Zioła w kuchni - jak hodować? Mamy świetne akcesoria

Gotowanie bez przypraw wydaje się niemożliwe. Każde danie potrzebuje odpowiednich przypraw i ziół, które nadadzą potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Zioła takie jak: pieprz, tymianek czy bazylia można kupić suszone w torebkach lub w doniczkach, warto jednak hodować zioła samodzielnie. Z powodzeniem zastąpią one w kuchni kwiaty. Jak hodować zioła? Jakie akcesoria się przydadzą? Podpowiadamy!

Zioła w kuchni - wybierz miejsce

Zioła w kuchni z powodzeniem mogą kwiaty. Nie tylko pięknie się prezentują, ale stanowią pyszny dodatek do sałatek, zup i sosów. Warto pamiętać, że zioła są bardzo zdrowe i smaczne, a ich zapach w kuchni będzie niesamowity. Coraz bardziej popularne staje się hodowanie ziół we własnej kuchni, na tarasie lub balkonie. Nic dziwnego, są naprawdę proste w uprawie, nie musimy dysponować ogrodem, by stworzyć swój mini ogródek i mieć świeże ulubione zioła zawsze pod ręką.

Istotne jest, by wybrać ziołom hodowanym w kuchni odpowiednie miejsce. Ważną kwestią jest wielkość doniczki, która powinna być dopasowana do wielkości bryły korzeniowej rośliny. Zioła sprzedawane w sklepach umieszczone są w naprawdę małych pojemnikach, co dostawcom ułatwia transport, jednak rośliny narażone są na przesuszoną ziemię i brak odżywczych substancji.

Jeśli dysponujemy przestrzenią, świetnym pomysłem jest kupno miniszklarni, w której zioła będą miały komfortowe warunki do zdrowego rozwoju. Hodowane zioła najlepiej czują się w dobrze nasłonecznionym miejscu, jeśli jednak mamy ciemną kuchnię, dobrym pomysłem jest zakup specjalnej lampy do naświetlania. Oświetlone zioła będą elementem dekoracyjnym w kuchni. Popularnością cieszy się także specjalne urządzenie do hodowli ziół, choć jest to zdecydowanie większy wydatek i warto zostawić go na później, jeśli domowa hodowla bardzo nas zainteresuje. Szklana konstrukcja pasuje do każdej aranżacji, a my mamy możliwość regulacji wilgotności, dzięki czemu zioła pozostają świeże.

Metalowa skrzynka na ziołaMetalowa skrzynka na zioła Fot. crazyshop

Jak dbać o zioła w kuchni?

Bardzo ważne jest, by po zakupie roślinę przyciąć do wysokości około 6 cm. Z pewnością wyda Ci się to złym rozwiązaniem, a roślina dużo się zmniejszy, jednak sprawi to, że będzie zdecydowanie zdrowsza i mocniejsza. Ściętych łodyżek nie trzeba wyrzucać - możesz zużyć je do gotowania obiadu, zasuszyć lub zamrozić.

Kolejną ważną kwestią jest drenaż, który warto zrobić w doniczkach z ziołami. Najlepiej sprawdzi się na ich dnie warstwa keramzytu, żwiru, drobnych kamyków lub drobno potłuczonych skorup z glinianej doniczki. Drenaż uchroni rośliny przed gniciem korzeni.

Nie można zapomnieć o regularnym podlewaniu ziół w doniczkach - nie można doprowadzić do wyschnięcia podłoża. Zioła warto także nawozić! Gdy dostarczymy im substancji odżywczych, będą lepiej rosły i dawały większe plony. Najlepiej sprawdzą się nawozy naturalne, które zapewnią zdrowe przyprawy. Warto wykorzystać do tego celu kompost oraz specjalny, bezpieczny i naturalny nawóz do ziół, który dostaniecie w każdym sklepie ogrodniczym.

Akcesoria do ziółAkcesoria do ziół Fot. crazyshop

Jakie akcesoria do ziół warto mieć w kuchni?

W domowym ogródku ziołowym przydadzą się także akcesoria. Warto zaopatrzyć się w nożyczki do ziół, które przydadzą się zarówno do pielęgnacji rośliny, jak też ucinania ziół do potraw. Specjalny nóż do siekania usprawni krojenie i pozwoli uniknąć skaleczeń. Znaczniki do roślin pomogą odnaleźć interesującą roślinę nawet tym osobom, które na ziołach zupełnie się nie znają.

Warto również kupić szczelne opakowania do przechowywania ściętych i mrożonych ziół. W kuchni przyda się także przepiśnik, czyli zeszyt z przepisami. Dla miłośniczek ziół mamy piękne zielniki. Przydadzą się także kubki do zaparzania ziół.

Zioła w kuchniZioła w kuchni Fot. crazyshop

Copyright © Agora SA