Patelnie do smażenia, duszenia, z systemem gotowania, pieczenia, grillowe, woki - wszystkie mogą mieć różnorodne funkcje, wielkości, pojemności, materiały czy powłoki, dzięki którym można zdrowo i szybko przygotować posiłki. Które są najlepsze do płyty grzewczej, gazowej czy kuchenki elektrycznej? Z czego wykonane są najzdrowsze patelnie? Te pytania nurtują najbardziej. Wyjaśniamy.
Wybraliśmy najciekawsze rodzaje patelni z różnymi powłokami, które pozwolą przygotować zdrowe i smaczne posiłki. Zobaczcie, które warto wybrać.
Emaliowane patelnie żeliwne
Żeliwo, które powstaje z odpornego na rdzę stopu żelaza i węgla, doskonale sprawdza się w kuchni. Emaliowane patelnie żeliwne bardzo dobrze przewodzą ciepło, ich powierzchnia nagrzewa się równomiernie, a to ułatwia smażenie. Zdrowe duszenie i gotowanie potraw też jest możliwe. Ponadto emaliowane patelnie żeliwne nie odkształcają się i nie wybrzuszają pod wpływem wysokiej temperatury. Są dużo bardziej odporne na uszkodzenia czy korozję od standardowych patelni żeliwnych. Odpowiednio pielęgnowane posłużą przez długie lata. Emaliowane patelnie żeliwne są bardzo drogie, ale warte swojej ceny!
Jak używać emaliowanych patelni żeliwnych?
Emaliowane patelnie żeliwne mają sporo zalet, ale też wady. Są na przykład wrażliwe na termiczne szoki, dlatego należy je powoli rozgrzewać. Kiedy są gorące, nie wolno ich studzić zimną wodą, a po każdym myciu warto je dobrze osuszyć.
Patelnie z powłoką granitową
Mają zalety patelni teflonowych, ale są odporniejsze na uszkodzenia. Aluminiowe patelnie z powłoką granitową rozgrzewają się w podobnym czasie jak modele kamienne, równomiernie i szybko. Nie przypalają potraw nawet gdy używamy niewielkiej ilości tłuszczu. Aluminiowych patelni z powłoką granitową można używać na kuchniach indukcyjnych, elektrycznych czy gazowych.
Patelnie z powłoką ceramiczną
Nowoczesne modele z właściwościami nieprzywierającymi nie wymagają dużych ilości tłuszczu, dlatego pozwalają na przygotowanie zdrowych dań. Równomiernie rozprowadzają ciepło, co przyspiesza proces smażenia czy duszenia. Łatwo się je też czyści. Patelnie z powłoką ceramiczną są niedrogim produktem dobrej jakości.
Patelnie z powłoką tytanową
Na patelniach z kilkuwarstwową powłoką tytanową można smażyć wszystko. Polecamy szczególnie modele z 5 warstwami tytanu, które są bardzo wytrzymałe i nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Posiłki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Dziś na patelni nie tylko smażymy mięsa, naleśniki czy placki ziemniaczane - współczesne patelnie zaskakują swoją funkcjonalnością. Mogą mieć wiele różnorodnych akcesoriów, które zwiększają zakres ich możliwości. Hitem jest ostatnio patelnia z formą do pieczenia czy patelnia z koszem i płytą parową. Dzięki takim rozwiązaniom można nie tylko upiec w nich ciasto, ale przygotować pyszne i bardzo zdrowe posiłki.
Ciekawym modelem okazuje się głęboka patelnia Berlinger Haus wykonana z wysokiej klasy kutego, odlewanego aluminium, które pokryto potrójną powłoką granitową o bardzo wysokim współczynniku twardości. Ma ona stalowy kosz, który umożliwia smażenie frytek, mięsa lub ryb w głębokim tłuszczu. Dla wszystkich odżywiających się zdrowo i niskokalorycznie jest specjalna płyta parowa, którą nakłada się na patelnię. Świetnie nadaje się przyrządzania na parze warzyw, mięsa i ryb. Tę patelnię można też używać w piekarniku i myć w zmywarce. Bardzo szybko się nagrzewa, pozwalając zaoszczędzić około 35 % energii. Patelnia z koszem i płytą parową nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej, indukcyjnej. W zestawie jest szklana pokrywka.
Żeliwne patelnie o wielu funkcjach
Patelnie żeliwne: dwustronne, do małych naleśników, do grillowania, smażenia, duszenia, z podstawką - wybór jest spory. Warto mieć chociaż jedną z nich, by przekonać się o ich niezniszczalności i funkcjonalności.
Patelnie ze zdejmowaną rączką to produkt uniwersalny. Można ich używać do gotowania, smażenia, pieczenia w piekarniku, przechowywania w lodówce oraz serwowania na stół. Pozwalają też zaoszczędzić sporo miejsca w szafkach. Po odłączeniu rączki można włożyć jedno naczynie w drugie.
Grilluj zdrowo i bezpiecznie. Na tych patelniach przyrządzisz wszystko: warzywa, mięso, ryby. Przedstawiamy produkty wykonane z różnorodnych materiałów.
O każdą patelnię trzeba dbać, bez względu na materiał, z jakiego jest wykonana. Modele, które nie wymagają specjalnej pielęgnacji czyści się szybko i łatwo, podobnie jak pozostałe naczynia kuchenne. Wszystkie patelnie najlepiej myć za pomocą miękkiej gąbki, wodą z kranu z odrobiną płynu do zmywania, nawet jeśli można je włożyć do zmywarki. Nie należy stosować żadnych proszków i ostrych zmywaków, które mogą uszkodzić różnorodne powłoki patelni - granitowe, teflonowe czy ceramiczne.