Naczynia żaroodporne, ale też brytfanny coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Nic dziwnego. Są solidne, wytrzymałe i sprawdzą się do przygotowywania wielu dań: zapiekanek, mięs, ryb, ale też ciast. Długi czas w kuchniach królowały przede wszystkim zwykłe blaszki do pieczenia, które z biegiem czasu i użytkowania niszczeją, odrapują się, nadają posiłkom specyficzny smak i zapach, szczególnie od strony brzegów. Warto więc poszukać alternatywy i wybrać bardziej funkcjonalne naczynie. Takim zdecydowanie są brytfanny, najlepiej ceramiczne oraz naczynia żaroodporne z solidnego szkła. Wykorzystasz je na co dzień i od święta. W takim naczyniu śmiało możesz także zaserwować posiłek na stół, ponieważ dobrze się prezentuje.
Wybierając naczynie żaroodporne lub brytfannę warto zwrócić uwagę czy są one przystosowane do wysokich temperatur, by uniknąć pęknięcia, poparzenia i bałaganu w trakcie przygotowywania dań.
Naczynie żaroodporne Fot. shutterstock
Naczynia żaroodporne szturmem podbiły nasze kuchnie. Obecnie niemal w każdej kuchni można znaleźć choć jedno takie naczynie. Cenimy je ze względu na uniwersalność - posłuży do upieczenia mięsa, zapiekanki, warzyw, ryby, tart, dań na bazie kaszy, ryżu, lasagne, ale też ciast. Jedno naczynie może posłużyć do przygotowania obiadu dla całej rodziny. W naczyniu można piec, dusić, gotować z przykrywką lub bez niej. Pieczenie z przykrywką ma wiele atutów - potrawy w naczyniu nie tracą zbyt szybko wilgoci i cennych składników odżywczych, są zdecydowanie bardziej soczyste, a powierzchnia nie spiecze się za bardzo. Dobrym wyborem są także brytfanny otwarte, bez przykrywki. Takie naczynie umożliwia podlewanie pieczonych mięs podczas pieczenia sosem lub piwem, a sprawia to, że danie jest soczyste w środku i z chrupiącą skórką.
Naczynie sprawdzi się także do przechowywania potraw, jeśli zależy nam, by nie straciły szybko ciepła. Pojemnik zmieści się także do lodówki, a następnego dnia ponownie można przygrzać danie w piekarniku.
Ogromnym atutem naczyń żaroodpornych jest łatwe mycie. Nie sposób się nie zgodzić, że utrzymanie szkła w czystości jest zdecydowanie najprostsze. Nie ma potrzeby używania silnych detergentów - wystarczy ciepła woda i płyn do mycia naczyń. Naczynie żaroodporne wystarczy namoczyć lub włożyć do mycia do zmywarki.
Naczynie żaroodporne Fot. shutterstock
W sklepach znajdziemy naczynia żaroodporne w przeróżnych formach, rozmiarach i kształtach. Warto mieć w domu co najmniej 2, mniejsze i większe. Dostępne są naczynia w formie prostokątnej, kwadratowej - do ciast, zapiekanek, dużych porcji mięs. Do pieczeni i drobiu oraz niektórych ciast sprawdzą się także naczynia owalne oraz okrągłe.
Naczynia żaroodporne znajdziemy wykonane ze szkła lub ceramiki. Warto wybrać model z uchwytami z tego samego materiału, które ułatwią chwytanie, wkładanie i wyjmowanie potraw z piekarnika. Unikajmy rączek plastikowych, które mogą się stopić.
Warto zwrócić uwagę, by naczynie żaroodporne nie miało zakamarków, zdobień i żłobień. W takich najłatwiej zbiera się tłuszcz i resztki jedzenia, które mogą sprawiać problem, by je usunąć podczas mycia.
Świetnie sprawdzi się naczynie żaroodporne z podgrzewaczem. Będzie idealną opcją, jeśli chcemy zaserwować przygotowane danie gościom, a jednocześnie przez dłuższy czas zachować świeżość i odpowiednią temperaturę potrawy. Oprócz tego naczynie żaroodporne z podgrzewaczem świetnie się prezentuje na stole. Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem doskonale sprawdzi się przez cały sezon grillowania. Śmiało możemy dokładać do niego grillowane mięso, kiełbaski, szaszłyki oraz inne smakołyki, a przez cały czas grillowania ze znajomymi będziemy mogli delektować się ciepłym jedzeniem, bez potrzeby biegania do grilla.
Naczynie żaroodporne Fot. shutterstock