Jaki wypiekacz do chleba wybrać?

Karolina Kielak
17.09.2021 15:39
Na samą myśl o świeżo upieczonym chlebie rośnie apetyt. Zapach świeżego pieczywa jest obłędny, a perspektywa wypieku własnego bochenka, zdrowego i pozbawionego jakichkolwiek konserwantów jest naprawdę kusząca. Z pomocą przychodzą urządzenia do pieczenia chleba. Jaki wypiekacz do chleba warto wybrać? Jakie ma zalety i na co zwrócić uwagę przy zakupie? Podpowiadamy!

Wypiekacz do pieczenia chleba - czy warto?

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez świeżego pieczywa, profesjonalny wypiekacz do chleba to urządzenie idealne dla ciebie. Nie będzie potrzeby, byś codziennie rano lub po pracy stał w kolejce w piekarni po pieczywo i z rozżaleniem spoglądał na klienta przed tobą, który kupił ostatni bochenek ulubionego chleba. Czy zdarzyło ci się upiec w domu chleb? Z pewnością liczbę takich zdarzeń możesz policzyć na palcach jednej ręki. Dlaczego? To zadanie bardzo czasochłonne, wymagające zagniecenia ciasta, odczekania, by ciasto wyrosło, następnie trzeba je uformować i wypiekać w określonej temperaturze, pilnując, by bochenek nie był ani surowy, ani zbyt przypieczony. Wbrew pozorom samodzielne pieczenie chleba w domu nie jest ani trudne, ani czasochłonne, pod warunkiem, że jesteś posiadaczem odpowiedniego sprzętu.

Jak działa wypiekacz do chleba? Śmiało można powiedzieć, że jest to urządzenie prawie bezobsługowe, działa niemal automatycznie, zachęcając tym samym do samodzielnego przygotowywania pieczywa w zaciszu własnej kuchni. Do przygotowania chleba wystarczy mieć dobry przepis, odmierzyć potrzebne składniki, umieścić je w pojemniku urządzenia i wybrać odpowiedni program. Wypiekacz do chleba wyposażony jest w specjalną łopatkę, której zadaniem jest wymieszanie i zagniecenie ciasta. Następnie ciasto pozostaje do wyrośnięcia, a po otrzymaniu odpowiedniej objętości urządzenie automatycznie włącza funkcję pieczenia. To banalnie proste. Dla lepszego i jeszcze szybszego efektu warto wybrać wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami. Warto dodać, że w wypiekaczu upieczesz nie tylko ulubione bochenki chleba, ale też bułki, drożdżówki czy ciasta.

Wypiekacz do chlebaWypiekacz do chleba Fot. shutterstock

Urządzenie do robienia chleba - zalety

Urządzenie do pieczenia chleba to świetny sprzęt dla osób dbających o swoją dietę. Jeśli zależy ci na pełnowartościowym pieczywie, zdrowym, pozbawionych substancji konserwujących, spulchniających warto zabrać się za wypiekanie pieczywa samodzielnie. To dobry sposób również dla osób cierpiących na alergie pokarmowe lub nietolerujących glutenu.

Jakość żywności kupowanej w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej jest kupować pieczywo w lokalnych, niedużych piekarniach, jednak nie zawsze mamy na to czas, a pieczywo kupujemy podczas robienia pozostałych zakupów. Dbając o swoje zdrowie, warto wypiekać chleb samodzielnie w domu, stroniąc od wypieków z głęboko mrożonego ciasta, jakie oferują supermarkety.

Wypiekacz to urządzenie wielofunkcyjne - przygotowujesz w nim drożdżówki, ciasto, ciasto na pizzę, pierogi, a także wszystkie rodzaje bułek. Jakie jeszcze zalety ma urządzenie do robienia chleba? Chleba w nim nie da się zepsuć, wystarczy trzymać się proporcji i przepisu, wypiek będzie doskonały, a różnica w smaku dostrzegalna od razu. Pieczywo przygotowane w domu jest zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe. Do jego przygotowania wystarczą drożdże, mąka, woda, sól oraz ziarna zbóż. Dodatki takie jak: fosforany, diglicerydy, emulgatory i wiele innych mogą odejść w niepamięć.

Wypiekacz do chlebaWypiekacz do chleba Fot. shutterstock

Urządzenia do pieczenia chleba - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Bardzo istotną rolę odgrywa moc wypiekacza do chleba, która odpowiada za maksymalny czas pieczenia i wyrabiania ciasta. W sklepach znajdziemy sprzęty o różnych mocach, najlepiej jednak wybrać urządzenie o mocy powyżej 750 W - taki model zagniecie ciasto z odpowiednią mocą i utrzyma odpowiednią temperaturę podczas pieczenia.

Do wyboru mamy modele wypiekaczy do chleba z pionową lub poziomą komorą. Wielkość urządzenia nie jest bez znaczenia. Wypiekacze poziome zajmują zdecydowanie więcej miejsca, jednak prawdopodobieństwo powstania zakalca ciasta maleje. Takie urządzenie wyposażone jest w jedno lub dwa mieszadła, a podczas procesu pieczenia w każdej chwili można dorzucić wierzchnie składniki, takie jak zioła czy pestki. Z kolei wypiekacze pionowe sprawdzą się w kuchniach z małą ilością miejsca na blacie roboczym. Najczęściej wyposażone są w jedno mieszadło, jednak powierzchnia do mieszania jest mniejsza, dzięki czemu wyrabianie przebiega dokładniej. Niektóre modele mają możliwość ustawienia opóźnionego startu - to świetna zaleta, jeśli chcesz przygotować składniki wieczorem, a rano cieszyć się podczas śniadania świeżym i aromatycznym pieczywem.

Dostępne są urządzenia do pieczenia chleba z różnymi obudowami. Modele plastikowe są tańsze, lżejsze, jednak mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z kolei wypiekacze z obudową metalową prezentują się elegancko, są bardzo trwałe i nieco więcej ważą.

Jak wybrać najlepszy wypiekacz do chleba? Wybierając warto zwrócić uwagę na mieszadła, które są zdecydowanie najważniejszym elementem wypiekacza do chleba. Są one odpowiedzialne za prawidłowe i dokładne wymieszanie wszystkich składników, dzięki czemu ciasto odpowiednio wyrośnie. Im więcej mieszadeł posiada sprzęt, tym poradzi sobie z wymieszaniem większego objętościowo ciasta. Warto wiedzieć, że wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami spokojnie wymiesza ciasto nawet o wadze 1,6 kg, z kolei model z jednym mieszadłem maksymalnie 800 g.

Wypiekacz do chlebaWypiekacz do chleba Fot. shutterstock

Więcej o: