Naczynia termiczne - mamy modele na obiad i na kawę. Jakie mają zalety?

Całe dnie przebywasz poza domem? Często podróżujesz i nie masz czasu zjeść obiadu w zaciszu własnego domu? Nawet kawę pijesz w biegu? W takim przypadku warto zaopatrzeć się w naczynia termiczne. Sprawdzą się naczynia termiczne do kawy oraz naczynie termiczne na obiad. Jakie zalety mają naczynia termiczne i jak o nie dbać? Podpowiadamy!

Naczynia termiczne - zalety

Głównym zadaniem naczyń termicznych jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury napojów i posiłków. W zależności od modelu jaki wybierzemy, od producenta, materiału wykonania oraz szczelności - naczynie termiczne utrzyma temperaturę zawartości od 8, 12 do 24 godzin. Warto podkreślić, że termosy jeszcze dłużej utrzymają zimno.

Istotną rolę odgrywa materiał wykonania naczyń termicznych. Najlepiej sprawdzą się modele ze stali nierdzewnej, które będą odporne na korozję, a więc kontakt z wodą im nie straszny. Modele ze stali są lekkie, a więc nie przeciążą torebki czy plecaka. Warto wspomnieć, że wewnętrzne ścianki naczyń termicznych najczęściej pokryte są warstwą srebra, dzięki czemu mają działanie antybakteryjne.

Jak dbać o naczynia termiczne?

Naczynia termiczne wykonane ze stali nierdzewnej, choć nie chłoną zapachów, gromadzą na sobie zabrudzenia w postaci osadu. Jak się go pozbyć? Szczególnie kawa i herbata pozostawiają na naczyniach nieestetyczny osad. W prosty sposób można go usunąć za pomocą kwasku cytrynowego lub sody. Najlepiej wsypać saszetkę kwasku cytrynowego, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Następnie należy normalnie umyć kubek pod bieżącą wodą.

Naczynia termiczne do kawy

Nienawidzisz pić zimnej kawy, ani herbaty? Często zdarza Ci się nie dopić rano ulubionego napoju i wybiec z domu? Praca pochłania Cię tak bardzo, że zapominasz, że w kubku stygnie napój? Z pomocą przychodzi naczynie termiczne, które przyda się nie tylko zimą, ale również latem, ponieważ utrzyma odpowiednią temperaturę także chłodnych napojów.

Wybraliśmy dla Was butelki termiczne oraz termiczne kubki, dzięki którym zawsze możesz mieć w ręku, torebce lub plecaku napój o odpowiedniej temperaturze, wedle preferencji. Przede wszystkim należy wybrać naczynie termiczne o odpowiadającej użytkownikowi pojemności - optymalnie sprawdzi się kubek o pojemności 350 ml - pomieści solidną porcję kawy lub duży kubek herbaty. Istotną kwestią jest szczelność kubka termicznego, dzięki czemu będzie możliwe przechowywanie go w torebce nawet w pozycji leżącej i bez obaw o rozlanie. Wygodne okazują się kubki z przyciskiem typu "klik", dzięki czemu zapewnimy sobie wygodę delektowania kawą czy herbatą. Najlepszym wyborem będą naczynia termiczne do kawy wykonane ze stali nierdzewnej, które utrzymują przez najdłuższy czas temperaturę, nie chłoną zapachu, nie zawierają BPA i nie wchodzą w reakcję z produktami spożywczymi.

Dobrym wyborem będzie także butelka termiczna o pojemności 500 ml lub 750 ml. Taka butelka sprawdzi się w szkole, na wycieczce, pikniku, ale też posłuży jako naczynie termiczne turystyczne. Duża pojemność umożliwi zabranie solidnej porcji napoju lub dorzucenie kostek lodu. Butelka termiczna doskonale się prezentuje, a matowa powierzchnia zapewni wygodny chwyt.

Naczynie termiczne na obiad

Gdy cały dzień przebywamy poza domem, w biegu - w szkole, na uczelni, w podróży, w służbowej delegacji marzymy o ciepłym domowym obiedzie, który zagwarantuje energię podczas nowych wyzwań. Cenisz sobie zdrowe i zbilansowane posiłki? Nie lubisz jeść na mieście? Przestrzegasz diety? A może po prostu najbardziej odpowiadają ci domowe, własnoręcznie przygotowane obiady? Każdy posiłek wychodząc z domu możesz zabrać ze sobą. Nie będzie to jednak możliwe bez odpowiednich naczyń. Niezbędne okaże się naczynie termiczne na obiad. Jesteś miłośnikiem zup? Sprawdzi się naczynie termiczne na zupę.

Mnóstwo osób jest wzrokowcami, którzy uwielbiają otaczać się pięknymi przedmiotami. Jeśli istotny jest dla ciebie wygląd notesu, długopisów czy teczki na dokumenty, na pewno dużą uwagę przykujesz również do wyboru naczynia termicznego na obiad. Na szczególną uwagę zasługują modele termosów na żywność od marki WINK, które kuszą pięknym designem i kolorami.

Warto wspomnieć o zaletach naczyń termicznych na obiad. Sprawdzą się one do przewożenia drugiego dania, ale posłużą także, jako naczynie termiczne na zupę. Naczynie do przechowywania posiłków powinno być nie tylko ładne, ale przede wszystkim wytrzymałe i szczelne, by jego zawartość nie znalazła się w najmniej oczekiwanym momencie na dnie torebki czy walizki. Koniecznie należy zwrócić uwagę na uszczelkę naczynia. Termosy na jedzenie marki WINK mają pojemność aż 600 ml. Atutem jest fakt, iż nie chłoną smaków i zapachów. Warto również dodać, że nie odbarwiają się od przechowywanego w nich jedzenia, ani nie wchodzą w reakcję z substancjami spożywczymi. To naczynia wolne od BPA.

Naczynia termoizolacyjne powinny utrzymywać ciepło posiłku przez odpowiedni czas. Prezentowane modele są w stanie utrzymać wysoką temperaturę obiadu do 12 godzin, a niższą nawet do 24 godzin. Warto wybrać naczynia termiczne wykonane ze stali nierdzewnej, które nie pękną, ani się nie połamią, dzięki czemu posłużą przez lata.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.