Sprzęty, dzięki którym przygotujesz szybkie i smaczne przekąski - jogurtownica i waflownica to hity

Karolina Kielak
22.03.2022 14:59
Uwielbiamy spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną. Długie spotkania wzmagają apetyt, który chętnie zaspokajamy smakołykami. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, pomyśl o szybkich i prostych w przygotowaniu przekąskach. Są sprzęty, które to ułatwią - naleśnikarka, jogurtownica, gofrownica na pewno ci pomogą!

Naleśnikarka

Naleśniki większości z nas kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Miło do nich powrócić, dlatego domowe i pyszne naleśniki sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi i będą doskonałą przekąską. Na pewno niejednokrotnie zdarzyło ci się, że pierwszy naleśnik się nie udawał, z naleśnikarką zapomnisz o tym problemie. To urządzenie pozwoli przygotować placki szybko, łatwo i bez bałaganu w całej kuchni. Naleśnikarka działa na prąd, nie ma więc potrzeby korzystania z kuchenki, by przygotować coś pysznego. Atutem urządzenia jest równomierne nagrzewanie, dzięki czemu naleśniki będą zdecydowanie lepiej wysmażone, niż te przygotowywane na patelni. Warto wybrać model z nieprzywierającą powłoką oraz specjalną łopatką do ciasta i pałeczkami do obracania naleśników - zadanie będzie jeszcze łatwiejsze.

NaleśnikarkaNaleśnikarka Fot. shutterstock

Toster i opiekacz do kanapek

Tosty i grzanki to zawsze świetny pomysł na ciepły, pyszny i szybki posiłek. Toster i opiekacz do kanapek sprawią, że szybko przygotujesz rodzinie lub gościom tosty z szynką, serem czy pieczarkami, a także grzanki z dżemem, syropem klonowym lub kremem. Podgrzejesz też tortille albo przygotujesz wrapy z jajecznicą w środku. Urządzenia kosztują grosze i warto choć jedno z nich mieć w swojej kuchni.

Jogurtownica

Jogurty to samo zdrowie, zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, bakterii kwasu mlekowego. Pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. Świetnym pomysłem jest samodzielne przygotowanie jogurtu. Do tego celu przyda się jogurtownica. Proces powstawania jogurtu jest prosty: do naczynia wlewa się mleko oraz dodaje bakterie probiotyczne - odpowiedni szczep można kupić w postaci proszku umieszczonego w saszetce. Mieszankę przelewa się do szklanych słoiczków zamykanych szczelnymi pokrywkami. Potem włączamy jogurtownicę, która kontroluje proces fermentacji.Urządzenie ma wbudowaną grzałkę oraz termostat, dzięki czemu wewnątrz można utrzymać temperaturę na poziomie 40 stopni Celsjusza. Pod wpływem ciepła dochodzi do rozwoju kultur pożytecznych bakterii. Po kilku godzinach jogurt jest gotowy. Szczegółowy przepis na domowy jogurt jest zwykle dołączany do urządzenia, znajdziesz też inne w internecie.

JogurtownicaJogurtownica Fot. shutterstock

Maszynka do popcornu

Popcorn jest popularną przekąską z prażonej kukurydzy. Świetnie się go chrupie podczas seansów filmowych. Nie cieszy się jednak dobrą sławą, ponieważ kupny najczęściej zawiera mnóstwo soli i tłuszczu. Maszynka w domu pozwoli przygotować popcorn dokładnie taki jak lubisz i z całą pewnością zdecydowanie zdrowszy.

Warto pamiętać, że popcorn bez zbędnych dodatków i nadmiaru tłuszczu ma pozytywny wpływ na nasz organizm, np. poprawia trawienie. Dodatkowo zawiera mnóstwo polifenoli, które działają utleniająco i zwalczają wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu.

Maszynka do popcornuMaszynka do popcornu Fot. shutterstock

Gofrownica, waflownica i maszynka do lodów

Gofry kojarzą się nam z nadmorskimi kurortami w Polsce. Domowa gofrownica pozwoli przywołać te smaki we własnym domu i przygotować dla gości i rodziny gofry w wersji na słodko: z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami, sosami i posypkami lub w wersji wytrawnej, np. z łososiem, serkiem czy szpinakiem.

Wiosna i lato to najlepszy moment na jedzenie pysznych lodów. Te domowe będą smaczne, pozbawione konserwantów, ulepszaczy smaku i niezdrowych substancji. Czy przygotowanie lodów w domu to trudne zadanie? Nie! Lody zrobione w maszynce do lodów będą tak pyszne, że raz na zawsze pożegnasz się z tymi ze sklepu. Śmiało możesz eksperymentować ze smakami i dodatkami. Do domowego użytku polecamy maszynki do lodów automatyczne. Jak działają? Urządzenie składa się z miski na składniki, wkładu chłodzącego oraz mieszadła. Na kilka lub kilkanaście godzin przed przygotowywaniem lodów elementy chłodzące należy zamrozić, dopiero na chwilę przed użyciem wyjąć z zamrażarki i zamontować. Następnie dodajemy wszystkie składniki do miski, warto by były schłodzone, i uruchamiamy maszynkę do lodów. Składniki są dokładnie i długo mieszane i napowietrzane, dzięki czemu deser nabiera odpowiedniej konsystencji, a elementy chłodzące zmrażają masę. 

Maszynka do lodówMaszynka do lodów Fot. shutterstock