Patelnie na indukcję - podpowiadamy, jakie sprawdzą się najlepiej

Płyty indukcyjne szturmem podbijają nasze kuchnie. Do gotowania i smażenia niezbędne są odpowiednie naczynia, przystosowane do tego typu płyty grzewczej. Przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, jak wybrać patelnię na płytę indukcyjną, a także, jaki zestaw garnków na indukcję warto kupić.

Płyta indukcyjna - zalety

Płyty indukcyjne mają na rynku coraz mocniejszą pozycję i wybieramy je coraz częściej i chętniej niż modele gazowe. Jakie są zalety płyty indukcyjnej? Przede wszystkim bezpieczeństwo, a także oszczędność. Jest to płyta, która do gotowania zużywa energię elektryczną, jednak wbrew pozorom jest zdecydowanie bardziej oszczędna niż pozostałe modele płyt. Garnki indukcyjne sprawiają, że potrawy, które się w nich znajdują szybciej się gotują, co przyczynia się do ogromnej oszczędności prądu. Dodatkowo, gdy wychodzisz w pośpiechu z domu nie musisz się zastanawiać czy na pewno wyłączyłeś płytę.

Jest to model, który bardzo łatwo utrzymać w czystości. Idealnie gładka powierzchnia płyty pozwala na szybkie wytarcie jej ściereczką. Nie ma także możliwości poparzenia się, ponieważ pola na płycie nie są gorące, nie trzeba też czekać, by ostygły do mycia. 

Patelnia na płytę indukcyjnąPatelnia na płytę indukcyjną Fot. shutterstock

Patelnia na płytę indukcyjną

Zwykłe patelnie w przypadku kuchni indukcyjnych zdecydowanie odpadają. Jeśli zdecydowałeś się na zakup płyty indukcyjnej, musisz liczyć się z wymianą wszystkich naczyń do gotowania, jeśli nie są do niej przystosowane.

Patelnia, która będzie działała na powierzchni indukcyjnej musi być wykonana z materiału ferromagnetycznego, czyli takiego, który przyciąga magnes lub żelazo. Dobra patelnia na indukcję jest nieszkodliwa dla naszego zdrowia, a przygotowywane na niej jedzenie nie przywiera do powierzchni.

Ważną kwestią jest również równa powierzchnia dna patelni, musi być ona płaska i dokładnie przylegać do pola grzewczego. Powinna także równomiernie rozprowadzać ciepło i mieć dobry uchwyt. Jeśli podczas użytkowania zdarzy nam się zdeformować naczynie, najlepiej od razu się go pozbyć. Niektóre cienkie modele naczyń po określonym czasie użytkowania mogą się wybrzuszać, w takim przypadku również najlepiej wymienić je na nowe. Patelnia indukcyjna powinna mieć grubość dna co najmniej 4 mm. To bardzo ważne. Odpowiednie dno zapewnia lepsze utrzymywanie ciepła, większą odporność na deformację i uszkodzenia. Oprócz tego naczynie jest wtedy bardziej stabilne, a więc i bardziej bezpieczne. 

Patelnia indukcyjna - jak wybrać?

Jak wybrać patelnię na indukcję? Kluczem jest odpowiednie oznaczenie na naczyniu. Na szczęście producenci dbają, by klienci mieli ułatwione zadanie. Na każdym naczyniu, garnku czy patelni, przystosowanym do płyty grzewczej nazywanej indukcją znajdują się specjalne symbole, tak zwane zwolnice. Gdzie ich szukać? Najczęściej na papierowym opakowaniu lub na spodzie naczynia. Jeśli wybieramy patelnię aluminiową na jej zewnętrznym dnie na pewno znajdą się charakterystyczne kółeczka, z kolei na naczyniach stalowych zauważyć można wyżłobiony symbol indukcji.

Warto wiedzieć, że dobrej jakości patelnie indukcyjne przystosowane są również do działania na innych płytach grzewczych. Jeśli obecnie nie masz płyty indukcyjnej, ale planujesz remont i chciałbyś w przyszłości ją kupić, warto wcześniej zaopatrzyć się w naczynia, które będą do niej przystosowane.

Patelnia indukcyjnaPatelnia indukcyjna Fot. shutterstock

Patelnia na indukcję - rodzaje

W sklepach znajdziemy różne rodzaje patelni indukcyjnych. Warto mieć kilka modeli, by jak najbardziej ułatwić sobie przygotowywanie posiłków.

Polecamy wybrać najlepsze patelnie na indukcje w kilku rozmiarach, z wysokimi brzegami, które umożliwią smażenie i duszenie potraw. Uwielbiasz naleśniki, placki, pancake? Nieustannie przygotowujesz je dzieciom na śniadanie lub kolacje? Z pomocą przychodzi patelnia do naleśników indukcyjna z niskimi brzegami, które ułatwią smażenie i obracanie naleśników na drugą stronę. Przyda się także patelnia grillowa indukcyjna, o charakterystycznej kwadratowej formie.

Pomyśl także o patelni żeliwnej na indukcję. Żeliwo zawiera mnóstwo żelaza, dzięki czemu takie naczynie świetnie działa na indukcji. Warto jednak pamiętać, by do gotowania nie używać najwyższej mocy pola grzewczego, ponieważ żeliwo bardzo szybko się nagrzewa, a przegrzany garnek traci swoje pierwotne właściwości.

Patelnia wok indukcja również znajdzie zastosowanie. Mimo stożkowego kształtu, producenci znaleźli rozwiązanie. Patelnia wok indukcja to coraz popularniejsze naczynie, bez problemu znajdziemy je wśród aluminiowych produktów z powłokami - to dobry prezent na parapetówkę.

Patelnia na płytę indukcyjnąPatelnia na płytę indukcyjną Fot. shutterstock

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.