Akcesoria kuchenne z drewna- szturmem podbijają nasze kuchnie

Karolina Kielak
30.08.2021 15:29
Praktycznie w każdej kuchni znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne. Są uniwersalne, pasują do wielu styli aranżacyjnych i zdecydowanie nie kojarzą się już z babciną kuchnią. Dlaczego drewniane akcesoria do kuchni cieszą się tak ogromną popopularnością? Jakie mają zalety i jak dbać o drewniane przybory do kuchni? Podpowiadamy!

Drewniane akcesoria do kuchni - dlaczego cieszą się popularnością?

Akcesoria kuchenne z drewna są uniwersalne i ponadczasowe. Nic więc dziwnego, że cieszą się nieustannie ogromną popularnością wśród kupujących. Gładka powierzchnia, precyzyjne wykonanie oraz ciepło, które bije na pierwszy rzut oka na drewniane przedmioty rozpala w sercu wspomnienia z dzieciństwa, kiedy babcia przygotowywała na kaflowym piecu pyszny obiad. Takich wspomnień nie da się wymazać, głęboko zakorzeniają się naszej psychice i świadomie do nich wracamy.

Drewno pasuje do wielu aranżacji kuchennych. Zdecydowanie nie musi być to kuchnia w stylu rustykalnym czy modernistycznym. Przybory kuchenne z drewna śmiało wybieramy do kuchni w stylu nowoczesnym, skandynawskim, loftowym, vintage, boho. Im większe zainteresowanie daną kategorią produktów wśród kupujących, tym producenci zwiększają swoje moce przerobowe by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom klientów. W czasach, gdy młodzi ludzie wybywają do miast, mieszkają w blokach, z dala od zieleni, zaczynają tęsknić na przyrodą, a architektoniczne i wnętrzarskie trendy, w których króluje w ostatnich latach drewno są najlepszym sposobem na kontakt z naturą na co dzień.

Drewniane akcesoria do kuchni, w postaci łyżek, chochelek, łopatek, desek do krojenia, pojemników do przechowywania, tac, a także organizerów na sztućce czy skrzyneczek są praktyczne, doskonale dopełniają i ocieplają aranżację. Zainteresowaniem cieszą się także cukiernice, pojemniki na przyprawy, podstawki pod garnki, które ochronią kuchenny blat, a także chlebaki i obrotowe deski do serwowania.

Drewniane akcesoria kuchenneDrewniane akcesoria kuchenne Fot. limango, kolaż czterykąty

Przybory kuchenne z drewna - zalety

Drewno jest surowcem bardzo często wykorzystywanym do produkcji kuchennych akcesoriów. Drewniane akcesoria kuchenne mają wiele zalet. Jakich? Przede wszystkim cenione są ze względu na trwałość. W porównaniu z przedmiotami z tworzywa sztucznego nie rysują się, nie mają posiekanej powierzchni, a odpowiednia impregnacja jest w stanie wydłużyć ich pierwotny wygląd.

Kolejną zaletą przyborów kuchennych z drewna jest ich naturalność. Są estetycznie wykonane, ekologiczne, ładne, nie wchodzą w reakcje z żywnością oraz nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw. Drewniane akcesoria są praktyczne, pasują do kuchni urządzonej w każdym stylu i nigdy nie będzie problemem, by dokupić brakującą liczbę lub rodzaj drewnianych przedmiotów, ponieważ są szeroko dostępne i zawsze do siebie pasują.

Drewniane akcesoria kuchenneDrewniane akcesoria kuchenne Fot. shutterstock

Drewniane przybory do kuchni - jak o nie dbać?

Drewniane akcesoria kuchenne posłużą przez długi czas i będą zachwycały pięknym wyglądem, jeśli poddamy je odpowiedniej impregnacji. Drewno wymaga regularnego i dokładnego czyszczenia oraz konserwowania. Kluczową kwestią jest możliwie szybkie mycie akcesoriów kuchennych z drewna. Warto pamiętać, że drewno nie lubi namaczania. Po umyciu należy akcesoria dokładnie osuszyć. Absolutnie nie wkładamy drewnianych przyborów do kuchni do zmywarki.

Po zakupie przyborów kuchennych z drzewa warto je zakonserwować olejem. Sprawdzi się do tego najprostszy olej, jakiego używamy w kuchni do smażenia potraw. Zaimpregnowane przedmioty pozostawiamy do wyschnięcia. Umycie ich później pod gorącą wodą pozwoli pozbyć się tłustej powłoki, a olejowanie zagwarantuje, że akcesoria będą mniej chłonne i bardziej odporne na zniszczenia. Dobrym sposobem jest także moczenie kupionych akcesoriów kuchennych z drewna w occie jabłkowym - taki zabieg sprawi, że drewniane przybory nie będą chłonęły zapachów z przygotowywanych posiłków.

Jak pozbyć się zapachu jedzenia z drewnianych przyborów kuchennych? Najlepszym sposobem jest sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, którym przecieramy powierzchnię przedmiotów. Warto wiedzieć, że drewniane chlebaki narażone są na powstawanie pleśni, aby tego uniknąć najlepiej regularnie przecierać wnętrze chlebaka szmatką nasączoną octem i wysuszenie go.

Więcej o: