Jak przechowywać ciastka, by dłużej pozostały świeże? - podpowiadamy

Uwielbiasz coś słodkiego do kawy? Masz niespodziewanych gości, nie masz ciasta i potrzebujesz na szybko coś pysznego? Sprawdzą się ciastka. Niezależnie do tego czy są to ciastka domowe czy ze sklepu, warto odpowiednio je przechowywać, by dłużej pozostały świeże i nie zwietrzały. W czym przechowywać ciastka? Doradzamy!

Czy przechowywanie słodyczy ma znaczenie?

Jesteś łasuchem? Uwielbiasz ciasta, ciastka, desery, cukierki? Nie wyobrażasz sobie nie mieć w domu nic słodkiego, a każdej filiżance kawy czy herbaty towarzyszy symboliczne ciasteczko na talerzyku obok? Nawet najwięksi fani słodkości często nie są w stanie przy jednym podejściu lub jednego dnia zjeść całego opakowania. Otwarte ciastka szybko wietrzeją, tracą swój smak i aromat lub pobierają wilgoć z otoczenia i przestają być chrupiące. Zwyczajnie nie są już tak samo dobre jak przy otwarciu. Odpowiednie przechowywanie słodyczy ma duże znaczenie. Urządzając kuchnię warto wziąć to pod uwagę i wyposażyć ją w praktyczne i szczelne pojemniki. Sprawdzą się hermetyczne opakowania, szklane słoje, a także puszki. Puszki doskonale sprawdzą się do przechowywania ciastek domowej roboty, które muszą skruszeć, z kolei słoje pięknie prezentują się na kuchennym blacie. Przechowywanie słodkości w przezroczystych opakowaniach jeszcze bardziej kusi i zachęca do ich zjedzenia!

Słoik na ciastkaSłoik na ciastka Fot. crazyshop

Jak przechowywać ciastka, by dłużej były świeże?

Przepisów i propozycji kupienia gotowych ciastek jest wiele. Znajdziemy ciastka z dodatkiem orzeszków, czekolady, z nadzieniem, z karmelem. Podstawową zasadą jest przechowywanie ciastek w szczelnym pojemniku. Zdecydowanie doradzamy wystawianie ich na działanie promieni słonecznych czy narażanie na wilgoć. Najlepiej przechowywać ciastka w temperaturze 18 stopni Celsjusza. Jeśli przygotowujesz ciastka domowe, najświeższe są one w ciągu 2-3 dni, później stopniowo zaczynają tracić swój aromat i pierwotny smak. Im dłużej ciastka mają kontakt z powietrzem, tym szybciej stają się łamliwe i suche.

W zależności od rodzaju ciastek przechowywanie może się różnić. Popularne ciastka - biszkopty, które uwielbiają dzieci od najmłodszych lat, ale też dorośli bardzo szybko wysychają - tutaj kluczowe jest szczelne przechowywanie. Najlepiej wybrać hermetyczny pojemnik lub zawinąć je folią spożywczą. Słodycze z ciasta ptysiowego warto przechowywać w zamknięciu, ale unikajmy ściskania ich, by nie zmiękły, a jednocześnie nie wyschły. Najdłużej można przechowywać ciastka kruche, które swoje właściwości utrzymują nawet do 15 dni - śmiało można przechowywać je w pojemnikach, puszkach czy słojach. W szczelnym pojemniku lub słoju warto przechowywać także małe bezy - warto pilnować, by nie zawilgotniały, a jednocześnie nie miały dużo kontaktu z powietrzem, ponieważ jeszcze bardziej się wysuszą.

Praktyczne pojemniki na ciastka

Wśród praktycznych pojemników do przechowywania faworytem niezmiennie jest szklany słoik na ciastka. Świetnie prezentuje się na blacie kuchennym, nie ma więc potrzeby chowania go po szafkach, chyba, że przed dziećmi, które najchętniej przez cały dzień jadłyby słodycze.

Szklany słoik sprawdzi się do przechowywania ciastek, cukierków, bez oraz pianek. Z powodzeniem możesz przechowywać w nim biszkopty, wafelki, czekoladki i herbatniki. Przezroczyste ścianki słoika zachęcają do jedzenia, a kolorowe słodkości pięknie dekorują kuchnię. Wieczko z wygodnym uchwytem chroni słodycze przed wilgocią i wysychaniem. Słoik na ciastka najczęściej dostępny jest o dużej pojemności i wykonany z grubego szkła. Taki pojemnik ma swoje zalety - łatwo utrzymać go w czystości, umyjesz do ręcznie płynem do naczyń lub w zmywarce.

Ciekawą propozycją do przechowywania ciastek są puszki dekoracyjne. Warto wybrać zestaw z 3 puszkami w różnych rozmiarach. Metalowa powłoka, odporna na rdzę i korozję sprawia, że są wielokrotnego użytku, są praktyczne, wygodne, a dekoracyjne wzory udekorują kuchnię.

Pudełko na ciastkaPudełko na ciastka Fot. crazyshop

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.