Jajowar - z tym urządzeniem jaja ugotujesz idealnie na miękko lub twardo

Każdy miłośnik jaj wie, jak trudno ugotować je perfekcyjne. Z pewnością niejednokrotnie przekonaliście się po rozbiciu skorupki, że upragnione jajko zamiast na miękko, jest na twardo lub odwrotnie. Kulinarne rozczarowania bywają bolesne, szczególnie, gdy doskwiera burczenie w brzuchu. Z pomocą przychodzi jajowar - urządzenie, które pomoże przygotować idealne jaja. Jak działa urządzenie do gotowania jajek, jaki jajowar wybrać? Jakie ma zalety? Podpowiadamy!

Jajowar - co to takiego?

Jajowar to urządzenie do gotowania jajek. Wszyscy wiemy, że gotowanie jaj to nie lada wyzwanie, często zdarza się, że nie wyjdą one tak jak zakładamy. Jajowar sprawdzi się do przyrządzania jaj zarówno na twardo jak i na miękko. Bez obaw, teraz przygotujesz perfekcyjne jajka. Nie musisz martwić się, że będzie ono zbyt płynne, surowe lub za bardzo ścięte. Maszyna do gotowania jajek pozwoli uniknąć nerwów, ale będzie też doskonałą oszczędnością czasu.

Urządzenie wyposażone jest w płytę grzewczą, pokrywkę oraz minutnik. W jajowarze znajdują się specjalne otwory / wgłębienia, w których należy umieścić jaja. Następnie do jajowaru wlewamy wodę, przykrywamy sprzęt pokrywką i ustawiamy program. Warto wspomnieć, że skorupki jaj zostają nakłute, co pozwoli uniknąć ich pękania w trakcie procesu gotowania. Jajowar sam sygnalizuje zakończone gotowanie za pomocą dźwięku lub sygnału świetlnego. Na uwagę zasługuje bardziej zaawansowany model, czyli jajowar z automatycznym wyłącznikiem.

JajowarJajowar Fot. shutterstock

Maszyna do gotowania jajek - zalety

Jajowar to urządzenie must have dla wszystkich miłośników jajek gotowanych na miękko, półtwardo i twardo. Największą zaletą urządzenia jest wygoda - nie trzeba pilnować czasu, ratować płyty kuchennej lub gdy woda zaczyna wylewać się z garnka. Urządzenie umożliwia gotowanie jaj praktycznie bez żadnego naszego udziału, a sam proces gotowania przebiega znacznie szybciej.

Najlepszym wyborem są jajowary wykonane ze stali nierdzewnej, które łatwo utrzymać w czystości. Jaja ugotowane w jajowarze nie pękają, nie rozbijają się - wszystko dzięki temu, że w momencie umieszczania ich w zagłębieniu urządzenia zostają przekłute. Dodatkowo jaja z jajowaru zdecydowanie łatwiej obrać.

JajowarJajowar Fot. shutterstock

Jaki jajowar wybrać?

Na rynku dostępne są różne modele jajowarów, które różnią się funkcjami, wielkością oraz ceną. Funkcjonalny jajowar kupimy w granicach 30 – 150 złotych. Najlepiej sprawdzi się urządzenie o mocy minimum 400 W, które zagwarantuje szybkość gotowania jaj.

Kolejną kwestią jest obudowa. Warto zwrócić na nią uwagę, by urządzenie było wykonane z odpornego na ciepło plastiku lub metalu. Wygodę użytkowania zapewni jajowar z automatycznym wyłącznikiem, dzięki czemu nie musimy pilnować czasu gotowania, a urządzenie po zakończonej pracy samo się wyłączy.

Na uwagę zasługuje jajowar z termostatem - ten model urządzenia wyłącza się w momencie, gdy osiągnie określoną temperaturę. To świetna zaleta, szczególnie, gdy w domu są małe dzieci i zależy nam na bezpieczeństwie. Dobrym wyborem będzie także jajowar z regulacją.

Dostępne są także jajowary do mikrofalówki. Jak działają? To plastikowa forma, w której umieszcza się aluminiowy wkład, jajko i wlewa wodę. Jajowar do mikrofali jednorazowo pozwala na przygotowanie tylko jednego jajka.

Jajowary mieszczą od 1-3 do maksymalnie 8 jajek. Dla singla lub pary wystarczające okaże się małe urządzenie, dla rodziny warto wybrać większe. Sprzęt jest kompaktowy, dzięki czemu miejsce na niego znajdzie się z pewnością w każdej kuchni.

Jedzenie jajek - ma mnóstwo zalet

Produkcja i spożycie jaj z roku na rok rosną. To bardzo dobrze! Warto pamiętać, że jajka to nieodłączny element zdrowej i zbilansowanej diety. Jaja są bogatym źródłem białka, witamin A, D, E i K, a także soli mineralnych, takich jak: fosfor, potas, sód, żelazo czy magnez.

Naukowcy twierdzą, że cholina zawarta w jajach spowalnia proces starzenia się mózgu. Z kolei luteina, którą zawierają chroni oczy. Dodatkowo biało jaj pomaga we wchłanianiu wapnia, poprawia wytrzymałość kości i zdrowie zębów. Witamina B zawarta w jajach odpowiada za utrzymanie zdrowej skóry i włosów. Regularne spożywanie jajek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości.

JajowarJajowar Fot. shutterstock

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.