Akcesoria do pieczenia chleba - przygotujesz pyszne i chrupiące pieczywo

Coraz większa część z nas zmaga się z alergiami pokarmowymi, prowadzimy zdrowy tryb życia, przechodzimy na diety, a także czas pandemii sprawiły, że coraz chętniej i częściej decydujemy się na pieczenie własnego pieczywa. Postanowiliśmy przygotować przegląd akcesoriów do pieczenia chleba, dzięki czemu przygotujesz we własnej kuchni pyszne i chrupiące pieczywo.

Domowe pieczywo - zalety

Pieczenie chleba w zaciszu własnej kuchni zyskuje coraz więcej zwolenników i cieszy się ogromną popularnością. Samodzielne przygotowanie chleba i bułek daje nam gwarancje znajomości składu tego pieczywa. Zdecydowanie będzie ono zdrowsze, pozbawione konserwantów, barwników, spulchniaczy i ulepszczaczy smaku. Świadomy wybór półproduktów daje nam pewność, że chleb będzie zdrowszy. Jaki powinien być idealny chleb? Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze, w połączeniu z pysznym masłem i ulubioną wędliną czy serem - to brzmi jak przepis na najlepszą kanapkę, aż na samą myśl zaczyna burczeć w brzuchu. Większość bułek i chlebów dostępnych w supermarketach jest odpiekana z mrożonek - być może pięknie wyglądają i pachną, ale smak często pozostawia wiele do życzenia. Dobrej jakości chleb można kupić w piekarniach, jednak nie każdy ma taką w pobliżu swojego domu, często górę bierze także lenistwo i niekoniecznie chce wychodzić się nam rano z domu. Robiąc zakupy spożywcze w supermarkecie, kupujemy tam też pieczywo, by nie tracić czasu na wchodzenie do dwóch punktów usługowych.

Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie chleba w domu wymaga mnóstwo czasu i pracy, jednak nic bardziej mylnego. Do przygotowania pieczywa niezbędne są odpowiednie akcesoria i porządny przepis, które ułatwią zadanie i pozwolą na przygotowanie naprawdę pysznego pieczywa.

Domowy chlebDomowy chleb Fot. shutterstock

Jaka forma do pieczenia chleba?

Do samodzielnego upieczenia chleba niezbędna będzie forma do pieczenia. W sklepach znajdziemy foremki z różnych materiałów. Dostępne są one w kilku rozmiarach i kształtach. Najpopularniejsze są formy do pieczenia chleba ze stali nierdzewnej, które wyglądem przypominają popularne blaszki keksówki. Taka forma będzie trwała, lekka, jest wykonana ze stali nierdzewnej, posłuży dłuższy czas. Łatwo utrzymać ją w czystości.

Kolejną propozycją jest forma do pieczenia chleba z powłoką metalową. Jej wadą jest mała odporność na rdzę, jednak powłoka dba o to, by ciasto nie przywierało do brzegów naczynia.

Solidne będą formy do pieczenia chleba żeliwne, przypominające wyglądem brytfanny i garnki żeliwne. Naczynie jest zdecydowanie cięższe, jednak bardzo odporne. Jeśli uwielbiasz chrupiącą skórkę na chlebie, w takim naczyniu bez problemu ją przypieczesz. Lżejszym rozwiązaniem są formy do chleba ceramiczne - również sprawdzą się do upieczenia bardzo chrupkiego pieczywa, jednak są delikatne, należy uważać podczas mycia czy przenoszenia.

Pieczywo z powodzeniem można upiec w formie szklanej, czyli naczyniu żaroodpornym. Popularnością cieszą się także formy do pieczenia chleba silikonowe, do których nie przywiera ciasto, nie trzeba używać papieru do pieczenia.

Naczynie do wyrastania chlebaNaczynie do wyrastania chleba Fot. shutterstock

Jakie akcesoria do pieczenia chleba się przydadzą?

Jeśli chcesz samodzielnie upiec chleb, warto zaopatrzyć się w koszyk do wyrastania, rozrostu i garowania - takie naczynie sprawi, że chleb będzie miał naprawdę ładny kształt. Pozwoli także na wykonanie wzoru na skórce. Koszyk do wyrastania nie jest obowiązkowy, jednak pozwoli uzyskać piękny bochenek chleba, niczym z piekarni. Najwięcej można znaleźć koszyków okrągłych.

Przydadzą się także miska, waga kuchenna, która będzie nieocenionym pomocnikiem w odmierzaniu wszystkich składników, a także szpatułki do ciasta. Jeśli zagniatasz ciasto ręcznie, na pewno przyda się stolnica - drewniana lub silikonowa.

Pamiętaj także, że pieczywo najlepiej kroić ostrym nożem z ząbkami, pozwoli to na ładne cięcie, a nie wyrywanie pysznego i puszystego wnętrza bułek czy chleba. Istotny jest także sposób przechowywania pieczywa, dlatego warto pomyśleć o chlebaku. Dostępne są chlebaki ceramiczne, drewniane, plastikowe, metalowe, bambusowe. Zwróć uwagę czy wybrany chlebak ma niewielkie otwory, dzięki czemu do wnętrza dostanie się odrobina powietrza, a to sprawi, że pieczywo nie będzie pleśniało. W chlebakach drewnianych, ceramicznych i porcelanowych pieczywo długo nie wysycha.

Domowy chlebDomowy chleb Fot. shutterstock

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.