Naczynia emaliowane - tradycyjne i uniwersalne. Sprawdziliśmy ich zalety

To w jakich naczyniach gotujemy i spożywamy posiłki odgrywa istotną rolę. Dbając o swoje zdrowie powinniśmy wracać uwagę nie tylko na zdrowe składniki, ale też odpowiednie naczynia. Dawniej prym w kuchniach wiodły naczynia emaliowane, które teraz ponownie powracają do łask. Jakie są naczynia emaliowane, jakie mają zalety? Jak o nie dbać? Podpowiadamy!

Naczynia emaliowane - jakie są?

Emalia jest żelazem, powstaje w procesie kondensacji ze szkłem w temperaturze 850 stopni Celsjusza. Do produkcji często używane jest także żelazo, glina, kwarc, potas czy soda. Warto podkreślić, że naczynia emaliowane podlegają recyklingowi, ponieważ nie zawierają sztucznych pierwiastków. Podczas wypalania naczyń tworzy się na nich twarda i nieporowata powierzchnia, która gwarantuje trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Naczynia emaliowane cieszą się wśród Polaków dużą popularnością. Kojarzą się nam z dzieciństwem, wakacjami u babci i tradycją, jesteśmy sentymentalni, a więc chętnie wracamy do przedmiotów, które przywołują na myśl dobre wspomnienia i miejsca. Emaliowane naczynia charakteryzują obłe kształty, które doskonale nawiązują do przeszłości, ocieplają optycznie wnętrze i nadają mu nieco eklektycznego wyrazu. Uwagę przykuwa bogata i piękna kolorystyka. Znajdziemy naczynia emaliowane niemal każdym kolorze. Często wybierane są także komplety naczyń i garnków z kwiatowym zdobieniem, które prezentują się sielsko, anielsko, nieco retro i vintage.

Garnki emaliowaneGarnki emaliowane fot. Emalia Olkusz, Emalia Silesia

Zalety naczyń emaliowanych

Naczynia emaliowane mają wiele zalet, dlatego chętnie po nie sięgamy. Coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania i stylu życia. Zwracamy uwagę na produkty, które jemy i przedmioty, którymi się otaczamy. Naczynia z emalii mają właściwości bakteriostatyczne - ich powierzchnia uniemożliwia rozmnażanie się bakterii. Charakteryzuje je odporność na wysokie temperatury, dzięki czemu śmiało możemy używać ich nawet w piekarniku w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Liczba zwolenników naczyń emaliowanych nieustannie rośnie. Nic dziwnego, są one bezpieczne w użytkowaniu. Nie tylko są antyalergiczne i nie zawierają szkodliwych substancji - nie wchodzą w interakcję z żywnością, dzięki czemu nie zmieniają smaku i zapachu przygotowywanych i spożywanych potraw. Śmiało mogą ich używać nawet alergicy.

Atutem jest także długowieczność naczyń emaliowanych - kosztują mniej niż garnki ze stali nierdzewnej, a są trwałe i wytrzymałe. Naczynia emaliowane sprawdzą się także, jeśli chcesz ożywić aranżację kuchni, dodać jej nieco kolorów i designu - naczynia dostępne są w wielu kolorach i wzorach.

Zaletą jest także błyskawiczne nagrzewanie garnków, rondli i patelni emaliowanych - gotowanie dzięki temu przebiega szybciej, a więc oszczędzamy prąd czy gaz. Dodatkowo, emaliowane naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło po powierzchni naczynia i dłuższy czas utrzymują ciepło - z powodzeniem możemy w nich serwować gorącą herbatę czy zupę.

Nowoczesne naczynia emaliowane przystosowane są do każdej kuchni - możemy używać ich na płytach elektrycznych, gazowych, indukcyjnych.

Jak dbać o naczynia emaliowane?

Garnek emaliowanyGarnek emaliowany Fot. shutterstock

Powierzchnia naczyń emaliowanych jest idealnie gładka, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości. Warto jednak wiedzieć, jak dbać o naczynia, by długo cieszyły się nienagannym wyglądem.

Jak każde naczynie, również emaliowane skłonne są do przypaleń. Przypalenia i zabrudzenia w łatwy sposób można usunąć przy pomocy ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Odradzamy używania drucianych zmywaków, które mogłyby podrapać i uszkodzić emaliowaną powłokę. Najlepiej sprawdzi się delikatna szczoteczka lub miękka strona zmywaka do naczyń. Często wystarczy zalać naczynie wodą z płynem i poczekać aż namięknie, następnie w prosty sposób pozbędziesz się zabrudzeń.

Powłoka naczyń emaliowanych jest trwała, warto jednak mieć na uwadze, że używać ich można jedynie, jeśli powierzchnia nie jest uszkodzona. Gdy na garnku pojawi się odprysk, lepiej zrezygnować z gotowania w nim. Do gotowania warto używać silikonowych lub drewnianych akcesoriów, które nie podrapią powierzchni naczyń.

Więcej innych garnków znajdziesz poniżej:

Copyright © Agora SA