Deska serów - jak przygotować idealną? Podpowiadamy!

Deska serów to coraz popularniejsza przystawka, która gości na naszych stołach. Świetnie sprawdza się podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna! Jak przygotować idealną deskę serów? Podpowiadamy!

Jaką deskę do serwowania serów wybrać?

W nowoczesnych kuchniach niezbędnym elementem wyposażenia jest deska serów. To gadżet, który sprawdzi się, gdy organizujemy domowe przyjęcie, zapraszamy przyjaciół, rodzinę, ale też w przypadku niespodziewanych odwiedzin. Deskę z serami przygotujemy szybko i łatwo. Wystarczy zawsze mieć w lodówce ulubione przekąski i odpowiednie naczynie. Do serwowania serów sprawdzi się drewniana lub bambusowa deska. Dobrym wyborem będzie model obrotowy. Niezależnie od tego czy wybierzesz model z przykrywką czy bez niej, swoje zadanie spełni doskonale. Obrotowe modele zapewnią wszystkim biesiadnikom łatwiejszy i równy dostęp do wszystkich przygotowanych przekąsek, łatwo będzie obrócić naczynie w dowolnym kierunku. Deska do serwowania serów z przykrywką pozwoli dłużej zachować świeżość serwowanych smakołyków, nie pozwoli im zbytnio się wysuszyć nawet podczas długiego wieczoru.

Wybierając deskę do serów najlepiej kupić model ze sztućcami. W zestawie znajdą się specjalne noże ze stali nierdzewnej, które ułatwią krojenie i nakładanie porcji sera. Dobrym wyborem są deski do serwowania przekąsek z drewna akacjowego, które pięknie się prezentują. Deska do serów to prawdziwa gratka dla miłośników tego przysmaku. Jeśli szukasz prezentu na parapetówkę lub pomysłu na prezent ślubny, deska do serwowania przekąsek lub deska do serów będą doskonałym wyborem.

Deska do serówDeska do serów Fot. crazyshop

Jak przygotować deskę serów?

Kluczem do przygotowania deski serów są nie tylko rodzaje sera, ale też sposób ich podania. Na ładnej desce przeznaczonej do serwowania serów będą się one prezentowały zdecydowanie najlepiej.

Bardzo ważną zasadą jest, by przygotowaną deskę serów już na godzinę przed podaniem na stół trzymać poza lodówką - warto wiedzieć, że sery nie mogą być zimne, zmienia to ich smak i konsystencję, nie oddając tych rzeczywistych.

Kolejną kwestią jest sposób układania serów na desce - należy układać od najłagodniejszych, po te bardziej wyraziste. Dlaczego w ten sposób? Próbując sery po kolei unikniemy pomieszania smaków, przyćmienia delikatnych smaków ostrymi. Różne smaki i rodzaje serów na desce nie powinny się ze sobą dotykać, ponieważ może to spowodować przenikanie i mieszanie smaków.

Deska do serówDeska do serów Fot. crazyshop

Jakie sery wybrać na deskę serów?

Jakie sery wybrać do podania na desce do serów? Najlepiej sprawdzą się gatunki o intensywnym smaku i aromacie. Najczęściej wybierane są sery typu lazur, Camembert oraz Chedar. Warto pamiętać także o podaniu świeżych warzyw, na przykład pomidorków koktajlowych, pieczywa oraz warzyw marynowanych - sprawdzą się ogórki korniszone, papryka lub grzybki.

Najlepiej sprawdzą się sery wysokiej jakości. Warto wybierać różne smaki, kształty oraz aromaty, co pozwoli na efektowne ułożenie ich na naczyniu. Sprawdzą się sery zarówno twardsze, jak i kremowe, w różnych odcieniach kolorystycznych. Dobrym pomysłem jest łączenie różnych gatunków, dzięki czemu każdy będzie miał okazję znaleźć swoje smaki. Wybieraj sery z mleka krowiego, koziego, owczego.

Pamiętaj, by nie przesadzić z ilością rodzajów sera na desce. Zasada jest prosta - serwujemy nieparzystą liczbę serów. Wystarczające będzie 3,5 lub 7 gatunków, w zależności od liczby gości.

Jakie dodatki pasują do serów?

Nie do wszystkich rodzajów sera pasują wszystkie dodatki. Warto wcześniej poznać podstawowe zasady łączenia.

Sery miękkie idealnie komponują się z bagietkami, miodem, orzechami włoskimi oraz laskowymi, a także owocami: gruszkami, śliwkami, truskawkami oraz czereśniami.

Sery półtwarde warto łączyć z musztardą, warzywami ze słoika w zalewie octowej, a także rodzynkami, suszonymi morelami oraz żurawiną oraz świeżymi owocami: jabłkami, gruszkami oraz winogronem.

Do serów twardych warto dołączyć krakersy, drylowane oliwki, suszone owoce, a także świeże figi oraz winogrona.

Sery warto popijać winem - najlepiej sprawdzi się czerwone wytrawne.

Dodatki do deski serówDodatki do deski serów Fot. crazyshop

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.