łatwiejsze podważenie naleśnika i wlewania ciasta na patelnię. Patelnia do pancakes ma specjalne okręgi, dzięki czemu pozwoli smażyć idealnie równe i grubsze placki. W sklepach znajdziemy na przykład patelnię z czterema lub pięcioma otworami.

Patelnia do jajek sadzonych przypomina zwykłą patelnię, jednak ma zagłębienia, do których wbijamy jajka, dzięki czemu nie łączą się one ze sobą i mają równe kształty.

Z czego jest najlepsza patelnia? - materiał wykonania

W sklepach znajdziemy patelnie wykonane z różnych materiałów. Wyróżniamy patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne, tytanowe oraz miedziane.

Patelnia aluminiowa słynie z szybkiego nagrzewania, ale też szybkiej utraty ciepła. To model lekki i odporny na uszkodzenia i posłuży przez kilka lat. Do smażenia na niej nie jest potrzebna duża ilość tłuszczu, a jej powłoka jest nieprzywierająca. Z powodzeniem sprawdzi się podczas przygotowywania potraw w niskiej temperaturze. Do zakupu zachęca niska cena. Warto jednak pamiętać, że wiele modeli patelni aluminiowych nie jest przystosowanych do używania na płytach indukcyjnych.

Kolejną propozycją jest patelnia stalowa, niezwykle trwała i odporna na zarysowania. Zaletą tego modelu jest możliwość użytkowania na różnych płytach kuchennych oraz w piekarniku. Patelnia salowa przystosowana jest także do mycia w zmywarce i odporna na korozję. Klasyczny wygląd sprawia, że patelnia stalowa pasuje do każdej aranżacji kuchennej.

Popularnością cieszy się patelnia żeliwna, która jest niezwykle trwała i długi czas utrzymuje ciepło, równomiernie je rozprowadzając. Żeliwny materiał ma ogromną zaletę - nie zniekształca się, nie wybrzusza i jest wyjątkowo odporny na wysokie temperatury. Z żeliwa najczęściej tworzone są patelnie grillowe. Jej wadą jest niestety waga.

Patelnia do grillowaniaPatelnia do grillowania Fot. zalando materiały partnera, kolaż redakcja

Z jakiego materiału jest najlepsza patelnia? - powłoka

Najpopularniejsze są patelnie z powłoką teflonową - są trwałe, odporne na wysokie temperatury i proste do utrzymania w czystości. Gładka teflonowa powierzchnia nie wymaga szorowania, po smażeniu wystarczy przetrzeć wnętrze patelni mokrą szmatką lub gąbką. Należy pamiętać, by nie szorować po teflonie sztućcami, ponieważ uszkodzona powierzchnia ma negatywny wpływ na zdrowie.

Często wybierane są także patelnie z powłoką ceramiczną, które z powodzeniem zastępują i wypierają modele teflonowe. Patelnia ceramiczna zapewnia równomierne nagrzewanie całej powierzchni, a potrawy do niej nie przywierają. Ceramiczna powłoka nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i nie jest toksyczna. Gładka powierzchnia ułatwia smażenie z niewielką ilością tłuszczu i utrzymanie w idealnej czystości.

Patelnia z powłoką granitową jest oszczędna w użytkowaniu, bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu przygotowywanie na niej potraw zajmuje mało czasu, sprawdzi się do duszenia, smażenia oraz podsmażania. Jest odporna na zarysowania i uszkodzenia. Śmiało można myć ją w zmywarce oraz ręcznie.

Patelnia z powłoką tytanową cechuje się dużą odpornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, a potrawy do niej nie przywierają. Niestety patelnie z tytanową powłoką są najdroższe na rynku.

Patelnia do naleśnikówPatelnia do naleśników Fot. shutterstock

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.