Podtalerz - świetny element dekoracyjny stołu. Jakie ma zalety?

Karolina Kielak
03.09.2021 12:30
Niezależnie od charakteru spotkania, ładnie nakryty stół to podstawa. Uatrakcyjni on wygląd i smak serwowanych dań. Jako element ozdobny na stole popularnością cieszą się podtalerze dekoracyjne. Sprawdziliśmy jakie mają zalety, jak dopasować je do charakteru przyjęcia i jak wykorzystując podtalerze nakryć do stołu.

Dekoracyjny podtalerz

Bez względu na charakter organizowanego przyjęcia, czy jest to niedzielny obiad z rodzicami, rodzinna uroczystość: chrzciny, wesele, a może rocznica ślubu ładnie nakryty stół to podstawa. Ładne i przemyślane nakrycie zagwarantuje atrakcyjny wygląd, wzmocni smak serwowanych dań, umili czas spędzony przy stole, a nawet wprawi w zachwyt zaproszonych gości. Do udekorowania stołu warto przywiązać dużą uwagę, by dostarczyć wszystkim biesiadnikom miłych estetycznych wrażeń.

Dużą popularnością, szczególnie podczas przygotowywania przyjęć w salach bankietowych i weselnych cieszą się dekoracyjne podtalerze. Co to takiego i czy rzeczywiście jest potrzebne? Podtalerze to element wystroju, którego zadaniem jest ochrona stołu i obrusu przed zalaniem oraz ozdobny element na stole, który podkreśli styl aranżacyjny i ożywi nakrycie. Nakrywając do stołu najlepiej sprawdza się biała zastawa, która na białym obrusie prezentuje się dość monotonnie. Aby całość ożywić, dekoracyjny podtalerz sprawdzi się doskonale. Jako dekoracja podtalerze odgrywają istotną rolę, to właśnie do nich dopasowywane są pozostałe dekoracje pod względem kolorystycznym lub stylu. Całe nakrycie stołu musi stanowić spójną kompozycję.

Wybór podtalerzy dekoracyjnych dostępnych w sklepach jest spory. Największą popularnością cieszą się jednak modele proste, pozbawione wzorów, dzięki czemu najprościej jest je wkomponować w nakrycie stołu. Pasują do różnych koncepcji stylistycznych. Aby wprowadzić do nakrycia nieco blasku i szyku świetnie sprawdzi się podtalerz szklany lub modele w kolorze srebra, złota lub rose gold. Miłośnicy stylu matowego również znajdą coś dla siebie. Hitem jest także podtalerz kwadratowy dekoracyjny.

Dekoracyjne podkładki pod talerze - zalety

Dekoracyjne podkładki pod talerze to najprostszy sposób na dekorację stołu zaraz po kompozycjach kwiatowych. Umieszczone pod talerzami podkładki są świetną bazą do nakrycia. Ich zadaniem jest ekspozycja zwykłych talerzy obiadowych. Warto podkreślić, że podczas przyjęć, jako jedyne, podtalerze dekoracyjne nie są zabierane przez kelnerów. Sprawdzą się podczas uroczystych przyjęć, imprez okolicznościowych, romantycznych kolacji, ale również na co dzień, jeśli chcemy wprowadzić urozmaicenie w nakryciu stołu i delikatnie go udekorować podczas obiadu. W zależności od modelu pomoże stworzyć klasyczną lub elegancką dekorację na stole. Dekoracyjna podkładka sprawdzi się nie tylko pod talerz, będzie świetną podstawką dla świec zapachowych.

Podtalerz dekoracyjny jest większy od tradycyjnej zastawy stołowej, dzięki czemu ochroni obrus oraz powierzchnię stołu przed zachlapaniem, plamami, ale też gorącym talerzem, który na niektórych stołach może pozostawić nieestetyczne odznaczenie w postaci okręgu.

Dekoracyjne podkładki pod talerze nie są jednorazowe, a wykonane z tworzywa sztucznego. Zalecane jest ich mycie ręczne lub po prostu przecieranie wilgotną szmatką, a następnie do sucha.

Podtalerz dekoracyjnyPodtalerz dekoracyjny Fot. Instagram: westwingpl

Podtalerz dekoracyjny - jak go wykorzystać i nakryć do stołu?

Jak nakryć do stołu wykorzystując dekoracyjny podtalerz? To banalnie prosta sprawa. Podtalerz stanowi bazę do całej aranżacji nakrycia, jest płaskim talerzem, który nie służy do jedzenia, a stanowi formę podstawki. Umieszczamy go na obrusie, a na nim ustawiamy kolejno elementy całej zastawy. Podtalerz dekoracyjny ma, jak sama nazwa wskazuje pełnić funkcję dekoracyjną, dlatego powinien różnić się wzorem lub kolorem od obiadowego kompletu, by nie zlać się z całością.

Podtalerze ustawiamy w odległości 1 cm od brzegu stołu. Nakrywając do stołu na większą liczbę gości warto pamiętać, by na jedną osobę przeznaczyć co najmniej 60 cm, pozwoli to zapewnić komfort podczas spożywania posiłków, ale i miejsce do stworzenia dekoracji. Należy wiedzieć, że podtalerz jest większy od standardowego talerza obiadowego o średnicy 25 cm. Jaka jest więc kolejność ustawiania talerzy? Najpierw umieszczamy na stole podtalerz dekoracyjny, następnie duże talerze płaskie, talerze do przekąsek, a następnie głębokie talerze do zupy. Wykorzystanie do nakrycia stołu podtalerza dekoracyjnego wpisuje się w zasady savoir-vivre.

Więcej o: