Blender często mylony jest z mikserem. Owszem, nowoczesne modele blenderów mają funkcję miksowania, jednak działanie jest zupełnie inne. Blender umożliwia rozdrabnianie potraw i składników, bezpośrednio w naczyniu, w którym jest przygotowywane. Nie ma potrzeby przelewania czy przekładania przygotowanej, blendowanej masy. Blendery najczęściej wykorzystujemy do przygotowywania koktajli owocowych lub warzywnych, smoothie, zup krem, ubijania śmietany, a także jogurtów czy pure ziemniaczanego. Blender to strzał w dziesiątkę, jeśli nie lubimy kroić ręcznie warzyw i owoców. Na rynku dostępne są blendery kielichowe oraz ręczne. Modele kielichowe, stojące zajmują dużo miejsca na kuchennym blacie i w szafce, jednak jednorazowo jesteśmy w stanie przygotować większą ilość potrawy czy deseru. Z kolei blender ręczny jest funkcjonalny, poręczny i zajmuje mało miejsca, to właśnie na nim chcemy się skupić.
Blender ręczny to mobilne urządzenie kuchenne. Bez problemu przeniesiesz go z miejsca na miejsce, zmięści się do kuchennej szuflady, a dodatkowo jest lekki, ergonomiczny i wygodny w użytkowaniu. Poradzi sobie z miksowaniem i rozdrabnianiem różnych produktów spożywczych. Urządzenie składa się z obudowy, w której kryje się silnik oraz nasadki miksującej. Blender ręczny podczas użytkowania trzymamy w ręku, powinien być wygodny i dopasowany do naszej dłoni. Po uruchomieniu urządzeniu nasadka z niżami zostaje wprawiona w ruch obrotowy, tym samym rozdrabniając, miksując i mieszając składniki wrzucone przez nas do naczynia. Blender ręczny umożliwia miksowanie produktów w garnkach, miskach oraz specjalnych pojemnikach, nie ma on natomiast własnego kielicha.
Jedyną pracą, jaką musimy wykonać jest trzymanie urządzenia podczas jego pracy. Na szczęście sprzęt jest poręczny i wykonany z lekkich materiałów, a opływowy kształt blendera sprawia, że używa się go bardzo wygodnie.
Blender ręczny Fot. shutterstock
* jest wygodny w użytkowaniu - mały, poręczny, ergonomiczny
* jest uniwersalny - sprawdzi się do przygotowywania zup, lodów, smoothie, polew, sosów
* prosty w obsłudze - proste i przejrzyste przyciski, regulacja obrotów i mocy. Użytkownik sam steruje urządzeniem.
* jest łatwy w czyszczeniu - po użyciu od razu najlepiej umyć nasadkę miksującą pod bieżącą wodą
* atrakcyjna cena - blender ręczny kupimy już od 40 złotych.
Blender ręczny Fot. shutterstock
Najważniejszy w blenderze ręcznym jest silnik, który powinien zagwarantować intensywną pracę bez przerwy, warto wybrać urządzenie o dużej mocy. Do miksowania warzyw i owoców w standardowych porcjach wystarczające będzie urządzenie o mocy 200-400 W. Jeśli szukamy zaawansowanego sprzętu, warto wybrać model blendera z opcją zmiany trybu pracy oraz prędkości, regulowane za pomocą przycisku lub pokrętła.
Istotna jest ilość obrotów na minutę, jaką wykonują noże. Blendery ręczne osiągają szybkość około 20 tysięcy obrotów na minutę. Nowoczesne blendery ręczne często wyposażone są w dodatkowe produkty, takie jak na przykład pojemnik do miksowania lub końcówki, które możemy dostosować do konkretnych produktów.
Ważne jest, by zwrócić uwagę na materiał wykonania – rączka najczęściej wykonywana jest z plastiku, natomiast dolna część blendera obowiązkowo musi być ze stali nierdzewnej, dzięki czemu będzie odporna na uszkodzenia (na przykład podczas siekania twardszych składników).
Użytkownicy doceniają blendery bezprzewodowe, które gwarantują wygodę użytkowania, kabel nas nie ogranicza, a urządzenie ładujemy, dzięki wbudowanemu wewnątrz akumulatorowi.
Blender ręczny Fot. shutterstock