Tego nie może zabraknąć w kuchni. Przegląd modeli marki Fiskars

Małgorzata Duży
14.04.2022 12:30
Każdy amator kuchni zdaje sobie sprawę z tego, że ostry nóż to podstawa udanego gotowania. Warto wybrać taki model, przy którym krojenie cebuli nie będzie wywoływało niepotrzebnych łez. O dobry nóż trzeba także dbać. Dlatego być może trafnym pomysłem jest zakupienie do kompletu jakościowej ostrzałki.

Zbliżają się święta, więc co za tym idzie - świąteczne gotowanie. Każdy, kto choć raz w życiu coś przyrządził, zdaje sobie sprawę, że podstawą w kuchni jest krojenie. Nieważne, czy robisz poranną jajecznicę z cebulą, sałatkę jarzynową z majonezem czy orientalny makaron pad thai z kurczakiem. Wszystko zaczyna się od krojenia. Dlatego dobry nóż to absolutna podstawa.

Jak wybrać dobry nóż?

Podstawowa zasada jest taka, aby nóż był dopasowany do naszych potrzeb. Warto zastanowić się, czy szukasz noża do mięsa, ryb czy do warzyw. Inaczej kroi się kurczaka niż przygotowuje wołowinę na steki. Innym nożem obrabia się ryby, innymi kroi warzywa, a jeszcze innym oddziela kości od mięsa.

Dobrym wyborem są noże ze stali nierdzewnej, które zapobiegają korozji. Aby utrzymać je w dobrej formie, należy często ostrzyć je w domu. Na szczęście nie jest to trudne zajęcie. Ważna jest regularność, tak, aby kupiony przez nas sprzęt był zawsze zdatny do użytku.

Dobrym wyjściem jest zaopatrzenie się dwa podobne noże, z których jeden jest cały czas używany, a drugi przez cały czas naostrzony. W ten sposób nigdy nie zaskoczy nas tępy nóż, gdy chcemy coś ugotować.

Na rynku istnieje szeroka oferta rozmaitych nożyNa rynku istnieje szeroka oferta rozmaitych noży fot. Shutterstock

Stalowe noże a uniwersalność

Istnieje kilka zasadniczych zalet, które przemawiają za wyborem noży stalowych. Po pierwsze, bardzo łatwo się je ostrzy. W zależności od twardości noża należy wybrać różne ostrzałki, te najtwardsze ostrzy się na kamieniu. 

Oprócz tego istotną cechą noży stalowych jest odporność na korozję. Nie musimy się dzięki temu martwić, że wybrany przez nas nóż straci swoje właściwości. Zakup noży to inwestycja na lata, dlatego warto wybrać jakościowe wyposażenie, takie jak produkty marki Fiskars.

Warto pamiętać o regularnym ostrzeniu swoich nożyWarto pamiętać o regularnym ostrzeniu swoich noży fot. Shutterstock

Lekkość, trwałość i jakość

Dobry nóż to przede wszystkim bezpieczny nóż. Nikt nie chce, aby wyślizgiwał się z rąk. Produkty marki Fiskars są zaopatrzone w rękojeści bezpieczne dla użytkownika. Cechuje je z jednej strony lekkość, zaś z drugiej wytrzymałość - co sprawia, że krojenie przestaje być uciążliwe. Co więcej, noże tego producenta można myć w zmywarce.

W ofercie dostępne są zarówno tradycyjne noże ze stali nierdzewnej, jak i te wyprodukowane ze stali japońskiej. Noże wyprodukowane ze stali japońskiej są uznawane przez kucharzy na całym świecie za wyjątkowo jakościowe. Taki zakup to inwestycja na lata, dlatego nie warto oszczędzać przy wyborze swojego ulubionego noża.

Dobry nóż to niezbędne wyposażenie każdej kuchniDobry nóż to niezbędne wyposażenie każdej kuchni fot. Shutterstock

Najważniejszym nożem w asortymencie każdego domowego kucharza jest nóż szefa kuchni. To uniwersalny, zakrzywiony nóż, który pozwala na dokładniejsze cięcia. Jego wielkość waha się od 15 do 30 centymetrów. Oczywiście, najważniejsze, by była ona dopasowana do indywidualnych preferencji użytkownika. Noże tego typu są dostępne w ofercie Fiskars. Dlatego być może warto zrobić przed świętami prezent, który ułatwi przygotowanie wielkanocnej uczty. I nie tylko, bo taki zakup to inwestycja na lata. 

Więcej o:
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • krzysztof_ptk

    Oceniono 1 raz -1

    Dobry nóż to podstawa kuchni. Może on służyć generacjami. Jeżeli jest świetnie wykuty. Może potomkowie Wikingów pojęli tą zasadę i produkują noże dla każdego kucharza...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX