Dziś silikonowe akcesoria kuchenne, które powstają z połączenia krzemionki z tlenem, często pojawiają się w kuchni. Przedstawiamy ich wady i zalety, także podpowiadamy, które warto mieć.
Do produkcji silikonowych akcesoriów kuchennych nie używa się żadnych chemikaliów, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu i mieć negatywny wpływ na środowisko. Nie wchodzą w reakcje z jedzeniem, nie zmieniają smaku potraw, a ich używanie jest bezpieczne dla organizmu. Nie sprzyjają też rozwojowi bakterii. Silikonowe akcesoria kuchenne są też odporne na niskie i wysokie temperatury (od -40 do nawet 260 stopni), dlatego mogą być używane podczas pieczenia, mrożenia, gotowania. Dużą zaletą silikonu jest dobre przewodzenie ciepła, co na przykład wpływa na krótszy czas pieczenia, nawet o 10-20%. Ponadto podczas pieczenia nic do nich nie przywiera.
Silikonowe akcesoria kuchenne mają sporą elastyczność, można je zwijać, składać, co ułatwia ich przechowywanie. Naczynia z silikonu nie zapewniają jednak tak dużej stabilności jak standardowe garnki czy formy do pieczenia. Są łatwe w czyszczeniu, można je myć ręcznie lub w zmywarce.
Największą wadą silikonowych akcesoriów kuchennych jest niska odporność na działanie ostrych narzędzi i rysy. Ponadto nie wszystkie dostępne na rynku produkty z silikonu są warte uwagi. Niektórzy producenci, by obniżyć koszty produkcji, dodają do silikonu inne substancje. Dlatego warto czytać etykiety i wybierać produkty od sprawdzonych marek.
Silikonowe formy świetnie sprawdzają się do pieczenia chleba i ciast. Wypieki nie przywierają do spodu naczynia i łatwo się wyjmują. Ponadto łatwo się je przechowuje i czyści.
W kuchni dobrze sprawdzają się jeszcze silikonowe akcesoria takie jak kostkarki do lodu, foremki do jajek i omletów. Silikonowe przybory kuchenne, m.in. łyżka do mieszania i cedzakowa, łopatka z otworem, szpatułka będą też świetnym wyborem.
Gotowanie umila też silikonowy durszlak czy pojemniki do gotowania warzyw, które można nakładać na garnki. Przydaje się silikonowa rękawica kuchenna, która jest bardziej wytrzymała od materiałowych modeli. Silikonowe maty do pieczenia pozwalają na przygotowanie zdrowszego mięsa. Mają wypustki, dzięki którym tłuszcz spływa do rowków. Stolnice, wałki, maty z silikonu pozwalają na rolowanie ciasta bez przywierania. Są też o wiele bardziej higieniczne. To tylko wybrane silikonowe akcesoria kuchenne, które warto mieć. Jest ich o wiele więcej.