Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Grill ogrodowy - czy warto go mieć?
Świeże powietrze, słoneczna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęcają, by spędzać czas na zewnątrz. W jaki sposób najlepiej go spędzać? Świetnie sprawdzą się aktywności: jazda na rolkach, na rowerze, jogging, spacery. Jednak są wśród nas także miłośnicy relaksu i odpoczynku w ogrodzie w gronie rodziny lub przyjaciół. Jak powszechnie wiadomo, świeże powietrze wzmaga apetyt, warto więc przygotować coś pysznego do jedzenia. Większość z nas nie wyobraża sobie wiosenno-letniego sezonu bez grillowania.
Grillowanie to doskonała forma spędzania wolnego czasu w większym gronie, ale też sposób na pyszny posiłek. Potrawy z grilla mają niepowtarzalny smak i aromat. Wbrew pozorom grillować mogą nie tylko miłośnicy mięsa i kiełbasek. Zarówno osoby będące na diecie, jak i wegetarianie mogą grillować co tylko chcą: ryby, owoce, warzywa. Grillowanie potraw na ruszcie to niemal letnia uczta kulinarna. Przygotowywanie posiłków na grillu nie wymaga od nas dużo energii, ani też czasu. Wystarczy odpowiednio obrać warzywa lub owoce oraz zamarynować mięso. Potrawy z grilla pełne są cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, ponieważ grillowanie ich nie wytapia. Dania pozbawione są za to tłuszczu, dzięki czemu są mniej kaloryczne.
Grill węglowy
Niekwestionowanie największą popularnością cieszy się grill węglowy. Jest to także najstarszy model grilla na rynku. Budowa grilla węglowego jest bardzo prosta - składa się on z blaszanego paleniska, pokrytego ognioodporną farbą, rusztu ze stali nierdzewnej oraz nóżek. Jest bardzo lekki, dzięki czemu z łatwością można zmieniać miejsce jego położenia w ogrodzie. Grille węglowe dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach. Wiele z nich wyposażona jest w podstawę na kółkach, która również ułatwia przestawianie gadżetu. Do rozpalania grilla należy używać węgla drzewnego bądź brykietu, a także płynnej lub stałej podpałki. Model węglowy jest stosunkowo tani - kupimy go już od 50 złotych w niemal każdym supermarkecie podczas grillowego sezonu.
Warto mieć na uwadze, że utrzymanie odpowiedniej do grillowania temperatury bywa w tym przypadku wyzwaniem, dobrze jest więc wybrać grill z pokrywą, która to ułatwi, czas pieczenia będzie krótszy, a potrawy staną się bardziej soczyste.
Smak, zapach i aromat przyrządzanego na grillu węglowym jedzenia doceni każdy miłośnik grillowania. Podczas grillowania powstaje dym, który nadaje jedzeniu specjalnych walorów smakowych. Zwolennicy modeli węglowych uważają, że nic nie jest w stanie zastąpić smaku przyrządzanego jedzenia na ruszcie grilla węglowego.
Jakie wady ma grill węglowy? Nie można na nim regulować temperatury. Możemy jedynie podnosić lub opuszczać ruszt. Niecierpliwi na pewno nie polubią rozpalania, które może zająć dużo czasu. Grill węglowy wymaga oczywiście otwartej przestrzeni, ze względu na dym nie powinien stać zbyt blisko stołu, przy którym siedzą goście czy rodzina.
Grill węglowy Fot. shutterstock
Grill gazowy
Grille gazowe są zdecydowanie droższe od modeli węglowych. Cena uzależniona jest od ilości palników. Do rozpalenia grilla wymagana jest butla z gazem lub gaz ziemny. Pomiędzy rusztem, a palnikami umieszczona jest blacha, która pełni rolę ociekacza na tłuszcz oraz izoluje potrawy od ognia.
Zaletą modelu gazowego jest możliwość grillowania nie tylko w ogrodzie, ale też na balkonie, tarasie czy w altanie ogrodowej. Śmiało można go używać niezależnie od pory roku, często nazywany jest całoroczną kuchnią zewnętrzną. Na ruszcie grilla gazowego możemy przygotować nie tylko kiełbaski, mięso, ryby, warzywa czy owoce. Grillować w nim można także pizzę.
Grill gazowy bardzo szybko się rozpala. Ogromną zaletą jest utrzymywanie stałej temperatury, którą w razie konieczności możemy ją regulować. Mięso będzie soczyste, nie przypalone i zawsze idealnie dopieczone. Potrawy przygotowane w grillu gazowym pozbawione są toksycznych związków. Wbrew początkowemu ogromnemu wydatkowi na zakup grilla gazowego jest to zdecydowanie dobra inwestycja. Grill gazowy nie wymaga dokupowania węgla, podpałki czy uporczywego czyszczenia. Wystarczy kupić butlę z gazem, która starczy na pewno nie na jedno grillowanie.
Jakie wady ma grill gazowy? Jedyne to cena oraz waga. Kupno sprzętu o solidnej konstrukcji to wydatek od kilkuset złotych wzwyż. Nieduży grill gazowy zmieści się na balkonie lub tarasie, nie wymaga otwartej przestrzeni. Duże urządzenia niestety są ciężkie do przestawiania, dlatego warto znaleźć w ogrodzie lub na tarasie miejsce dla niego na stałe.
Grill gazowy Fot. shutterstock
Grill murowany
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się grille murowane. Właściciele domów z dużym ogrodem śmiało mogą sobie na taki model pozwolić. Grill murowany oparty na solidnej podstawie będzie zdecydowanie najbardziej odporny na czynniki atmosferyczne i posłuży wiele lat. Warto dodać, że budowa takiego grilla na własnej posesji nie podlega weryfikacji organów administracji budowlanej i nie wymaga uzyskiwania żadnych pozwoleń na budowę. Kolejną kwestią jest, iż nie istnieją wymagania mówiące o miejscu położenia grilla w ogrodzie - nie istnieją granice i odległości, których trzeba przestrzegać. Warto jednak mieć na uwadze, by nie zakłócać komfortu sąsiadów i nie budować grilla w pobliżu ich okien.
Warto izolować grill murowany od wysokich i bujnych roślin. Istotne jest, by grill był umieszczony na solidnej fundamentowej płycie. Ściany grilla murowanego można wykonać z kamienia, cegły klinkierowej lub cementu. Dobrym pomysłem jest zaaranżowanie przestrzeni do przechowywania drewna, szafki na przybory do grillowania oraz odpowiednio zadaszyć przestrzeń w pobliżu grilla.
Grill murowany Fot. shutterstock
Stop Idiotom
Oceniono 1 raz 1
Wasze rady nikogo nie interesują tępe opłacone reklamowe papki