Kawa ze świeżo zmielonych ziaren smakuje i pachnie najlepiej. Wie to każdy, kto ją pije. Dlatego młynki do kawy wciąż cieszą się popularnością, zarówno modele elektryczne, jak też ręczne. Jedne i drugie mogą mieć stalowy albo drewniany design. Są też kawowe urządzenia wykonane ze sztucznych materiałów. Ich budowa również jest podobna. Młynki kawowe elektryczne i ręczne mają komorę na ziarna, mechanizm je rozdrabniający oraz pojemnik na zmieloną kawę. Różnią się przede wszystkim sposobem mielenia kawy. Który młynek do kawy będzie lepszy - elektryczny czy ręczny? Przedstawiamy oba rodzaje.
Ręczny młynek do kawy wciąż nie wychodzi z mody. Jego największą zaletą jest dobra cena i niewielki rozmiar, dzięki któremu można go zabrać ze sobą wszędzie. Jednak zanim pozyskamy porcję porannej czy popołudniowej kawy, trzeba wykonać około kilkudziesięciu obrotów korbą. Dlatego wiele osób rezygnuje z takiego sprzętu, ponieważ nie chcą zwykle tracić na to czasu. Choć podobno ręczne mielenie kawy nie nagrzewa ziaren, dzięki czemu nie tracą oryginalnego smaku.
Inne plusy? Większość ręcznych młynków do kawy posiada mechanizm żeliwny albo ceramiczny. Mają też zazwyczaj niższe ceny niż urządzenia elektryczne. Niektóre modele mają też funkcję, dzięki której można ustawić grubość mielonych ziaren. Dlatego jeśli nie jesteś zawsze na niedoczasie, warto rozważyć zakup ręcznego młynka do kawy o dobrej jakości. Taki będzie na lata.
Wiesz co to niedoczas, ale nie ten w szachach? Polecamy przygotowywanie kawy w elektrycznym młynku. Jeśli nie potrzebujesz mielić ziaren - zrobisz ją jednym ruchem palca! Trochę dłużej zajmie przygotowanie kawowego napoju na bazie całych ziaren, ponieważ mielenie kawy zazwyczaj trwa kilkadziesiąt sekund.
Jakie jeszcze funkcje posiadają elektryczne młynki do kawy? W wielu modelach można ustawić pożądaną grubość ziaren i czas mielenia. W ofercie producentów dostępne są dwa główne rodzaje elektrycznych młynków do kawy - udarowe i żarnowe. Czy się różnią? Udarowy młynek do kawy wyposażony jest w stalowy nóż (najczęściej dwuramienny), który tnie ziarna. Model żarnowy je miażdży, dzięki czemu kawa nie traci walorów smakowych. W żarnowym młynku do kawy można też ustawić poziom mielenia ziaren.
Przed zakupem ulubionego młynka do kawy, warto sprawdzić kilka istotnych parametrów. Najważniejsze to moc, szybkość i grubość mielenia ziaren, także rozmiar i szczelność pojemnika na kawę.
Im wyższa moc młynka do kawy tym lepiej, ponieważ więcej ziaren będzie można zmielić za jednym razem. Prędkość mielenia ziaren nie powinna być wcale wysoka. Im niższa, tym więcej smakowych właściwości zachowa kawa. Natomiast grubość mielenia ziaren powinna być dopasowana do sposobu parzenia kawy i rodzaju kawiarki.
Do ekspresów ciśnieniowych zaleca się używanie kawy drobno zmielonej, modeli przelewowych i urządzeń typu "french press" - gruboziarnistej. Natomiast do kawiarek i urządzeń z filtrem najlepsza będzie kawa średnio zmielona.