Młynek do kawy to gadżet must have każdego miłośnika tego pobudzającego napoju. Najgłębsze aromaty kawy wydobywane są właśnie podczas mielenia ziaren.
Dawniej w niemal każdym domu znaleźć można było ręczny młynek do kawy - mielenie w nim wymaga wysiłku i zajmuje trochę czasu, którego rankiem i tak nie mamy nigdy zbyt dużo. Alternatywą są młynki do kawy elektryczne, które pozwolą szybko rozdrobnić ziarna za pomocą ostrzy i przygotować aromatyczny napój. Ziarna jednak nagrzewają się, co niektórym osobom może przeszkadzać. Ustawiając pracę młynka na niskie obroty zniwelujemy ten efekt. Duża część osób decyduje się na kupno ekspresu z wbudowanym młynkiem do kawy, jednak prawdziwi kawosze z pewnością wybiorą klasyczny młynek, dzięki czemu parzenie porannej kawy stanie się rytuałem.
Młynek do kawy może być także elementem dekoracyjnym w kuchni. Starsze modele, znalezione na strychu u babci lub w sklepie z antykami wprowadzą do kuchni klimat retro, przytulny wygląd, a mielenie w nim kawy napełni dom niesamowitym aromatem!
Największą popularnością zdecydowanie cieszą się młynki do kawy elektryczne. Jakie mają zalety? Przede wszystkim nie wymagają użycia jakiejkolwiek siły. Wystarczy włożyć ziarna do urządzenia i przycisnąć przycisk, a ziarna zostaną zmielone automatycznie. Mielenie odbywa się szybko i dokładnie. Wiele urządzeń ma możliwość regulacji grubości mielenia ziaren kawy. Jeśli musisz zmielić kawę dla gości podczas rodzinnej imprezy, młynek ręczny zagwarantuje żmudne i pracochłonne zajęcie, z kolei młynek elektryczny zrobi to błyskawicznie.
Wybierając urządzenie do swojej kuchni warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejszy jest rodzaj noży lub żaren. Najlepiej sprawdzają się modele ze stali nierdzewnej lub chromowanej, a także ceramiczne. Ważny jest materiał wykonania maszynki do mielenia kawy. Wyróżniamy urządzenia z obudową drewnianą, plastikową, szklaną oraz stalową.
Istotna jest pojemność młynka do kawy. Do domowego użytku wystarczy niewielkie urządzenie. Warto pamiętać, że kawa po zmieleniu już w zaledwie kilkanaście minut traci ponad połowę swoich właściwości zapachowych oraz smakowych, a szczelne opakowanie nie jest w stanie zachować najcenniejszych aromatów.
Kolejną kwestią jest moc młynka do mielenia kawy. Polecamy wybierać urządzenia o mocy nie niższej niż 100 W. Najlepiej sprawdzą się młynki o mocy 150-200 W. Warto zwrócić uwagę na fakt, by obroty młynka były dość wolne, dzięki czemu ziarna kawy nie będą się nagrzewały, a kawa nie straci swojego aromatu. Ważną rolę odgrywa wydajność młynka do mielenia, jednak jedynie producenci droższych urządzeń podają taką informację.
Poniżej wybrane modele młynków z polskich sklepów: