Dobre garnki - które wybrać: aluminiowe, żeliwne czy ze stali nierdzewnej? Podpowiadamy!

Garnki to niezbędny element kuchennego wyposażenia. Przed ich wyborem warto zgłębić temat, by wybrać dobry komplet garnków, który umili gotowanie, a naczynia nie będą miały negatywnego wpływu na potrawy i nasze zdrowie. Do napopularniejszych garnków zaliczamy aluminiowe, żeliwne oraz garnki ze stali nierdzewnej. Jakie mają zalety? Sprawdziliśmy!

Garnki - must have w każdej kuchni

Kompletując kuchenne wyposażenie myślisz o talerzach, miskach, sztućcach, szklankach, kubkach, ale przede wszystkim o garnkach. Komplet garnków jest niezbędny do gotowania, niezależnie od tego jak dużo czasy poświęcasz na przygotowywanie posiłków i jak często będziesz garnki wykorzystywać, nie może ich w twojej kuchni zabraknąć. Wybór garnków w sklepach jest ogromny. Dostępne są naczynia różnych producentów, które różnią się ilością elementów, wielkością, zastosowaniem oraz materiałem wykonania. Przed zakupem warto poczytać o poszczególnych rodzajach garnków, by wybrać najbardziej odpowiadające. Największą popularnością wśród kupujących cieszą się garnki aluminiowe, ze stali nierdzewnej oraz garnki żeliwne. Warto pamiętać, że dobre garnki to inwestycja na lata. Postanowiliśmy przedstawić ich krótkie charakterystyki, by pomóc wam wybrać idealny komplet.

Garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe to model model bezkonkurencyjny w kwestii przewodzenia ciepła, które jest ono dziesięć razy lepsze niż w przypadku naczyń wykonanych z innych materiałów. Ogromną zaletą jest rozprowadzanie w sposób równomierny ciepła po całej powierzchni naczynia. Do zakupu garnków aluminiowych zachęca również atrakcyjna cena - są one o wiele tańsze od modeli wykonanych ze stali nierdzewnej, a dzięki doskonałemu przewodnictwu cieplnemu, które przekłada się na szybsze przygotowanie posiłków, świetnie się sprawdzą jako alternatywa. Garnki bardzo szybko się nagrzewają, jednak ciepło też szybko tracą, co sprawia, że przygotowane jedzenie w krótkim czasie stygnie.

Garnki aluminioweGarnki aluminiowe Fot. shutterstock

Aluminiowe garnki są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję. Do ich mycia śmiało można używać dowolnych detergentów, ponieważ nie psują one powłoki naczyń. Garnki wykonane z aluminium są lekkie i wygodne w użytkowaniu. Dodatkową zaletą jest fakt, że nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, a więc nie zmieniają smaku potraw. Aluminium to powłoka nieprzywierająca, a więc jedzenie nie przywrze do ścianek garnka czy patelni. Obecnie naczynia nie są produkowane w stu procentach z aluminium, najczęściej wyposażone są w powlokę z teflonu, kamienia, ceramiki lub tytanu.

Garnki ze stali nierdzewnej

Komplet garnków ze stali nierdzewnej to klasyka, większość z nas miała lub ma je w swojej kuchni. Naczynia stalowe dostępne są w ofercie niemal każdego producenta garnków. To naczynia, które mają swoje zalety. Przede wszystkim stal jest bardzo odporna na uszkodzenia i wytrzymała, dzięki czemu garnki posłużą przez wiele lat. Kolejną kwestią jest brak powłoki, co sprawia, że z naczyń nie będzie się nic obdzierało mimo częstej eksploatacji. Wybierając garnki ze stali nierdzewnej warto sprawdzić jej gatunek, by wybrać model odporny na korozję. Niektóre naczynia stalowe przystosowane są do użytkowania nawet w piekarniku lub mają wielowarstwowe dno, dzięki czemu jeszcze lepiej rozprowadzają i absorbują ciepło.

Najczęściej garnki ze stali nierdzewnej mają uniwersalny wygląd, dzięki czemu nie ma problemu by dokupić dodatkowe naczynia. Śmiało można myć stalowe garnki w zmywarce, są proste do utrzymania w czystości, a klasyczny wygląd sprawia, że pasują do każdej kuchni.

Jakie wady mają garnki ze stali nierdzewnej? Większość nie ma powłok non-stick, przez co podsmażanie produktów może spowodować przywieranie. Naczynia zawierają pierwiastki mechaniczne i nikiel, osoby uczulone nie powinny ich wybierać.

Garnki ze stali nierdzewnejGarnki ze stali nierdzewnej Fot. shutterstock

Garnki żeliwne

Śmiało można powiedzieć, że garnki żeliwne to naczynia dożywotne. Wystarczy pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji, a posłużą przez długie lata i będą niezawodne. Żeliwo jest materiałem bardzo trwałym, o równomiernej przewodności cieplnej. Ściany garnka długo i wolno się nagrzewają, jednak wolno też oddają ciepło, nie zużywają się i nie psują. Choć gotowanie w garnkach żeliwnych pochłania dużo energii, gotowanie może przebiegać na najmniejszym ogniu czy mocy, a będzie tak samo wydajne. Dostępne są garnki żeliwne do wszystkich typów kuchenek: gazowych, indukcyjnych, można ich używać także w piekarniku.

Potrawy przygotowywane w garnku żeliwnym są zdrowsze, tracą mniej wartości odżywczych, a mięso jest idealnie miękkie. Potrawy są także dużo zdrowsze, ponieważ go gotowania i smażenia nie potrzeba tłuszczu. Przygotowany posiłek przez kilka następnych godzin pozostaje ciepły.

Garnki żeliwneGarnki żeliwne Fot. shutterstock

Więcej o:
Copyright © Agora SA