Stolnica przyda się w każdej kuchni. Jaką najlepiej wybrać?

Karolina Kielak
11.02.2022 15:23
Uwielbiasz gotować i piec? Na pewno przyda ci się stolnica, na której swobodnie wyrobisz ciasto, np. na szarlotkę, kopytka czy pizzę. Jaką wybrać: drewnianą, bambusową, a może silikonową? Podpowiadamy!

Stolnica - do czego przyda się w kuchni?

Dla wielu z nas przygotowywanie kulinarnych pyszności to sama przyjemność. Jeśli uwielbiasz zaskakiwać domowników urozmaiconym menu obiadowym, urządzając kuchnię pomyśl o zakupie stolnicy. Przyda się podczas wyrabiania ciasta, z całą pewnością docenisz ją, chcąc przygotować domową pizzę, pierogi, kluski śląskie, kruche ciasteczka, makaron, kopytka, pączki i mnóstwo innych pyszności. Na stolnicy wygodnie rozwałkujesz ciasto, chroniąc przed zabrudzeniem kuchenny blat czy stół.

Stolnicę na pewno niejednokrotnie widziałeś w domu babci, jednak przedmiot sprzed lat spotykany jest także w nowoczesnych kuchniach. Kiedyś prym wiodły stolnice drewniane i choć są one ponadczasowe, obecnie wykonuje się je też z innych materiałów.

Stolnica do ciastaStolnica do ciasta Fot. shutterstock

Stolnica - jakie ma zalety?

Stolnicę, bez względu na materiał, charakteryzuje gładka i równa powierzchnia, która umożliwia i ułatwia zagniatanie i formowanie ciasta. Nie tylko ochroni blat przed mąką, olejem i kawałkami ciasta, ale pozwoli wygodnie je rozwałkować. Takie rozwiązanie jest nie tylko komfortowe, ale też higieniczne i zapewnia porządek. Nie będzie konieczności skrobania resztek ciasta z blatu czy stołu, co może skutkować porysowaną powierzchnią.

Warto podkreślić, że stolnica mimo sporych rozmiarów i mimo tego, że kładziemy ją na blacie lub stole, świetnie trzyma się tej powierzchni.

Stolnicę w łatwy sposób wyczyścisz po zakończonej pracy. Każdy model możesz umyć pod wodą z dodatkiem delikatnego detergentu, a następnie wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia. Jeśli nie jest to stolnica drewniana lub bambusowa, możesz włożyć ją do zmywarki.

Stolnica do ciastaStolnica do ciasta Fot. shutterstock

Jaką stolnicę wybrać? - rodzaje

Na rynku dostępne są stolnice drewniane, bambusowe, plastikowe oraz silikonowe. Każda ma swoje zalety, jednak obecnie największą popularnością cieszą się modele silikonowe i bambusowe.

Dawniej prym wiodły stolnice drewniane, który były trwałe, jednak ciężkie, grube i trudne do przechowywania. By stolnica z drewna zachowała swój pierwotny wygląd wymaga odpowiedniej konserwacji oraz czyszczenia. Decydując się na ten model, warto wybrać stolnicę z dobrej jakości drewna, najlepiej bukowego, które jest twarde i o neutralnym zapachu. Drewniane stolnice z trzech stron są nieco zabudowane wyższymi krawędziami, dzięki czemu sypkie składniki nie rozsypują się na blat czy stół. Warto wiedzieć, że stolnica drewniana wymaga impregnacji przed pierwszym użyciem, nie lubi wody - skutkuje to pękaniem powierzchni, dlatego warto wcierać w nią olej.

Alternatywą dla stolnicy drewnianej jest bambusowa. Ma ona nad drewnianą tę przewagę, że bardzo szybko wysycha po myciu. Modele bambusowe powstają ze sprasowanej trawy bambusowej, która jest poprzecznie ułożona, dzięki czemu nie nasiąka szybko wodą. Na jej powierzchni nie rozwijają się drobnoustroje - jest czysta i higieniczna. Podobnie jak stolnica drewniana, i ta z trzech stron ma rant.

Ogromną popularnością w ostatnim czasie cieszy się stolnica silikonowa. Przede wszystkim ten model nie przesuwa się po blacie czy stole, ponieważ się do niego "przykleja", dodatkowo nie rysuje powierzchni i zajmuje minimalną ilość miejsca podczas przechowywania. Dlaczego? Silikonowa stolnica jest na tyle elastyczna, że śmiało złożysz ją lub zwiniesz w rulon i schowasz do kuchennej szuflady. Warto wybrać model z paskiem, który pozwoli spiąć ją po zwinięciu. Stolnica silikonowa ma nieprzywierającą powierzchnię - nie ma konieczności podsypywania ciasta, ponieważ nie przyklei się ono do stolnicy.

Stolnica do ciastaStolnica do ciasta Fot. shutterstock