Japoński wieczór w domu? Oto akcesoria do zestawu sushi. Maki Master to HIT

WiB
26.01.2022 16:37
Chcesz sobie zrobić w domu prawdziwie japoński wieczór? Skompletuj najpierw niezbędne produkty i akcesoria do zestawu sushi. Zobacz, co warto mieć.

Zestaw sushi.Zestaw sushi. Fot. Shutterstock

Zestaw do sushi przyda się każdemu praktykującemu miłośnikowi kuchni japońskiej. Co jest potrzebne, by samemu przygotować sushi? Podstawą są odpowiednie produkty spożywcze, m.in.: biały, krótki ryż, wodorosty nori, ocet ryżowy, sos wasabi, marynowany imbir oraz ulubione dodatki. Mogą być to świeże ryby i owoce morza, grzyby i twarde warzywa. Nie będzie jednak dobrego i dobrze prezentującego się sushi bez odpowiednich akcesoriów, które pomogą je przygotować. Podpowiadamy, co warto mieć, by cieszyć się prawdziwie japońskim wieczorem i pysznym zestawem sushi.

Mata do zwijania sushi. Dzięki niej szybko i łatwo uformujesz sushi. Klasyczne maty są bardzo cienkie, wykonane są z trawy bambusowej. W ofercie producentów są też nowoczesne rozwiązania z silikonu. Ich największy plus to duża wytrzymałość i łatwość czyszczenia. Maty silikonowe nie chłoną również zapachów. 

Bambusowy zestaw do formowania sushi maków. To alternatywa dla mat do zwijania. Wystarczy włożyć do niego ryż i ulubione dodatki, a potem zamknąć. W ten sposób otrzymasz idealnie uformowane rolki sushi nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem. 

Zestaw do robienia sushi w domu Maki Master.Zestaw do robienia sushi w domu Maki Master. Fot. Crazyshop

Pałeczki (hashi). To podstawowy element każdego zestawu sushi. Tradycyjne modele wykonane są z niepolerowanego drewna lub japońskiej laki. Natomiast pałeczki jednorazowe - z bambusa. Noszą nazwę "waribashi". Takie najczęściej dostaje się wraz z gotowymi zestawami sushi. Do domu warto jednak zakupić sobie pałeczki "hashi". Pozwolą lepiej delektować się smakami sushi.  

Podkładka pod pałeczki (hasioki). Wygląda jak niewielki prostokątny bloczek z wgłębieniem i wykonana jest najczęściej z porcelany lub bambusa. Powinna znaleźć się w każdym zestawie sushi. Według Japończyków odkładanie pałeczek na talerz lub matę to "faux pas". 

Nóż do sushi. To produkt z długim, wąskim ostrzem. Jest bardzo poręczny i lekki. Dzięki niemu z łatwością pokroisz ryby czy zrolowane sushi. 

Łyżka do ryżu (shimoji). Ułatwi wymierzanie odpowiedniej ilości ryżu oraz jego nakładanie. To produkt, który najczęściej wykonany jest z bambusa lub porcelany.

Deska do sushi. Do większego zestawu sushi najlepiej sprawdzi się bambusowy, prostokątny model na krótkich nóżkach. Świetna nie tylko do przygotowania tej japońskiej potrawy, ale również jej serwowania. 

Ceramika do zestawu sushi. Jest bardzo ważna dla Japończyków. Prostokątne talerze o nieregularnych krawędziach, wykonane ręcznie z porcelany będą świetnym wyborem. To na nich układa się sushi, wasabi i marynowany imbir. Do sosów (na przykład sojowego) polecamy niewielkie, okrągłe miseczki. 

Bambusowa mata pod talerze. To ważny element zestawu sushi, jak również nakrycia japońskiego stołu. Wprowadza odrobinę orientalnego charakteru, także chroni przed poplamieniem. 

Zobacz również gadżety dla fanów sushi. 

Więcej o:
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • edwinaes

    Oceniono 2 razy -2

    Przekombinowane paskudztwo.

  • plastikpiokio

    Oceniono 9 razy 3

    jeszcze trzeba kupic ze trzy trujące ryby ---wtedy beda jaja jak berety

  • j_stalin

    Oceniono 44 razy 42

    Z tego wszystkiego faktycznie przydaje sie noz i mata do zwijania. Nie kupujcie bzdetow, sushi sie formuje rekami, nie potrzeba zadnych foremek itp... najlepiej idzcie na sushi do jakiejs suszarni, i patrzcie jak tam sushi master zwija maki. Ja sie od tego nauczylem. Potem troche treningu, pare makow wyszlo tak sobie, ale jak zlapalem dryg w lapie to idzie samo i elegancko. I oczywiscie nie napisaliscie najwazniejszego (bo wy sie tutaj g. znacie), mate do makow warto przykryc streczowa folia do zywnosci. 1. Nie usyfi sie, 2 fajnie mozna ta folia docisnac maka zeby sie dobrze skleil. Mozna nawet w tej folii pociac. Szczegolnie dobrze robi w przypadku odwroconych maki, z ryzem na wierzchu rolki....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX