Urządzenia do gotowania na parze - zdrowe i szybkie w przygotowaniu posiłki

Coraz większa część z nas przywiązuje dużą uwagę do zdrowego odżywiania. Wybieramy dobrej jakości produkty, pozbawione konserwantów i wzmacniaczy. Znaczenie ma także forma gotowania. Lekarze i dietetycy zgodnie potwierdzają, że gotowanie na parze jest zdrowe, ale też szybsze. Wybraliśmy urządzenia do gotowania na parze, które warto mieć w kuchni.

Gotowanie na parze - zalety

Przede wszystkim warto przedstawić zalety gotowania na parze. Przygotowywane dania są o wiele zdrowsze, niż te gotowane i smażone w tradycyjny sposób na oleju. Dania na parze nie zawierają żadnego tłuszczu, a więc kaloryczność posiłków jest bardzo niska - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie.

Dodatkowo dania gotowane na parze są lekkostrawne, nie są poddawane przetwarzaniu, dzięki czemu nie tracą cennych składników odżywczych. Przygotowywane na parze mięso jest bardziej miękkie, a więc łatwiejsze w trawieniu. Z kolei warzywa i mięso nie nasiąkają ani wodą, ani tłuszczem, mają ładne, intensywne barwy. Posiłki przygotowywane w urządzeniach parowych się nie przypalają.

Jakie urządzenia do gotowania na parze warto mieć w kuchni? Sprawdzi się parowar, który w jednym urządzeniu pomoże przyrządzić zbilansowany, zdrowy obiad dla całej rodziny. Dobrym wyborem jest także garnek do gotowania na parze, ryżowar oraz frytkownica beztłuszczowa.

Gotowanie na parzeGotowanie na parze Fot. shutterstock

Parowar

W dobie zdrowego odżywiania parowary zyskują coraz większą popularność. Przygotowywanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków jest bardzo czasochłonne. Parowar to urządzenie, które będzie nieocenionym pomocnikiem. Dania z parowaru będą zdrowe, mało kaloryczne i bardzo aromatyczne.

Jak działa parowar? Urządzenie ma kilka poziomów, na każdym układamy wybrane składniki. Para w parowarze rozchodzi się równomiernie. Specjalna konstrukcja sprzętu zadba o to, by zapachy się nie mieszały. Najlepiej sprawdzą się parowary mające 3 piętra. Gotując na różnych poziomach, warto pamiętać, by na tych najniższych kłaść mięsa, kasze i ryż. Na wyższych poziomach układamy produkty, które gotują się najkrócej. W parowarach o dużej mocy świetnie sprawdzi się funkcja dolewania wody podczas pracy urządzenia. Warto wiedzieć, że większa moc parowaru zagwarantuje większe zachowanie witamin w składnikach. W parowarze para wodna przenika przez potrawę od dołu i ulatnia się górą.

Gotowanie na parze doskonale wydobywa smak wielu produktów, szczególnie ryby. Dania zachowują większą ilość wartości odżywczych oraz witaminę C, którą tracą w dużej części podczas gotowania w wodzie.

ParowarParowar Fot. shutterstock

Garnek do gotowania na parze i ryżowar

Dbając o zdrowy styl życia warto pomyśleć o zakupie garnka do gotowania na parze. Naczynie pozwoli na oszczędność czasu, pieniędzy i zagwarantuje posiłek pełen cennych składników mineralnych i witamin. Potrawy będą lekkostrawne, nisko kaloryczne, a tym samym lepiej wpłyną na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie organizmu.

Garnek do gotowania na parze wygląda jak tradycyjny garnek. Na dno nalewamy wodę, drugi poziom stanowi sitko - to na nim układamy produkty do gotowania. Na samej górze znajduje się szczelna pokrywka z otworem, przez który odprowadzany jest nadmiar pary. Wśród garnków do gotowania na parze wyróżniamy modele ze stali nierdzewnej, garnki żeliwne, szklane oraz emaliowane.

Każdy klasyczny garnek można użyć jako garnek do gotowania na parze. Wystarczy dokupić regulowaną wkładkę do garnka, która umożliwi umieszczenie składników spożywczych na garnku. Gotująca się woda będzie podgrzewała je od dołu za pomocą pary. Takie rozwiązanie jest najtańsze.

Jesteś miłośnikiem dań z ryżem? W Twojej kuchni powinien znaleźć się ryżowar. To urządzenie służące przede wszystkim do gotowania ryżu. Ogromną zaletą jest fakt, że ryż się w nim nie przypala, ani nie kipi. W naczyniu ugotujesz ryż zarówno w postaci kleistej, jak i sypkiej, tak jak lubisz.

RyżowarRyżowar Fot. shutterstock

Frytkownica beztłuszczowa

Koniec ze smażeniem frytek na głębokim tłuszczu! Frytkownica beztłuszczowa pozwala na przygotowanie frytek za pomocą gorącego powietrza. Działanie urządzenia przypomina nieco piekarnik konwektorowy. Frytki nie smażą się, a pieką w gorącym powietrzu, dzięki czemu są idealnie miękkie w środku i chrupkie z zewnątrz. Warto jednak pamiętać, by podczas przygotowywania często mieszać ziemniaki w pojemniku, dzięki czemu równomiernie i szybciej się upieką.

Frytkownica beztłuszczowa wyposażona jest w specjalny system, który bardzo szybko rozprowadza gorące powietrze po całym wnętrzu frytkownicy. W tym urządzeniu przygotujemy nie tylko frytki, ale też warzywa czy mięso - równo rozprowadzone powietrze sprawi, że danie upiecze się dokładnie z każdej strony.

Warto jednak podkreślić, że frytki przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej będą smakowały nieco inaczej niż te smażone na tłuszczu, ale zdrowie jest najważniejsze!

Frytownica beztłuszczowaFrytownica beztłuszczowa Fot. shutterstock

Copyright © Agora SA