Domowe nalewki - smaczne i idealne na odporność oraz przeziębienie! Z jakich owoców i jak je zrobić?

Angelika Sobańska
14.09.2021 16:55
Koniec lata i początek jesieni to idealny czas na zrobienie własnych nalewek. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Świetnie sprawdzą się na jesienne i zimowe chłodne dni.

Domowe nalewki - czemu warto je zrobić?

Nalewka to jeden z alkoholi, który można samodzielnie przyrządzić w domu i to w bardzo prosty sposób. Powstają z połączenia rozcieńczonego spirytusu lub wódki oraz owoców. Jesień to bardzo dobry czas na zrobienie nalewek, bo można do tego wykorzystać swoje własne zbiory. Soczyste, świeże owoce nie tylko nadają im wyjątkowy smak, ale również decydują o licznych właściwościach leczniczych tego napoju. Przyrządzenie nalewek samodzielnie ma też ten plus, że sami decydujemy o tym jak mocny ma być ten alkohol (od 25% do 70%). W dodatku to od nas zależy czy ma być słodki czy raczej wytrawny lub półwytrawny. 

Jak przygotować owoce do stworzenia nalewki?

Wybór owoców, z których chcemy zrobić nalewkę jest bardzo duży. Wiele z nich możemy mieć we własnym ogrodzie lub na działce. Owocowe do nalewki powinny być dojrzałe i aromatyczne. Ich jakość ma duże znaczenie dla późniejszego smaku napoju. Pierwszym krokiem w przyrządzaniu nalewki jest zebranie odpowiedniej ilości owoców. Dodatkowo trzeba je wcześniej przygotować, a jak - to zależy od ich rodzaju. Niewielkie, miękkie i soczyste owoce, np. maliny, porzeczki, owoce wymagają tylko oczyszczenia. Z kolei z wiśni, śliwek, czereśni, moreli i innych pestkowych owoców trzeba koniecznie wyjąć pestki. Twarde owoce, takie jak jabłka, pigwa, gruszki powinny być pokrojone na małe części. 

Zobacz też: Szklanka termiczna do kawy - produkt must have dla kawoszy

Popularne nalewki jesienią: z pigwy

Nalewka z pigwy - nalewka z pigwy jest bardzo popularna i ceniona za lecznicze właściwości. Ten żółty, okrągły owoc ma w sobie dużo witaminy C, działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera takie jak: żelazo, potas, magnez, witaminy z grupy B. Doskonale sprawdza się jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa i oczywiście zmniejsza ryzyko przeziębienia i infekcji. Jeśli nie mamy pigwy w swoim ogrodzie, to na przełomie września i października łatwo znajdziemy ten owoc na targach i bazarach. Nalewkę z pigwy możemy też wzbogacić cynamonem lub wanilią, dzięki czemu zyska piękniejszy zapach i ciekawy smak.

Domowa nalewka z malin - świetna na przeziębienie

Bardzo dobrym lekiem na przeziębienie jest też nalewka z malin. Do nalewki używamy zazwyczaj malin i rozcieńczonego spirytusu w proporcji 2:1. Powinny być dojrzałe i zdrowe. Nalewka z malin tak samo jak z pigwy ma liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim wzmacnia odporność, ale również dobrze działa w przypadku gorączki i pomaga ją zbić. Co ciekawe, nalewka z malin dobrze sprawdza się też u kobiet z bolesnymi miesiączkami i pomaga zwalczyć ból.

Zobacz też: Grzyby w ogrodzie lub na działce - jak uprawiać?

Pyszna i zdrowa nalewka z wiśni

Kolejnym bardzo popularnym alkoholem tego typu jest nalewka z wiśni. Świetnie smakuje i również ona jest niezastąpiona w przypadku różnych infekcji, dzięki zawartej w niej witaminie C. Dodatkowo dobrze działa na bezsenność, bo jej składnikiem jest melatonina. Dzięki obecności polifenoli, nalewka z wiśni działa również przeciwstarzeniowo. Poza tym zawiera też m.in: potas, witaminę B8 i pektyny. 

Nalewki krok po kroku - kilka słów dla początkujących

W internecie znajdziemy wiele przepisów i dokładnych wskazówek jak zrobić nalewkę. W dodatku jest kilka szkół i metod. Tutaj spróbuję tylko przybliżyć ogólnie jak wygląda ten proces. Jednak konkretne proporcje, szczegółowe instrukcje krok po kroku, można znaleźć w opisach przepisów na nalewki z konkretnych owoców.

Potrzebujemy przede wszystkim owoce oraz rozcieńczony spirytus (najlepiej 60%) lub wódkę, a także cukier. Pierwszy etap to maceracja, czyli łączenie się owoców z alkoholem, w wyniku której której powstaje nalew. Zazwyczaj na 1kg alkoholu przypada 1kg owoców. Najczęściej wyróżnia się 3 metody uzyskania nalewu, ale najpopularniejszy i najłatwiejszy jest ten, w którym po prostu owoce zalewa się alkoholem, a dopiero po maceracji zasypuje cukrem. Wszystkie składniki powinny znaleźć się w pojemniku, który można szczelnie zamknąć. Należy przechowywać je w ciepłym miejscu. Czas potrzebny do maceracji zależy od rodzaju owocu.

nalewkinalewki fot. pixabay

Po tym okresie przychodzi czas właśnie na dodanie cukru. Najpierw zlewamy do innego naczynia "sok" który powstał z alkoholu i owoców, a pozostałe owoce, które są na dnie posypujemy cukrem. Po 2-3 tygodniach gdy cukier się rozpuści uzyskany syrop łączy się z nalewem i umieszcza w szklanym naczyniu. Ten etap określa się klarowaniem - to wtedy osad opada na dno, a my zlewamy czysty napój. Następnie musimy przeprowadzić filtrowanie, np. przez filtr do kawy. Kolejny krok to przelanie do mniejszych pojemników np. butelek i leżakowanie (nawet do 6 miesięcy). 

Więcej o: