Marzysz o idealnie równych kromkach chleba, cieniutkich plasterkach wędliny i sera? Uwielbiasz karkówkę, ale jej krojenie nożem doprowadza cię do szału? Koniec z wielkimi pajdami chleba, nieestetycznie poszarpanym mięsem i zbyt grubo pokrojoną wędliną. Z pomocą przychodzi krajalnica do chleba i wędlin. To niedrogie i bardzo praktyczne urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Jedyne co cię może ograniczać to miejsce na kuchennym blacie. Z całą pewnością, jeśli choć raz użyjesz krajalnicy do chleba i wędlin, noże pójdą w odstawkę.
Ten kuchenny sprzęt pomoże szybko i przede wszystkim bardzo precyzyjnie pokroić produkty spożywcze, takie jak: chleb, wędlina, mięso, ser na równej grubości plastry. Wielofunkcyjność krajalnicy sprawia, że bez trudu pokroisz także warzywa i owoce. Urządzenie posiada korpus, nóż oraz podajnik. Na podajniku należy umieścić produkt przeznaczony do pokrojenia. Na rynku znajdziemy modele krajalnic ręczne oraz zasilane elektrycznie. Pokrojony produkt spada na tackę.
Wszystko zależy od Ciebie. Wszystkie kuchenne produkty jesteś w stanie pokroić nożem. Krajalnica do chleba i wędlin usprawnia krojenie i pozwoli uzyskać idealnie równe kromki i plastry zdecydowanie szybciej. Jeśli jesteś perfekcjonistą, jest to zdecydowanie urządzenie dla ciebie. Jeśli kupujesz wędlinę, schab czy karkówkę w kawałkach, a nie plastrach, bo nie lubisz jak obsychają w lodówce, z pewnością docenisz obecność tego urządzenia w Twojej kuchni.
Nowoczesne krajalnice do chleba i wędlin to ładne urządzenia, ich design nie będzie szpecił kuchennej aranżacji. Są solidnie wykonane, ergonomiczne i dostępne w atrakcyjnych cenach.
Krajalnica do chleba i wędlin Fot. shutterstock
Wyróżniamy różne modele urządzeń. Jednym z nich jest krajalnica do chleba i wędlin, gdzie podczas krojenia jedną ręką należy trzymać wciśnięty przycisk, a drugą przesuwać produkt umieszczony na prowadnicy. Drugi model urządzenia charakteryzuje praca ciągła – krajalnica po wciśnięciu przycisku uruchamia się i pracuje do momentu wyłączenia, a użytkownik jedynie wkłada produkt w odpowiednie miejsce i musi go przesuwać. Niezależnie od modelu, używając krajalnicy należy zachować uwagę, większe bezpieczeństwo gwarantuje model pierwszy krajalnicy do chleba i wędlin. Absolutnie nie powinny używać tego sprzętu dzieci. Urządzenia mają wbudowany silnik, a więc wymagają podłączenia do prądu.
Krajalnica do chleba i wędlin ręczna nie wymaga użycia prądu. Do jej pracy wystarczy pokręcić bezpieczną w obsłudze korbką. Sprzęt posiada możliwość regulacji grubości kromek i plastrów, a przyssawki uniemożliwiają przesuwanie się krajalnicy po kuchennym blacie.
Wybierając krajalnice do chleba i wędlin nie polecamy kupowania najtańszych urządzeń. Sprzęty te dostępne są teraz w atrakcyjnych cenach i niemal każdy może sobie na nie pozwolić. Warto zwrócić uwagę na jakość materiałów, z jakich wykonana jest krajalnica. Modele plastikowe są zdecydowanie lżejsze. Z kolei krajalnice metalowe są niemal niezniszczalne.
Urządzenie powinno mieć solidne noże, najczęściej są one wykonywane ze stali nierdzewnej, tytanu lub wytrzymałej stali chromowo-węglowej. Odpowiednie ostrza nie poszarpią chleba i wędliny nie nierówne plastry. Warto pamiętać o wymianie i konserwacji ostrzy, dzięki temu urządzenie cały czas będzie odpowiednio działało i poradzi sobie nawet z najtwardszymi i największymi kawałkami mięs.
Każdy model krajalnicy do chleba i wędlin ma zakres regulacji grubości krojenia – zazwyczaj od 1 do 22 milimetrów. Szerokość ustawiamy pokrętłem. Krojąc należy zachować szczególną ostrożność i rozwagę, aby się nie skaleczyć, noże są naprawdę ostre. W zestawie z krajalnicą do chleba i wędlin powinien znaleźć się dociskacz, dzięki któremu podczas pracy zapobiegniemy przesuwaniu się produktu, skroimy go do końca i ochronimy swoje palce.
Krajalnica do chleba Fot. shutterstock