Nowoczesne chłodziarki do wina: top 18 do każdej kuchni

Chłodziarki do wina mają teraz jeszcze ładniejszy design i nowy wymiar chłodzenia. Dlatego zapewnią jeszcze lepsze warunki do przechowywania i dojrzewania wina. Oto nasze top 18.

Chłodziarka do wina.Chłodziarka do wina. Fot. La Sommeliere

Chłodziarka do wina, czyli winiarka coraz częściej pojawia się w polskich domach. Czy mamy zatem więcej koneserów wina, którzy wiedzą, że jego smak zależy nie tylko od szczepu czy regionu pochodzenia. Ważne jest zapewnienie takiemu trunkowi optymalnych warunków przechowywania i dojrzewania. 

Dlaczego wino warto przechowywać w chłodziarce? 

Chłodziarka do wina.Chłodziarka do wina. Fot. Skąpiec

Wino zazwyczaj umieszczamy na półce drzwiowej. Wtedy nie leżakuje, a korek nie jest w nim zanurzony, co przeszkadza w jego dojrzewaniu. Częste otwieranie drzwi lodówki, powoduje też wahania temperatury, które nie są korzystne dla wina. Inaczej ma się ono w chłodziarce, która jest najlepszym miejscem do jego przechowywania. Ma specjalne półki, na których można odpowiednio   ułożyć wino, nie ma tam innych produktów, których zapach mógłby źle wpłynąć na jego smak. Chłodziarka zapewnia mu też odpowiednią wilgotność, między innymi dzięki temu, że jest tam specjalny pojemnik z wodą. Niektóre modele mają też funkcję regulacji wilgotności i wyposażane są w specjalne nawilżacze. Dostępne są też chłodziarki z filtracją powietrza (np. ze specjalnymi filtrami węglowymi). W każdej jest też szyba anty-UV, ograniczająca niekorzystne promieniowanie, które również przeszkadza w dojrzewaniu wina. Winiarki oświetlane są lampami LED, które są bezpieczniejsze dla wina, nie emitują tyle ciepła co zwykłe żarówki, dzięki czemu nie podgrzewa się. W nowoczesnych winiarkach montowane są zabezpieczenia antywibracyjne, które chronią przed wstrząsami. Niektóre modele posiadają również opcję automatycznego otwierania i zamykania drzwi, także profesjonalne wyświetlacze, dzięki którym możliwa jest regulacja temperatury i innych parametrów. 

Chłodziarka do wina.Chłodziarka do wina. Fot. La Sommeliere

Rodzaje chłodziarek do wina

Winiarki mogą mieć różną pojemność. Określana jest najczęściej przez liczbę butelek wina o pojemności 0,75 l, które można pomieścić wewnątrz chłodziarki. Dostępne są modele na kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt i więcej butelek wina. 

Chłodziarki różnią się od siebie również rodzajem półek na wino. Mogą być druciane, drewniane albo wykonane z tworzyw sztucznych. Warto na to zwrócić uwagę przed zakupem. Najbardziej polecamy chłodziarki do wina z półkami z drewna egzotycznego, które nie absorbuje wilgoci i ogranicza szkodliwe dla wina wibracje. Praktyczne są też półki uchylne, które pozwalają na przechowywanie już otwartego wina. 

Chłodziarki do wina mogą być jednostrefowe i wielostrefowe. Co to oznacza? Jednostrefowe winiarki nie mają wydzielonych stref temperatury. Dlatego w takich najchłodniejsze będą miejsca na samym dole, cieplejsze na górze. Dlatego wina, które potrzebują lepszego schłodzenia, m.in. białe i różowe, powinny być przechowywane jak najniżej. Natomiast wino czerwone - na górze. 

W chłodziarkach do wina z wieloma strefami można regulować temperaturę poszczególnych poziomów. Są idealne do przechowywania różnych gatunków wina. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA